Sałatka z orzechami włoskimi i wędzonym kurczakiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Wyjątkowa sałatka z orzechami włoskimi i wędzonym kurczakiem - gotuj z łatwością

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • wagi kuchenne lub inne akcesoria pomiarowe;
  • duża płaska płyta
  • mała i duża tarka.

Składniki

składniki Proporcje
wędzony kurczak (bez kości) 200-230g
pomidor wiśniowy 270-300g
papryka 130-150g
orzechy włoskie (obrane) 30-50g
twardy ser 100-130g
czosnek 2 goździki
Pietruszka 2-3 gałęzie
Sól 1 szczypta
świeżo zmielone ziele angielskie smak
majonez 50-70 g

Gotowanie krok po kroku

  • Wędzony kurczak w ilości 200-230 g kroi się w drobną kostkę tej samej wielkości.

    Wędzonego kurczaka pokrój na kawałki.

  • Rozłóż posiekane mięso równą cienką warstwą na płaskim dużym talerzu.

    Ułóż kawałki kurczaka w równej warstwie na dużym płaskim półmisku.

  • Pomidory koktajlowe umyć w ilości 270-300 g, a następnie każdy owoc pokroić na cztery równe części, usuwając jednocześnie szypułkę. Ułóż plasterki pomidora na kurczaku.

    Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki i rozłóż je równomiernie na kurczaku.

  • Bułgarska papryka o wadze około 150 g jest oczyszczana z nasion i rdzenia, po czym produkt kroimy w drobną kostkę.

    Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  • Rozłóż równomiernie posiekaną paprykę na pomidorach.

    Posyp warstwę pomidorów warstwą pieprzu.

  • Odmierzamy 100-130 g sera, po czym kroimy go w kostkę o takiej samej wielkości jak pokrojona papryka. Niektórzy szefowie kuchni mielą ser na grubej tarce – smak potrawy na tym nie ucierpi.

    Twardy ser pokrój w kostkę.

  • Tworzymy cienką warstwę kawałków sera, kładąc je na wierzchu papryki.

    Ser nakładamy na wierzch naszej sałatki.

  • Obrane orzechy włoskie zmiel w blenderze lub pokrój nożem na małe kawałki. Liczba orzechów zależy bezpośrednio od twoich preferencji – przybliżona objętość to 30-50 g.

    Zmiel orzechy włoskie nożem lub blenderem.

  • Posiekane orzechy są losowo rozprowadzane na wierzchu sera.

    Posyp warstwę sera orzechami.

  • Obierz z łuski dwa ząbki czosnku, a następnie natrzyj nimi sałatkę drobną tarką.

    Aby dodać przyprawy, posmaruj sałatkę odrobiną czosnku.

  • Gałązki pietruszki w ilości 2-3 sztuk są dokładnie myte, a następnie suszone na ręcznikach papierowych. Następnie drobno posiekaj warzywa i udekoruj je prawie gotowym daniem.

    Sałatkę dekorujemy drobno posiekaną zieleniną.

  • Ostatnim akcentem jest wyciśnięcie majonezu na zielenie, tworząc rodzaj dużych „kropelek”. W razie potrzeby możesz zrobić siatkę majonezową. Średnio ta sałatka będzie potrzebować od 50 do 70 g majonezu.

    Na całej sałatce robimy kropelki majonezu.

  • Gotowe danie posyp szczyptą soli i niewielką ilością świeżo zmielonego ziela angielskiego, co nada sałatce pikantnego smaku i bogatego aromatu.

    Taką sałatkę z orzechami włoskimi i wędzonym kurczakiem też można trochę doprawić.

  • Przepis

    To pokazuje jeden z najlepszych sposobów na zrobienie wspaniałej sałatki z orzechami włoskimi i wędzonym kurczakiem.

    W ten sposób w łatwy i szybki sposób samodzielnie przygotujesz bardzo smaczną sałatkę, która ma szykowny, raczej apetyczny wygląd. Taki smakołyk z pewnością zostanie zauważony nawet wśród najbardziej wykwintnych dań, a po jego spróbowaniu absolutnie każdy będzie zadowolony z Twoich kulinarnych talentów. Opisz swoje własne odmiany tej wspaniałej sałatki w komentarzach i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat tego, czy podobała Ci się moja wersja, czy nie. Smak i sukces w kulinarnych eksperymentach!

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomidorami
    Sałatka Men’s Dreams
    Sałatka Kaprys dam
    Sałatka Plaster arbuza
    Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author