Sałatka z rzodkwi: przepisy z zielonymi, białymi, czarnymi warzywami, daikon, gotowanie z mięsem, uzbeckie i koreańskie

Sałatka z rzodkwi (biała, czarna, zielona): wariacje mięsne, owocowe, warzywne i serowe

Regularne dodawanie do diety dowolnej odmiany rzodkiewki może poprawić apetyt, normalizować trawienie i przewód pokarmowy. Również skład warzyw pozytywnie wpływa na kondycję włosów, pomaga likwidować obrzęki, leczyć przeziębienia. Największe korzyści przynosi połączenie z naturalnym miodem.

Sałatka z rzodkwi: proste przepisy

Podczas gotowania gospodynie domowe używają kilku rodzajów warzyw: białej, czarnej, zielonej, rzodkiewki margelańskiej lub daikon. Czarne korzenie są szczególnie gorzkie, podczas gdy inne mają tylko specyficzny smak i zapach. Rośliny okopowe są kruszone na kilka sposobów:

  • robot kuchenny
  • tarka do marchwi koreańskiej;
  • nóż.

Batoniki, plastry, kostki lub słomki miesza się z innymi składnikami, doprawia kwaśną śmietaną, majonezem, olejem roślinnym. Aby usunąć goryczkę, startą masę soli się, pozostawia na pięć minut.

Od białego

Osobliwości. Sałatkę z białej rzodkwi z serem i marchewką można podawać z zupami, daniami mięsnymi, gotowanymi ziemniakami. Przed gotowaniem lepiej namoczyć roślinę okopową przez pół godziny w zimnej wodzie.

Czego potrzebujesz:

  • biała roślina okopowa – trzy sztuki;
  • marchewki – dwie sztuki;
  • ser twardy – 100 g;
  • czosnek – pięć ząbków;
  • majonez oliwkowy – 150 g;
  • pieprz;
  • Sól.

Jak zrobić

  • Drobno posiekaj czosnek.
  • Zetrzyj warzywa i ser.
  • Wymieszać, pieprz, sól, doprawić majonezem oliwkowym.
  • Możesz też przygotować sałatkę z białej rzodkwi z marchewką, gotowanymi ziemniakami i jabłkiem, biorąc je pojedynczo. Składniki należy zetrzeć, włożyć warstwami do salaterki, smarując każdy majonezem i dodając trochę soli.

    Z zielonego

    Osobliwości. Sałatka z zielonej rzodkwi z dynią jest w stanie zadziwić swoim niezwykłym smakiem i jasnym wyglądem. Miąższ ze słodkiej dyni ma na celu złagodzenie specyficznego smaku warzywa, podkreślenie jego pikanterii.

    Czego potrzebujesz:

    • zielona roślina okopowa – jeden kawałek;
    • dynia pomarańczowa – 100 g;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • kwaśna śmietana – dwie łyżki stołowe;
    • Sól;
    • przyprawy.

    Jak zrobić

  • Warzywa pokrój w paski lub zetrzyj.
  • Wymieszać ze śmietaną, doprawić i posolić lub ułożyć warstwami.
  • Z czerni

    Osobliwości. Sałatkę z czarnej rzodkwi można przygotować o każdej porze roku – w rzeczywistości jest to witaminowa opcja zapobiegania beri-beri. Warto też spróbować połączenia zdrowego warzywa korzeniowego z gotowanym jajkiem i ogórkiem, bo jest bardzo smaczne.

    Czego potrzebujesz:

    • czarna rzodkiew – 100 g;
    • ogórek – 100 g;
    • gotowane jajko – jedno;
    • świeże warzywa;
    • przyprawy;
    • Sól;
    • olej słonecznikowy.

    Jak zrobić

  • Pokrój jajko nożem.
  • Posiekaj warzywa.
  • Warzywa pokroić w cienkie paski.
  • Wymieszać z przyprawami, solą, wlać olej.
  • Kolejny prosty przepis: posiekaj warzywa korzeniowe i gęsty pomidor, dodaj 200 g wołowiny pokrojonej w paski, sól. Cebulę pokrojoną w półpierścienie namoczyć przez kilka minut w 40 ml octu stołowego, wycisnąć. Wymieszać w salaterce, doprawić trzema łyżkami kwaśnej śmietany.

    Eksperymenty kulinarne

    Specyficzny gorzki smak rośliny okopowej można rozcieńczyć różnymi produktami – jabłkiem, śmietaną, warzywami, przyprawami, olejem roślinnym. Takie kombinacje pomogą nadać potrawom przyjemny pikantny smak. Wybór opcji zależy od preferencji składników dostępnych w domu.

    Z cebulą i masłem

    Osobliwości. Rzodkiewka z olejem i solą potrafi zaskoczyć łatwością przygotowania, przyjemnym smakiem z nutką pikanterii. Sałatka może być podawana jako przystawka lub dodatek do mięsa, kurczaka.

    Czego potrzebujesz:

    • rzodkiewka – pięć sztuk;
    • cebula – jedna głowa;
    • sól – półtorej łyżeczki;
    • olej roślinny – trzy łyżki stołowe.

    Jak zrobić

  • Cebulę pokroić w półpierścienie, sparzyć wrzątkiem, aby wyeliminować goryczkę.
  • Zetrzyj warzywa korzeniowe.
  • Połącz składniki, sól, dopraw olejem.
  • Możesz nieco zmienić smak potrawy, dodając kilka łyżeczek kminku, 200 g kiszonej kapusty. Sałatka stanie się bardziej użyteczna i wzmocniona. Jeśli chcesz czegoś bardziej satysfakcjonującego, możesz pokroić jajko na twardo lub kilka kawałków kiełbasy w oryginalną wersję, ale to nie jest dla wszystkich.

    z jabłkiem

    Osobliwości. Nawet prosta sałatka z rzodkwi daikon może okazać się soczysta i apetyczna, jeśli dodasz do niej jabłko, wlej trochę sherry lub wódki ryżowej. Przystawka jest zwykle określana jako kuchnia azjatycka, ale nie okaże się zbyt ostra, raczej delikatna i pikantna.

    Czego potrzebujesz:

    • daikon – 500 g;
    • marchewki – jedna;
    • żółte jabłko – jedno;
    • wódka ryżowa – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – jedna łyżka stołowa;
    • ocet 6% – dwie łyżki stołowe;
    • sól – w razie potrzeby.

    Jak zrobić

  • Pokrój obrane jabłko na duże paski.
  • Zetrzyj warzywa na koreańskie marchewki.
  • Połącz składniki, dodaj wódkę, ocet, cukier.
  • Wymieszaj, pozostaw na godzinę do zaparzenia.
  • Jeśli w domu nie ma takiej tarki, możesz po prostu pokroić warzywa w cienkie paski o tej samej długości i grubości. Jeśli pod ręką nie ma 6% octu, można użyć 9% rozcieńczonego wodą w stosunku 1: 1.

    Talerz sałatkowy, widelec i nóż

    Koreański styl z marchewką

    Osobliwości. Ostra sałatka w stylu koreańskim gotowana w domu nie może być pomylona z tą kupioną w sklepie nawet przez zupełnego laika, jest tak smaczna i pachnąca. Mieszanka mielonego pieprzu, kolendry, czosnku i smażonej cebuli pomoże dodać gorące danie.

    Czego potrzebujesz:

    • rzodkiewka – 1 kg;
    • świeża marchewka – 200 g;
    • żarówka – dwie głowy;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • sezam – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – półtorej łyżki stołowej;
    • mieszanka mielonej czarnej i czerwonej papryki – jedna łyżeczka;
    • sól – półtorej łyżki stołowej;
    • mielona kolendra – pół łyżeczki;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • kwas cytrynowy – szczypta.

    Jak zrobić

  • Posiekaj umyte rośliny okopowe, sól, wymieszaj. Odstawić na pół godziny, naciskając spodek na wierzch.
  • Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na oleju, ostudzić.
  • Smażoną cebulę mieszamy z posiekanym czosnkiem i resztą składników.
  • Wymieszać z masą warzywną, pieprzem i posolić do smaku.
  • Napełnij olejem spuszczonym z miski.
  • Styl uzbecki z mięsem

    Osobliwości. Spośród różnorodnych przepisów na robienie sałatki z rzodkiewki z mięsem najpopularniejszą jest „Taszkent”. Możesz go ugotować z gotowanej wołowiny, kurczaka lub smażonej wieprzowiny, białego daikonu. Zaleca się podawać przystawkę na liściach sałaty.

    Czego potrzebujesz:

    • gotowane mięso wołowe lub drobiowe – 350 g;
    • biały daikon – jedna roślina okopowa;
    • jajka na twardo – trzy sztuki;
    • żarówka – jedna;
    • kwaśna śmietana – dwie łyżki stołowe;
    • olej roślinny do smażenia;
    • Sól;
    • pieprz mielony;
    • liście sałaty do dekoracji.

    Jak zrobić:

  • Posiekanego kurczaka lub wołowinę usmażyć na patelni na oleju.
  • Zetrzeć jajka na twardo.
  • Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Daikon obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą przez 30 minut, następnie wycisnąć.
  • Wymieszaj składniki, pieprz, sól, dodaj inne przyprawy według uznania.
  • Napełnij kwaśną śmietaną.
  • Jeśli chcesz ugotować bardziej delikatne danie uzbeckie, musisz zastąpić wołowinę jagnięciną, a daikon soczystą zieloną lub marynowaną rzodkiewką. Cebule przed smażeniem należy zawinąć w cukier puder, aby nadać krążkom słodko-pikantny smak.

    Z ziemniakami i serem

    Osobliwości. Pożywna sałatka z ziemniakami spodoba się miłośnikom francuskich przekąsek, będzie wyglądać jasno i ciekawie nawet na świątecznym stole. To prawda, że ​​gotowanie zajmie około 40 minut, ale warto.

    Czego potrzebujesz:

    • rzodkiewka różowa lub margelańska – dwie sztuki;
    • ziemniaki – dwie bulwy;
    • ser twardy – 50 g;
    • marchew – jedna roślina okopowa;
    • jajko – dwa kawałki;
    • żarówka – jedna głowa;
    • majonez – trzy łyżki stołowe;
    • groszek konserwowy – od trzech do czterech łyżek stołowych (do dekoracji).

    Jak zrobić

  • Jajka i ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić.
  • Umieść pierwszą warstwę w przezroczystej salaterce – pokrojone w kostkę bulwy ziemniaczane. Sól, udekoruj siatką majonezu.
  • Wlać drugą warstwę rzodkiewki przetartą przez koreańską tarkę, sól.
  • Połóż na nim połowę startego sera.
  • Masę serową zamykamy posiekaną cebulą, następnie posiekanymi jajkami.
  • Smaruj majonezem, solą.
  • Ułóż drobno startą marchewkę, sól, tłuszcz z majonezem.
  • Posyp pozostałym serem, a następnie udekoruj groszkiem.
  • Dla urody możesz ułożyć sałatkę warstwami na płaskim talerzu, formując ją specjalnym pierścieniem kulinarnym lub plastikową butelką odciętą z obu stron.

    Tarta czarna rzodkiewka na desce

    5 szybszych sposobów

    Są sytuacje, kiedy chcesz sałatkę z rzodkwi, ale w kuchni praktycznie nic nie zostało i jesteś zbyt leniwy, aby gotować. Sprytne gospodynie domowe znalazły wyjście, zaczynając robić przepyszne dania z zaledwie dwóch lub trzech składników. Wystarczy zetrzeć lub posiekać jedną rzodkiewkę w paski, dodać „tajemniczy” składnik i otrzymać jedną z pięciu ekspresowych opcji na zdrową przekąskę.

  • Z granatem. Zalej warzywne słomki wyciśniętym sokiem z granatów, udekoruj pestkami granatu. Sól, wymieszaj.
  • Z miodem. Utartą masę posyp łyżeczką cukru pudru, odstaw na 15 min.Wlej łyżeczkę płynnego miodu, wymieszaj w salaterce.
  • Z burakami. Zetrzyj duże buraki na grubej tarce, połącz warzywa, wlej trzecią szklankę soku z cytryny. Doprawić miodem do smaku.
  • Z pistacjami. Posiekaną masę zalać wrzątkiem, następnie posolić. Wsypać jedną trzecią szklanki mielonych pistacji (można zastąpić orzechami włoskimi) Wymieszać.
  • Ze śmietaną. Posol posiekane warzywo, dodaj jedną trzecią szklanki kwaśnej śmietany. Przykryj innym talerzem, wstrząśnij, aby wymieszać.
  • Przygotowując sałatkę z rzodkwi, nie należy przestrzegać ścisłych zaleceń dotyczących liczby i składu składników. Można poeksperymentować ze smakami, zastąpić majonez śmietaną lub śmietaną, sól kamienną solą morską, ogórki z cukinią czy ziemniaki gotowane. Najważniejsze jest, aby mieszać kompatybilne produkty, które lubią wszyscy w rodzinie.

    Inne przepisy na sałatki

    Salo w skórkach cebuli
    Suszone mięso w domu Sałatka z
    pomidorów i ogórków na zimę Sałatka z makreli
    z warzywami
    Sałatka Paramonikha na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author