
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, tarka, wypiekacz do czosnku, miska głęboka, miska, łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Seler | 300g |
Marchewka | 1 szt. |
twardy ser | 150 gramów |
Czosnek | 1 goździk |
Jabłko (opcjonalnie) | 1 szt. |
majonez | 3 art. l. |
Gotowane ziemniaki (opcjonalnie) | 150 gramów |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Na początek oczyszczamy 1 niezbyt dużą marchewkę ze skóry i wcieramy w grubą tarkę. 
W ten sam sposób zetrzyj 150 g twardego sera dowolnego rodzaju na grubej tarce. 
Następnie przechodzimy do selera. Do tej sałatki lepiej użyć świeżych łodyg selera. Muszą najpierw zostać umyte i wyczyszczone. Należy pamiętać, że skórkę należy usuwać tylko z dojrzałych pędów, natomiast młode i soczyste można od razu odciąć. Pokrój umyte łodygi selera na włóknach na cienkie plasterki. Duże łodygi można pokroić wzdłuż na dwie części, a następnie posiekać. Jeśli zdecydujesz się ugotować tę sałatkę zimą, gdy zdobycie świeżych łodyg selera jest problematyczne lub nie możesz ich użyć z innego powodu, nie jest to powód, aby odmówić tak zdrowego dania. Możesz wziąć korzeń selera, obrać go i zetrzeć na średniej tarce. 
Następnie przystępujemy do przygotowania sosu do sałatki. Obieramy 1 ząbek czosnku z łuski i siekamy do małej miski za pomocą wypiekacza do czosnku. 
Dodaj 3 łyżki do mielonego czosnku. l. majonez. Lepiej jest używać domowego majonezu naturalnego. Więc sałatka okaże się jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Ale jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy lub nie masz na to czasu, wystarczy zwykły majonez ze sklepu. W takim przypadku lepiej wybrać majonez o niskiej zawartości tłuszczu. 
Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj sos sałatkowy. 
Ponadto, jeśli chcesz, możesz zetrzeć 1 jabłko bezpośrednio do sałatki. Należy to zrobić po przygotowaniu sosu, aby starte jabłko nie miało czasu na przyciemnienie. Jabłko lepiej natrzeć bezpośrednio skórką. Zawiera najbardziej przydatne witaminy, a także dużo błonnika. Chociaż, jeśli skórka jest bardzo twarda lub nie masz pewności, czy nie była niczym traktowana, można ją odciąć. Zamiast jabłek można użyć również gotowanych ziemniaków. Aby to zrobić, należy go obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz również zetrzeć na grubej tarce. Ta sałatka jest bardziej satysfakcjonująca. 
Sałatkę posyp przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli lub soku z cytryny. Smacznego. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak ugotować pyszną i bardzo zdrową sałatkę z selerem. Autor szczegółowo opisuje, co jest do tego potrzebne i jak przygotować wszystkie niezbędne składniki. Pokazuje również, jak mieszać idealny sos do tej sałatki.
Więc teraz wiesz, jak ugotować niezwykłą i bardzo smaczną sałatkę z selerem. Lubisz dania z łodygami selera? Jak często gotujesz je dla swojej rodziny? Wolisz selera łodygowego czy korzeniowego? Jakich przypraw używasz? Jak robi się te sałatki? Podziel się swoimi kulinarnymi sztuczkami w komentarzach.