Za ojczyznę słynnej pomarańczowej rośliny okopowej uważa się południowo-zachodnią część Azji, ale dziś kilkadziesiąt rodzajów warzyw uprawia się niemal we wszystkich zakątkach świata. Do konserwacji należy wybierać odmiany późno dojrzewające – są bardziej soczyste i mają maksymalną ilość składników odżywczych. Marchewki są doskonale przechowywane w stanie świeżym, ale jeśli w spiżarni mieszkania nie ma wystarczająco dużo miejsca, sałatka z puszki lub kawior z marchwi na zimę uratuje dzień. Półprodukt warzywny można dodawać do różnych potraw lub stosować jako samodzielną przekąskę witaminową.
Korzystne cechy
Marchewki w słoikach po krótkiej obróbce termicznej zachowują dużą ilość minerałów i witamin. Lekarze zalecają jego stosowanie na beri-beri, niski poziom hemoglobiny, problemy ze wzrokiem, choroby sercowo-naczyniowe.
- Zdrowie oczu. Wysoka zawartość witaminy A (beta-karotenu) korzystnie wpływa na poprawę widzenia, zapobiega ślepocie nocnej i innym chorobom oczu.
- Spowolnić starzenie się skóry. Regularne spożywanie warzyw zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, poprawia cerę, sprawia, że skóra staje się miękka i elastyczna.
- Poprawa funkcjonowania wątroby i nerek. Obecność marchwi w diecie pomaga oczyścić i odnowić komórki wątroby i nerek. Owoc pomarańczy ma właściwości żółciopędne i moczopędne, jest w stanie delikatnie usuwać cząsteczki piasku z nerek i pęcherza oraz zapobiegać występowaniu kamicy żółciowej.
- Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie produktu stymuluje dopływ krwi do mózgu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko udaru mózgu o 50%. Zawarty w marchwi potas zapobiega powstawaniu zakrzepicy naczyń i żylaków.
- Profilaktyka onkologiczna. Jedna marchewka dziennie zmniejsza ryzyko raka nawet o 40%. A u pacjentów z istniejącym nowotworem wzrost komórek rakowych jest znacznie zmniejszony.
- Normalizacja trawienia. Bogate w błonnik pomarańczowe warzywo jest podstawą diety osób z nadwagą. Stosowanie marchwi normalizuje metabolizm węglowodanów w organizmie, przyczynia się do szybkiego oczyszczenia jelit, usuwa toksyny i pomaga w pojawieniu się hemoroidów.
Japońscy naukowcy twierdzą, że marchewka pomarańczowa jest najsilniejszym przeciwutleniaczem. Jego regularna obecność w diecie przedłuża życie człowieka o siedem lat.
Sałatka z marchwi na zimę: przepisy krok po kroku
Oryginalne i smaczne, a co najważniejsze zdrowe przepisy na smalec marchewkowy idealnie „pasują” do każdego dodatku. W domu ilość składników roślinnych w kompozycji można dowolnie zmieniać. Tak więc, aby uzyskać bardziej marchewkowy odcień, główne warzywo w sałatce powinno być więcej. Ocet, który w każdym przepisie pełni rolę konserwantu, można zastąpić kwasem cytrynowym. Szklanka octu równa się jednej małej łyżce „cytryny”.
Ze słodką papryką
Osobliwości. Elegancki przepis na sałatkę z marchewki i papryki na zimę uzyskuje się dzięki jasnym marchewkom i wielokolorowym plasterkom świeżej papryki. Soczyste warzywa po obróbce termicznej i konserwacji nabierają nowego, bogatego smaku i zachowują do 70% zawartych w nich witamin.
Będziesz potrzebować:
- czerwona marchewka – 400 g;
- świeża papryka – 500 g;
- oczyszczony olej – 150 ml;
- cukier granulowany – 50 g;
- sól gruboziarnista – 50 g;
- ocet stołowy – 50 g.
Plan działania
koreańska pikantna
Osobliwości. Pikantne marchewki będą mile widzianym gościem na świątecznym i codziennym stole. W prostym i szybkim przepisie bez gotowania i duszenia można dodać przyprawy do smaku, dostosowując pikantność przekąski. W razie potrzeby buraki można umieścić w koreańskiej sałatce w tej samej proporcji z pomarańczowym warzywem.
Będziesz potrzebować:
- słodka marchewka – 1,5 kg;
- cebula – 0,3 kg;
- czosnek – 50 g;
- oliwa z oliwek – 50 ml;
- ocet jabłkowy – 50 ml;
- cukier granulowany – 100 g;
- sól kuchenna – 30 g;
- mielony czarny pieprz – 5 g;
- mielona kolendra (kolendra) – 20 g;
- suszone orientalne przyprawy do smaku – 10 g.
Plan działania
z bakłażanem
Osobliwości. Domowe przetwory warzywne z marchewki, bakłażana i cebuli to zdrowa niskokaloryczna przekąska, która dobrze komponuje się z mięsem lub dodatkiem ziemniaczanym. Przepis można urozmaicić, dodając do warzywnego trio pieczarki i cukinię. Przygotowany bez sterylizacji.
Będziesz potrzebować:
- owoce marchwi – 2 kg;
- młody bakłażan – 2 kg;
- główki cebuli – 1 kg;
- olej do smażenia – 0,5 l;
- papryczka chili i czosnek – według uznania;
- sól kuchenna – około 50-70 g;
- cukier – 80 g;
- ocet stołowy – 50 ml.
Plan działania
Możesz zostawić skórkę na bakłażanie, ale w tym przypadku warzywo będzie gotować się dłużej. Kilka groszków białego pieprzu i gałązka suszonej mięty w procesie duszenia nada przystawce delikatny smak i świeży akcent.
Z cebulą
Osobliwości. Sałatkę z marchewki i cebuli na zimę można podawać na stole jako witaminową przekąskę dietetyczną, a także dodawać do smażenia na barszcz lub gulasz. Ilość składników wskazana w przepisie obliczona jest na dwulitrowe słoiki.
Będziesz potrzebować:
- marchewki średniej wielkości – 2 kg;
- cebula – 1 kg;
- czosnek – cztery średnie ząbki;
- olej rafinowany – 200 ml;
- ocet jabłkowy – 50 ml;
- cukier granulowany – 300 g;
- pasta pomidorowa – 20 g;
- sól kamienna – około 10-15 g.
Plan działania
Z brukselką
Osobliwości. Sałatka z marchwi na zimę w słoikach uzupełni brukselkę. Do zbioru musisz wybrać jasnozielone, gęste, małe główki kapusty. Przy minimalnym zestawie składników i prostych krokach gotowania poradzi sobie każda młoda gospodyni domowa.
Będziesz potrzebować:
- warzywo pomarańczowe – 1 kg;
- Brukselka – 1 kg;
- sól – 20 g na 1 litr wody do marynaty;
- ocet – 15 ml na litrowy słoik.
Plan działania
Aby warzywa dobrze się zamarynowały, warstwy nie powinny być zbyt gęste. Do przygotowania marynaty można dodatkowo użyć ziela angielskiego lub innych przypraw.
z dynią
Osobliwości. Bursztynowe plastry dyni i marchewki pomarańczowej sprawią, że zimowa sałatka będzie szczególnie apetyczna. Pomidory dodadzą kwaskowości, a słodka papryka dopełnią przystawkę świeżością. Doskonale podkreślony smak pikantnych przypraw: kolendry, goździków, gałki muszkatołowej. Do gotowania potrzebny jest głęboki kocioł.
Będziesz potrzebować:
- czerwona marchewka – 0,5 kg;
- obrana dynia – 1 kg;
- dojrzałe pomidory – 1 kg;
- świeża słodka papryka – 0,5 kg;
- główki cebuli – 0,3 kg;
- czosnek – trzy ząbki;
- oliwa z oliwek – 200 ml;
- cukier granulowany – 100 g;
- ocet – 200 ml;
- sól kuchenna – 50 g;
- ostre przyprawy – według uznania.
Plan działania
Możesz szybko zrobić kawior z sałatki marchewkowo-dyniowej – posiekaj już przygotowaną masę warzywną w blenderze, a następnie wrzuć ją do słoików.
Z chrzanem i jabłkami
Osobliwości. Niezwykłą sałatkę z marchewki na zimę można przygotować z chrzanem i jabłkami. Z dość tradycyjnych warzyw wyjdzie przystawka o atrakcyjnym smaku. Jabłkowa kwaskowatość i marchewkowa słodycz ciekawie kontrastują z cierpką, dyskretną ostrością chrzanu.
Będziesz potrzebować:
- warzywo główne – 0,5 kg;
- jabłka słodko-kwaśne – 0,5 kg;
- korzeń chrzanu – 0,5 kg;
- cukier granulowany – 50 g;
- sól kamienna – 30 g;
- ocet owocowy – 200 ml;
- woda oczyszczona – 400 ml.
Plan działania
z rzepą
Osobliwości. Doświadczone gospodynie domowe zalecają konserwowanie marchwi z rzepą – obecność w diecie lekkiej sałatki witaminowej poprawia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom w zimnych porach roku. W razie potrzeby do przystawki można dodać startego korzenia selera.
Będziesz potrzebować:
- pomarańczowe rośliny okopowe – 1 kg;
- rzepa – 1 kg;
- świeża bułgarska papryka – 0,5 kg;
- cebula – 0,5 kg;
- czosnek – od pięciu do sześciu ząbków;
- sól z cukrem – mała łyżeczka na półlitrowy słoik;
- ocet stołowy (9%) – duża łyżka na półlitrowy słoik;
- liść laurowy – jeden liść na półlitrowy słoik.
Plan działania
Z pomidorami
Osobliwości. Zdrowa sałatka z marchewki i pomidorów na zimę smakuje jak lecho. Bogata kompozycja warzyw w słoiczku na długo zachowa witaminy i doskonały smak. Sałatka korzystnie sprawdzi się jako dodatek do każdego mięsa lub osobna pikantna przekąska.
Będziesz potrzebować:
- rośliny okopowe marchwi – 1 kg;
- dojrzałe pomidory – 1,5 kg;
- papryka – 1 kg;
- główki cebuli – 0,5 kg;
- oczyszczony olej – 100 ml;
- cukier granulowany – 100 g;
- sól kuchenna – 30-50 g;
- ocet stołowy – 50 ml;
- natka pietruszki – pęczek.
Plan działania
z fasolą
Osobliwości. Bardzo apetyczna i obfita sałatka z marchewki na zimowy stół. Wskazane jest używanie czerwonej fasoli do przekąsek, po moczeniu ich w wodzie przez pięć do sześciu godzin.
Będziesz potrzebować:
- pomarańczowa roślina okopowa – 1 kg;
- czerwona fasola – dwie szklanki;
- cebula – 0,5 kg;
- olej rafinowany – 200 ml;
- cukier granulowany – 200 g;
- sól kamienna – 50 g;
- esencja 70% – mała łyżeczka.
Plan działania
z ogórkami
Osobliwości. To przepis na sałatkę z marchewki „Poliżesz palce” na zimę. Przystawka jest bardzo łatwa w przygotowaniu – nie trzeba dusić i smażyć składników. Dzięki krótkiej obróbce cieplnej ogórki są chrupiące, a warzywa zachowują maksimum witamin.
Będziesz potrzebować:
- soczysta marchewka – 0,5 kg;
- cebula – 0,5 kg;
- młode ogórki – 2 kg;
- oliwa z oliwek – 200 ml;
- ocet – 200 ml;
- cukier – 100 g;
- sól kuchenna – 60 g;
- mieszanka mielonej papryki – według uznania.
Plan działania
z ryżem
Osobliwości. Pożywna sałatka z marchewką, ryżem i innymi warzywami będzie samodzielnym daniem, które można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wszechstronna i lubiana przez wielu przekąska nazywana jest także „śniadaniem turystycznym”. Zamiast pomidorów w przepisie możesz użyć gotowego sosu pomidorowego. Ze wskazanej ilości składników wyjdą cztery litrowe puszki sałatki.
Będziesz potrzebować:
- główne warzywo – 1 kg;
- cebula – 1 kg;
- ryż – półtorej szklanki;
- pomidory – 2 kg;
- papryka słodka – 1 kg;
- olej do smażenia – 300 ml;
- sól kuchenna – 50-60 mg;
- cukier granulowany – 100 g;
- ocet – 150 ml;
- ostra papryka (chili) – według uznania.
Plan działania
Z cukinią
Osobliwości. Pikantny smak sałatki nada składnik nietypowy dla domowej konserwacji – majonez. Sos „rozweseli” towarzystwo warzywne, sprawi, że przystawka będzie obfita i niezwykle smaczna. Zgodnie z tym przepisem produkty nie muszą być duszone, gotowane ani smażone. Mimo to sałata jest doskonale przechowywana w chłodnym miejscu przez całą zimę.
Będziesz potrzebować:
- pomarańczowa roślina okopowa – 0,5 kg;
- cebula – 0,5 kg;
- młoda cukinia – 2 kg;
- olej rafinowany – 130 g;
- majonez – 200 g;
- ocet – 130 ml;
- cukier granulowany – 100 g;
- sól kuchenna – 50 g;
- mielony czarny pieprz – 5 g.
Plan działania
Przepisy na sałatkę z marchwi na zimę można dostosować do powolnej kuchenki. Aby to zrobić, umieść wstępnie przygotowane składniki w misce i uruchom tryb „Gaszenie” na 40-60 minut, dodaj przyprawy według indywidualnego przepisu.
Inne przepisy na sałatki
Faszerowane papryki
Jak suszyć jabłka w piekarniku
Jak marynować imbir w domu
Kilkanaście sałatek z bakłażana na zimę
Sałatka z buraków Alenka na zimę
Smacznego!