Sałatka z rukolą, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna i lekka sałatka z rukolą, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, głęboka salaterka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, miska, 2 garnki, tarka, 2 płaskie łyżki lub widelce do mieszania sałatek.

Składniki

Produkt Ilość
Liście rukoli jedna paczka
pomidory koktajlowe 9 szt.
krewetki średniej wielkości 300 g (30 sztuk)
Oliwki 14 szt.
twardy ser 50g
Jaja przepiórcze 5 sztuk.
Olej roślinny 4 łyżki. l.
Sok z cytryny w butelce 1-2 łyżki. l.
Słodka musztarda 1-2 łyżeczki
Sól morska z ziołami smak
Mieszanka pieprzowa smak
Suszona posiekana bazylia 1 łyżeczka
mieszanka sałat 1-2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej liście rukoli do głębokiej salaterki.

    Umytą rukolę rozkładamy na talerzu.

  • Jedno opakowanie liści rukoli i 9 pomidorków koktajlowych umyj i osusz. Pomidory przeciąć na pół.

    Pomidory przeciąć na pół.

  • Oliwki drylowane (14 sztuk) są również przecinane na pół.

    Pokrój również oliwki na pół.

  • Krewetki (300 g) rozmrażają. Najlepiej to zrobić umieszczając miskę z krewetkami pod zimną bieżącą wodą. Rozmrożone w temperaturze pokojowej lub w ciepłej wodzie mogą stracić smak. Postawić garnek z wodą (około 600-700 ml) na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Woda podczas gotowania krewetek powinna mieć około 2 razy większą objętość niż objętość samych krewetek. Posolić przegotowaną wodę i włożyć tam rozmrożone krewetki. Sól przyjmuje się około 0,5 łyżki stołowej. Ponieważ krewetki są gotowane w skorupce, skorupa nie pozwoli ci wchłonąć nadmiaru soli. Gdy woda znów się zagotuje, a krewetki zmienią kolor na jasnoczerwony, wyłącz ogrzewanie. Małe krewetki gotujemy około 2 minut. Po wyłączeniu pieca spuść gorącą wodę i napełnij krewetki zimną wodą, w przeciwnym razie będą dalej gotować w gorącej wodzie.

    Ugotuj krewetki.

  • Ze schłodzonej krewetki zdejmujemy głowę i skorupę.

    Myjemy krewetki.

  • Wlej wodę do rondla, zagotuj i dodaj trochę soli. Delikatnie opuść do niego 5 jaj przepiórczych. Ponownie zagotuj wodę i gotuj przez około 5 minut. Gdy jajka będą gotowe, spuść wodę i napełnij jajka zimną wodą. Po schłodzeniu obierz przepiórcze jajka i pokrój je na pół.

    Pokrój jajka przepiórcze na pół.

  • Przygotowanie sosu sałatkowego. Do miski wlej 4 łyżki oleju roślinnego. Dodaj do nich 1-2 łyżki gotowego zakupionego soku z cytryny.

    Do dressingu w misce połącz oliwę z sokiem z cytryny.

    Jeśli nie masz takiego soku, możesz zrobić własny sok z cytryny. Aby to zrobić, umyj cytrynę, sparz ją wrzątkiem i kładąc na stole, lekko przyciśnij rękami i rozhuśtaj ją na stole. Dzięki temu sok będzie lepiej wyciśnięty. Następnie przecinamy cytrynę na pół i bez użycia narzędzi wyciskamy wymaganą ilość soku, wyciskając cytrynę ręką.

  • Następnie do miski, w której przygotowujemy dressing, dodaj 1-2 łyżeczki słodkiej musztardy. Jeśli nie znalazłeś takiej musztardy, możesz sam ją ugotować. Jest zrobiony z musztardy w proszku, cukru, soli, miodu, oleju roślinnego i wina lub octu jabłkowego. Początkowo proszek musztardowy wlewa się wodą i miesza, aby nie pozostały grudki. Następnie dodawane są wszystkie inne składniki. W razie potrzeby możesz dodać zioła. Tak przygotowaną musztardę należy pozostawić na noc, aby „dojrzała”.

    Dodajemy musztardę.

  • Następnie dodaj sól do smaku w naszej misce z dressingiem. Lepiej jest wziąć świeżo zmielone morze z ziołami. Dodaj do smaku świeżo zmieloną mieszankę pieprzu. Jeśli nie ma mieszanki papryki, możesz ograniczyć się do czerni.

    Do dressingu dodaj również sól i pieprz.

  • Następnie dodaj 1 łyżeczkę suszonej bazylii i 1-2 łyżeczki kupionej w sklepie mieszanki sałat.

    Dodaj bazylię i mieszankę przypraw do sałatek

  • Wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Oto nasz sos sałatkowy.

    Wszystko mieszamy, a nasz dressing gotowy.

  • Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki, posiekane jajka przepiórcze do liści rukoli i dopraw sosem sałatkowym.

    Do rukoli dodać jajka, oliwki, pomidory i dressing.

  • Wszystko delikatnie wymieszaj od dołu do góry lekkimi ruchami. Lepiej zrobić to za pomocą dwóch widelców lub specjalnych płaskich łyżek.

    Mieszamy sałatkę.

  • Dodaj oczyszczone krewetki.

    Połóż krewetki na wierzchu.

  • Zetrzyj twardy ser (50 g). Na wierzch posyp sałatkę. Nasza sałatka jest gotowa. Smacznego!

    Gotową sałatkę posyp rukolą, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi z tartym serem.

  • Przepis

    Ten pokazuje, jak zrobić sałatkę z rukoli.

    W tym artykule dowiedziałeś się, jak przygotować sałatkę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera rukolę, pomidorki koktajlowe, oliwki i krewetki, a także jajka przepiórcze. A sos sałatkowy jest bardzo oryginalny i nietypowy. Nie sałatka, ale uczta smaku! Jakie sałatki lubisz gotować? Podziel się w komentarzach przepisami na oryginalne sałatki i nietypowe dressingi.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author