Sprzęt i przybory kuchenne: tarka; danie (talerz lub miska); nóż; łyżka; łyżeczka do herbaty.
Składniki
Korzeń selera | 500-600g |
Woda (gorąca) | 3 art. l. |
musztarda Dijon | 60-70g |
Oliwa z oliwek (roślinna) | 50-60 ml |
Sok cytrynowy | ½ cytryny |
Sól | ½ łyżeczki |
ocet winny | 2 łyżki stołowe. l. |
Pietruszka | Smak |
Gotowanie krok po kroku
Więcej o korzeniu selera
Korzeń selera zawiera kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, cholinę, kwas szczawiowy, glikozydy, olejki eteryczne, potas, wapń, sód, fosfor i wiele innych przydatnych witamin i minerałów. A seler blokuje szkodliwe właściwości substancji rakotwórczych wnikających do organizmu człowieka. Dlatego od czasów starożytnych jest ulubionym przysmakiem człowieka. A teraz niestety nie jest zbyt popularny.
Możesz ugotować ten owoc na różne sposoby:
- składnik sałatki, jak w naszym przypadku;
- można upiec w piekarniku z winem porto;
- zrobić z niego kremową zupę;
- zupa selerowa z gruszką i serem pleśniowym, to już bardziej jak przysmak, ale uwierz mi, jest bardzo smaczna;
- można go również smażyć na patelni z oliwą i czosnkiem.
Bez względu na to, jak je ugotujesz, danie będzie bardzo zdrowe i smaczne.
Przepis
Możesz w nim obejrzeć krok po kroku przygotowywanie łatwej sałatki z selera. Sałatka przygotowywana jest bardzo szybko i okazuje się niesamowicie pyszna.
Po przygotowaniu i doprawieniu sałatki czas podać ją do stołu. Aby to zrobić, weź dowolną miskę lub głęboki talerz i użyj go jako formy. Wlej do niej sałatkę, a następnie zrób „pasochkę” na talerzu do serwowania. W ten sposób sałatka będzie wyglądać bardzo atrakcyjnie i niecodziennie. Możesz udekorować bok natką pietruszki i pozostałą musztardą.
Podobał Ci się ten przepis? Czy próbowałeś już dań z korzenia selera? Jeśli tak, które?