
Sprzęt i przybory kuchenne:
- tablica;
- nóż;
- miska sałatki;
- rondel do gotowania jajek;
- miska na sos;
- łyżka;
- tarka z dużymi otworami;
- okrągły kształt (pierścień) i płaska duża taca do serwowania (opcjonalnie).
Składniki
Produkt | Ilość |
Paluszki krabowe | 200 – 250 g |
Ser topiony | 2 szt. |
Kurze jajo | 4 rzeczy. |
Świeży ogórek | 1 szt. |
Kukurydza w puszce | 200 gramów |
Zielona cebula | mały pakiet |
Czosnek | 2 goździki |
majonez | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Zanurz jajka kurze (4 szt.) w zimnej osolonej wodzie i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Niech ostygną pod zimną wodą. Paluszki krabowe (200 – 250 g) pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w średnią kostkę. Jeśli wziąłeś zamrożone patyki, przed gotowaniem należy je rozmrozić. 
Teraz do salaterki dodaj kostki świeżego ogórka (1 – 2 sztuki, w zależności od wielkości). 
Schłodzone jajka obrać, przekroić na pół i każdą połówkę pokroić na ćwiartki. 
Weź puszkę kukurydzy w puszkach, odcedź płyn i dodaj 200 g kukurydzy do pozostałych składników. Smak kukurydzy znacznie wpłynie na smak gotowego dania, dlatego wybierz produkt wysokiej jakości o wyraźnej słodyczy. Jeśli w ostatecznej wersji nadal brakuje Ci słodyczy, gotową sałatkę trochę posłodź. 
Przygotuj sos: do 2 łyżek. l. majonez, dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku. 
Dobrze wymieszaj majonez z czosnkiem i dopraw sałatkę. 
2 sery topione zetrzyj na grubej tarce i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. 
Następnie próbujemy, a jeśli to konieczne, dodajemy trochę soli. Do zgłoszenia użyjemy zdejmowanego metalowego pierścienia. Kładziemy go na dużym płaskim talerzu i napełniamy gotową sałatką. Następnie ostrożnie zdejmij pierścień. Kolejna piękna opcja podania: wyłóż głęboki talerz świeżymi liśćmi sałaty i polej je sałatką z krabów. Wtedy danie wygląda szczególnie świeżo i apetycznie. 
Drobno posiekaj małą pęczek zielonej cebuli i posyp na wierzchu do dekoracji. Pióra cebuli można pokroić w zwykły sposób – na małe okruchy, ale będzie piękniej i oryginalniej, jeśli pokroisz cebulę po przekątnej. W razie potrzeby wokół pierścienia sałatki można rozłożyć małe gałązki świeżej pietruszki w celu dekoracji. 
Czy wiedziałeś? Aby ułatwić tarcie topionego sera, przed gotowaniem wyślij go do zamrażarki na 20-25 minut. Zamiast sera topionego można również użyć sera twardego o smaku śmietankowym lub kwaśnej śmietany lub Adyghe.
Przepis
Jak proste i jednocześnie piękne jest gotowanie i serwowanie, przekonasz się w przepisie.
Dzisiejsze danie przygotowywane jest bez zwykłego dodatku ryżu do sałatek krabowych. Ta kombinacja składników daje świeżość bez przesycenia. Oczywiście paluszki krabowe świetnie komponują się również z innymi potrawami: kapustą, pomidorami, twardym serem, papryką, ananasami. Jaka jest twoja ulubiona sałatka z krabów? Podziel się swoimi kulinarnymi znaleziskami w komentarzach.