Sałatka z marchwi na zimę: przepisy z pomidorami, papryką, jabłkami, bakłażanem, cebulą i lizać palce z ogórkiem

Przepisy na sałatkę z marchwi na zimę: 12 opcji przygotowania i sposób na „dopingowanie” firmy warzywnej z majonezem

Za ojczyznę słynnej pomarańczowej rośliny okopowej uważa się południowo-zachodnią część Azji, ale dziś kilkadziesiąt rodzajów warzyw uprawia się niemal we wszystkich zakątkach świata. Do konserwacji należy wybierać odmiany późno dojrzewające – są bardziej soczyste i mają maksymalną ilość składników odżywczych. Marchewki są doskonale przechowywane w stanie świeżym, ale jeśli w spiżarni mieszkania nie ma wystarczająco dużo miejsca, sałatka z puszki lub kawior z marchwi na zimę uratuje dzień. Półprodukt warzywny można dodawać do różnych potraw lub stosować jako samodzielną przekąskę witaminową.

Korzystne cechy

Marchewki w słoikach po krótkiej obróbce termicznej zachowują dużą ilość minerałów i witamin. Lekarze zalecają jego stosowanie na beri-beri, niski poziom hemoglobiny, problemy ze wzrokiem, choroby sercowo-naczyniowe.

  • Zdrowie oczu. Wysoka zawartość witaminy A (beta-karotenu) korzystnie wpływa na poprawę widzenia, zapobiega ślepocie nocnej i innym chorobom oczu.
  • Spowolnić starzenie się skóry. Regularne spożywanie warzyw zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, poprawia cerę, sprawia, że ​​skóra staje się miękka i elastyczna.
  • Poprawa funkcjonowania wątroby i nerek. Obecność marchwi w diecie pomaga oczyścić i odnowić komórki wątroby i nerek. Owoc pomarańczy ma właściwości żółciopędne i moczopędne, jest w stanie delikatnie usuwać cząsteczki piasku z nerek i pęcherza oraz zapobiegać występowaniu kamicy żółciowej.
  • Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie produktu stymuluje dopływ krwi do mózgu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko udaru mózgu o 50%. Zawarty w marchwi potas zapobiega powstawaniu zakrzepicy naczyń i żylaków.
  • Profilaktyka onkologiczna. Jedna marchewka dziennie zmniejsza ryzyko raka nawet o 40%. A u pacjentów z istniejącym nowotworem wzrost komórek rakowych jest znacznie zmniejszony.
  • Normalizacja trawienia. Bogate w błonnik pomarańczowe warzywo jest podstawą diety osób z nadwagą. Stosowanie marchwi normalizuje metabolizm węglowodanów w organizmie, przyczynia się do szybkiego oczyszczenia jelit, usuwa toksyny i pomaga w pojawieniu się hemoroidów.

Japońscy naukowcy twierdzą, że marchewka pomarańczowa jest najsilniejszym przeciwutleniaczem. Jego regularna obecność w diecie przedłuża życie człowieka o siedem lat.

Sałatka z marchwi na zimę: przepisy krok po kroku

Oryginalne i smaczne, a co najważniejsze zdrowe przepisy na smalec marchewkowy idealnie „pasują” do każdego dodatku. W domu ilość składników roślinnych w kompozycji można dowolnie zmieniać. Tak więc, aby uzyskać bardziej marchewkowy odcień, główne warzywo w sałatce powinno być więcej. Ocet, który w każdym przepisie pełni rolę konserwantu, można zastąpić kwasem cytrynowym. Szklanka octu równa się jednej małej łyżce „cytryny”.

Ze słodką papryką

Osobliwości. Elegancki przepis na sałatkę z marchewki i papryki na zimę uzyskuje się dzięki jasnym marchewkom i wielokolorowym plasterkom świeżej papryki. Soczyste warzywa po obróbce termicznej i konserwacji nabierają nowego, bogatego smaku i zachowują do 70% zawartych w nich witamin.

Będziesz potrzebować:

  • czerwona marchewka – 400 g;
  • świeża papryka – 500 g;
  • oczyszczony olej – 150 ml;
  • cukier granulowany – 50 g;
  • sól gruboziarnista – 50 g;
  • ocet stołowy – 50 g.

Plan działania

  • Marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Pieprz pokroić w kwadraty nieco większe niż marchewki.
  • Połącz warzywa z cukrem i solą, pozostaw na 15-20 minut, aby sok wypłynął.
  • Wlej olej i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  • Dodaj ocet i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Przenieś do wcześniej przygotowanych wysterylizowanych słoików i zwiń.
  • Schłodź odwrócone słoiki pod kocem i wyślij w chłodne miejsce.
  • koreańska pikantna

    Osobliwości. Pikantne marchewki będą mile widzianym gościem na świątecznym i codziennym stole. W prostym i szybkim przepisie bez gotowania i duszenia można dodać przyprawy do smaku, dostosowując pikantność przekąski. W razie potrzeby buraki można umieścić w koreańskiej sałatce w tej samej proporcji z pomarańczowym warzywem.

    Będziesz potrzebować:

    • słodka marchewka – 1,5 kg;
    • cebula – 0,3 kg;
    • czosnek – 50 g;
    • oliwa z oliwek – 50 ml;
    • ocet jabłkowy – 50 ml;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • sól kuchenna – 30 g;
    • mielony czarny pieprz – 5 g;
    • mielona kolendra (kolendra) – 20 g;
    • suszone orientalne przyprawy do smaku – 10 g.

    Plan działania

  • Zmiel marchewki na koreańskiej tarce do warzyw.
  • Drobno posiekaj czosnek i cebulę, wyślij do startej marchewki.
  • Dodać wszystkie przyprawy, cukier, ocet i olej, dokładnie wymieszać.
  • Przykryj pojemnik folią spożywczą i wyślij do marynowania w lodówce na jeden dzień.
  • Ułóż w czystych słoikach, przykryj pokrywkami na górze.
  • Pasteryzuj słoiki we wrzącej wodzie przez dziesięć minut i szczelnie zamknij.
  • Przed podaniem pikantną przekąskę można posypać ziołami lub sezamem.
  • z bakłażanem

    Osobliwości. Domowe przetwory warzywne z marchewki, bakłażana i cebuli to zdrowa niskokaloryczna przekąska, która dobrze komponuje się z mięsem lub dodatkiem ziemniaczanym. Przepis można urozmaicić, dodając do warzywnego trio pieczarki i cukinię. Przygotowany bez sterylizacji.

    Będziesz potrzebować:

    • owoce marchwi – 2 kg;
    • młody bakłażan – 2 kg;
    • główki cebuli – 1 kg;
    • olej do smażenia – 0,5 l;
    • papryczka chili i czosnek – według uznania;
    • sól kuchenna – około 50-70 g;
    • cukier – 80 g;
    • ocet stołowy – 50 ml.

    Plan działania

  • Tartą marchewkę z niewielką ilością oleju lekko podsmażyć na gorącej patelni.
  • Cebulę pokroić w piórka, chili i czosnek drobno posiekać.
  • Niebieskie warzywo obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Wyślij posiekane składniki do marchewki.
  • Dodaj masło, cukier i sól i gotuj przez pół godziny pod zamkniętą pokrywką.
  • Do warzyw wlej ocet, ostrożnie przesuń i wyjmij z pieca.
  • Ułóż sałatkę w wysterylizowanym pojemniku i zwiń.
  • Możesz zostawić skórkę na bakłażanie, ale w tym przypadku warzywo będzie gotować się dłużej. Kilka groszków białego pieprzu i gałązka suszonej mięty w procesie duszenia nada przystawce delikatny smak i świeży akcent.

    Z cebulą

    Osobliwości. Sałatkę z marchewki i cebuli na zimę można podawać na stole jako witaminową przekąskę dietetyczną, a także dodawać do smażenia na barszcz lub gulasz. Ilość składników wskazana w przepisie obliczona jest na dwulitrowe słoiki.

    Będziesz potrzebować:

    • marchewki średniej wielkości – 2 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • czosnek – cztery średnie ząbki;
    • olej rafinowany – 200 ml;
    • ocet jabłkowy – 50 ml;
    • cukier granulowany – 300 g;
    • pasta pomidorowa – 20 g;
    • sól kamienna – około 10-15 g.

    Plan działania

  • Umyj i obierz marchewki.
  • Blanszować we wrzącej wodzie przez około dziesięć minut.
  • Schłodzić i pokroić w średnią kostkę.
  • Drobno posiekaj cebulę i posyp solą – dzięki temu będzie bardziej miękka.
  • Połącz olej, pomidor, ocet, cukier w metalowym pojemniku i zagotuj.
  • Przełóż cebulę do marynaty i gotuj na małym ogniu przez pięć do siedmiu minut.
  • Dodaj marchewki, posiekany czosnek i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj dwie do trzech minut.
  • Gorącą sałatkę układamy w suchych, czystych słoikach, przykrywamy pokrywkami.
  • Pasteryzować przez 15 minut.
  • Zwiń, przechowuj w piwnicy lub lodówce.
  • Z brukselką

    Osobliwości. Sałatka z marchwi na zimę w słoikach uzupełni brukselkę. Do zbioru musisz wybrać jasnozielone, gęste, małe główki kapusty. Przy minimalnym zestawie składników i prostych krokach gotowania poradzi sobie każda młoda gospodyni domowa.

    Będziesz potrzebować:

    • warzywo pomarańczowe – 1 kg;
    • Brukselka – 1 kg;
    • sól – 20 g na 1 litr wody do marynaty;
    • ocet – 15 ml na litrowy słoik.

    Plan działania

  • Marchew pokroić w drobną kostkę.
  • Gotuj we wrzącej wodzie przez pięć do siedmiu minut i natychmiast zalej zimną wodą.
  • Gotuj całe główki kapusty przez około pięć minut, ostudź pod bieżącą wodą.
  • Warzywa ułożyć warstwami w słoikach, zalać marynatą z wody i soli.
  • Wlej ocet do każdego słoika i sterylizuj przez 40 minut.
  • Zwiń ciasno pokrywkami i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.
  • Aby warzywa dobrze się zamarynowały, warstwy nie powinny być zbyt gęste. Do przygotowania marynaty można dodatkowo użyć ziela angielskiego lub innych przypraw.

    Słoik warzyw w puszkach

    z dynią

    Osobliwości. Bursztynowe plastry dyni i marchewki pomarańczowej sprawią, że zimowa sałatka będzie szczególnie apetyczna. Pomidory dodadzą kwaskowości, a słodka papryka dopełnią przystawkę świeżością. Doskonale podkreślony smak pikantnych przypraw: kolendry, goździków, gałki muszkatołowej. Do gotowania potrzebny jest głęboki kocioł.

    Będziesz potrzebować:

    • czerwona marchewka – 0,5 kg;
    • obrana dynia – 1 kg;
    • dojrzałe pomidory – 1 kg;
    • świeża słodka papryka – 0,5 kg;
    • główki cebuli – 0,3 kg;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • oliwa z oliwek – 200 ml;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • ocet – 200 ml;
    • sól kuchenna – 50 g;
    • ostre przyprawy – według uznania.

    Plan działania

  • Pokrój dynię, cebulę i marchewkę na małe kwadraty.
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Zmiel czosnek tarką lub kotletem czosnkowym.
  • Przełóż pomidory przez blender lub maszynkę do mięsa.
  • Rozgrzej olej w kociołku.
  • Wyślij marchewki z cebulą i smaż do połowy.
  • Dodaj pieprz i dynię i gotuj przez około siedem minut.
  • Wlej pomidory do warzyw, dodaj sól i przyprawy.
  • Dusić przez pół godziny mieszając.
  • Dodaj czosnek, ocet i cukier, gotuj przez kilka minut.
  • Gorącą przekąskę układamy w słoikach i ciasno zwijamy.
  • Przed podaniem posyp drobno posiekanymi ziołami lub sezamem.
  • Możesz szybko zrobić kawior z sałatki marchewkowo-dyniowej – posiekaj już przygotowaną masę warzywną w blenderze, a następnie wrzuć ją do słoików.

    Z chrzanem i jabłkami

    Osobliwości. Niezwykłą sałatkę z marchewki na zimę można przygotować z chrzanem i jabłkami. Z dość tradycyjnych warzyw wyjdzie przystawka o atrakcyjnym smaku. Jabłkowa kwaskowatość i marchewkowa słodycz ciekawie kontrastują z cierpką, dyskretną ostrością chrzanu.

    Będziesz potrzebować:

    • warzywo główne – 0,5 kg;
    • jabłka słodko-kwaśne – 0,5 kg;
    • korzeń chrzanu – 0,5 kg;
    • cukier granulowany – 50 g;
    • sól kamienna – 30 g;
    • ocet owocowy – 200 ml;
    • woda oczyszczona – 400 ml.

    Plan działania

  • Wszystkie składniki obrać, zmielić grubą tarką.
  • Mieszaj do uzyskania gładkości i ułóż w suchych, czystych słoikach.
  • Rozcieńczyć sól z cukrem we wrzącej wodzie, dodać ocet.
  • Wlać mieszankę owoców i warzyw z powstałą marynatą, pasteryzować przez co najmniej 15 minut.
  • Hermetycznie zwinąć wypełnione słoiki i schłodzić do góry nogami.
  • Przed podaniem odcedź solankę i dopraw sałatkę olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną.
  • z rzepą

    Osobliwości. Doświadczone gospodynie domowe zalecają konserwowanie marchwi z rzepą – obecność w diecie lekkiej sałatki witaminowej poprawia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom w zimnych porach roku. W razie potrzeby do przystawki można dodać startego korzenia selera.

    Będziesz potrzebować:

    • pomarańczowe rośliny okopowe – 1 kg;
    • rzepa – 1 kg;
    • świeża bułgarska papryka – 0,5 kg;
    • cebula – 0,5 kg;
    • czosnek – od pięciu do sześciu ząbków;
    • sól z cukrem – mała łyżeczka na półlitrowy słoik;
    • ocet stołowy (9%) – duża łyżka na półlitrowy słoik;
    • liść laurowy – jeden liść na półlitrowy słoik.

    Plan działania

  • Obierz marchewki z rzepą, gotuj do połowy, ostudź.
  • Paprykę sparzyć przez kilka minut we wrzącej wodzie, ostudzić.
  • Pokrój cebulę w cienkie piórka, przełóż ząbki czosnku przez czosnek.
  • Pokrój marchewki, rzepę i paprykę w drobną kostkę.
  • Umieść jeden liść laurowy i dużą łyżkę octu na dnie szklanego pojemnika.
  • Wyciągnij warzywa i ułóż w słoikach.
  • Na wierzch dodaj cukier i sól – małą łyżeczkę.
  • Sterylizuj we wrzącej wodzie przez około dziesięć minut i mocno zwiń.
  • Po schłodzeniu umieść w chłodnym miejscu.
  • Sałatka marchewkowa

    Z pomidorami

    Osobliwości. Zdrowa sałatka z marchewki i pomidorów na zimę smakuje jak lecho. Bogata kompozycja warzyw w słoiczku na długo zachowa witaminy i doskonały smak. Sałatka korzystnie sprawdzi się jako dodatek do każdego mięsa lub osobna pikantna przekąska.

    Będziesz potrzebować:

    • rośliny okopowe marchwi – 1 kg;
    • dojrzałe pomidory – 1,5 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • główki cebuli – 0,5 kg;
    • oczyszczony olej – 100 ml;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • sól kuchenna – 30-50 g;
    • ocet stołowy – 50 ml;
    • natka pietruszki – pęczek.

    Plan działania

  • Zmiel pomidory.
  • Dodaj przyprawy z olejem i smaż przez około 15 minut.
  • Paprykę zmiel na cienkie paski, cebulę na małe piórka.
  • Grubo zetrzyj marchewki.
  • Wyślij warzywa do pomidora i gotuj przez 20 minut.
  • Dodaj ocet, posiekaną natkę pietruszki i gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Wlać do przygotowanych słoików i szczelnie zamknąć.
  • Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż rok.
  • z fasolą

    Osobliwości. Bardzo apetyczna i obfita sałatka z marchewki na zimowy stół. Wskazane jest używanie czerwonej fasoli do przekąsek, po moczeniu ich w wodzie przez pięć do sześciu godzin.

    Będziesz potrzebować:

    • pomarańczowa roślina okopowa – 1 kg;
    • czerwona fasola – dwie szklanki;
    • cebula – 0,5 kg;
    • olej rafinowany – 200 ml;
    • cukier granulowany – 200 g;
    • sól kamienna – 50 g;
    • esencja 70% – mała łyżeczka.

    Plan działania

  • Gotuj fasolę i marchewki, aż będą w pełni ugotowane.
  • Marchewki pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półpierścienie.
  • Połącz z olejem i przyprawami, gotuj przez około 60 minut.
  • Dziesięć minut przed gotowością wlej ocet do warzyw.
  • Podziel na słoiki i zamknij.
  • z ogórkami

    Osobliwości. To przepis na sałatkę z marchewki „Poliżesz palce” na zimę. Przystawka jest bardzo łatwa w przygotowaniu – nie trzeba dusić i smażyć składników. Dzięki krótkiej obróbce cieplnej ogórki są chrupiące, a warzywa zachowują maksimum witamin.

    Będziesz potrzebować:

    • soczysta marchewka – 0,5 kg;
    • cebula – 0,5 kg;
    • młode ogórki – 2 kg;
    • oliwa z oliwek – 200 ml;
    • ocet – 200 ml;
    • cukier – 100 g;
    • sól kuchenna – 60 g;
    • mieszanka mielonej papryki – według uznania.

    Plan działania

  • Pokrój ogórki w cienkie plasterki.
  • Zmiel marchewki na grubej tarce.
  • Cebulę pokroić w cienkie piórka.
  • Połącz wszystkie składniki, przyprawy, olej w pojemniku.
  • Marynować przez trzy godziny.
  • Czyste słoiki szczelnie napełnić sałatą i pasteryzować przez 15 minut.
  • Zamknij wysterylizowanymi pokrywkami.
  • z ryżem

    Osobliwości. Pożywna sałatka z marchewką, ryżem i innymi warzywami będzie samodzielnym daniem, które można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wszechstronna i lubiana przez wielu przekąska nazywana jest także „śniadaniem turystycznym”. Zamiast pomidorów w przepisie możesz użyć gotowego sosu pomidorowego. Ze wskazanej ilości składników wyjdą cztery litrowe puszki sałatki.

    Będziesz potrzebować:

    • główne warzywo – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • ryż – półtorej szklanki;
    • pomidory – 2 kg;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • olej do smażenia – 300 ml;
    • sól kuchenna – 50-60 mg;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • ocet – 150 ml;
    • ostra papryka (chili) – według uznania.

    Plan działania

  • Ryż opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw w wodzie na kilka godzin.
  • Zmiel owoce pomidora przez maszynkę do mięsa.
  • Pokrój główki cebuli i strąki słodkiej papryki w drobną kostkę.
  • Zmiel marchewki na cienkie paski lub na grubej tarce.
  • Połącz wszystkie składniki, wlej olej.
  • Dusić na średnim ogniu przez około godzinę.
  • Wysyłaj płatki ryżowe, ocet i przyprawy do warzyw.
  • Warzywa dusić jeszcze przez pół godziny, regularnie mieszając.
  • Sałatę podzielić na słoiki i szczelnie zamknąć.
  • Sałatka z marchewką i groszkiem w słoiku

    Z cukinią

    Osobliwości. Pikantny smak sałatki nada składnik nietypowy dla domowej konserwacji – majonez. Sos „rozweseli” towarzystwo warzywne, sprawi, że przystawka będzie obfita i niezwykle smaczna. Zgodnie z tym przepisem produkty nie muszą być duszone, gotowane ani smażone. Mimo to sałata jest doskonale przechowywana w chłodnym miejscu przez całą zimę.

    Będziesz potrzebować:

    • pomarańczowa roślina okopowa – 0,5 kg;
    • cebula – 0,5 kg;
    • młoda cukinia – 2 kg;
    • olej rafinowany – 130 g;
    • majonez – 200 g;
    • ocet – 130 ml;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • sól kuchenna – 50 g;
    • mielony czarny pieprz – 5 g.

    Plan działania

  • Cukinię pokroić w paski, cebulę posiekać jak najdrobniej.
  • Marchew pokroić w cienkie paski.
  • Połącz warzywa, dodaj wszystkie przyprawy, olej, majonez, ocet.
  • Ułóż półlitrowe słoiki.
  • Sterylizuj we wrzącej wodzie przez 40-50 minut.
  • Zwiń, przykryj grubym kocem, aż całkowicie ostygnie.
  • Przepisy na sałatkę z marchwi na zimę można dostosować do powolnej kuchenki. Aby to zrobić, umieść wstępnie przygotowane składniki w misce i uruchom tryb „Gaszenie” na 40-60 minut, dodaj przyprawy według indywidualnego przepisu.

    Inne przepisy na sałatki

    Faszerowane papryki
    Jak suszyć jabłka w piekarniku
    Jak marynować imbir w domu
    Kilkanaście sałatek z bakłażana na zimę
    Sałatka z buraków Alenka na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author