Sałatka z selera krok po kroku Przepis

Prosty przepis na zdrową sałatkę z selera

Sprzęt i przybory kuchenne:  tarka; danie (talerz lub miska); nóż; łyżka; łyżeczka do herbaty.

Składniki

Korzeń selera 500-600g
Woda (gorąca) 3 art. l.
musztarda Dijon 60-70g
Oliwa z oliwek (roślinna) 50-60 ml
Sok cytrynowy ½ cytryny
Sól ½ łyżeczki
ocet winny 2 łyżki stołowe. l.
Pietruszka Smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy korzeń selera (500-600 g) i obieramy go z niepotrzebnej skórki. Aby to zrobić, musimy obrać skórkę w kółko ostrym nożem, pamiętaj o zasadzie obierania ziemniaków. Teraz najtrudniejszy moment, cięcie korzenia selera, nie będzie możliwe cięcie go cienko. Tutaj już przycinamy nożem tak bardzo, jak to możliwe. Następnie umyj seler pod bieżącą wodą. Bierzemy miskę (talerz lub inne danie) i rozcieramy seler na cienkiej lub grubej tarce, jak chcesz.

    Sałatka do gotowania z korzenia selera według prostego przepisu

  • Cytryna (1 szt.) Dokładnie umyć i pokroić na dwie połówki. Wyciśnij sok z ½ połowy cytryny i polej selerem.

    Przygotuj składniki na korzeń selera

  • Następnie posolić (1/2 łyżeczki) i dokładnie wymieszać.

    Aby przygotować korzeń selera, posol składniki

  • Do osobnej miski wlej musztardę Dijon (60-70 g).

    Aby przygotować korzeń selera, przygotuj składniki na sos

  • Wlać tam ocet winny z białego wina (2 łyżki), oliwę z oliwek (roślinną) (50-60 ml) i 3 łyżki stołowe. l. gorąca woda.

    Aby przygotować korzeń selera, przygotuj sos

  • Dopraw seler naszym dressingiem musztardowym i wymieszaj.

    Aby przygotować korzeń selera, połącz składniki

  • Sałatka gotowa, smacznego.

    Aby przygotować korzeń selera, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Więcej o korzeniu selera

    Korzeń selera zawiera kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, cholinę, kwas szczawiowy, glikozydy, olejki eteryczne, potas, wapń, sód, fosfor i wiele innych przydatnych witamin i minerałów. A seler blokuje szkodliwe właściwości substancji rakotwórczych wnikających do organizmu człowieka. Dlatego od czasów starożytnych jest ulubionym przysmakiem człowieka. A teraz niestety nie jest zbyt popularny.

    Możesz ugotować ten owoc na różne sposoby:

    • składnik sałatki, jak w naszym przypadku;
    • można upiec w piekarniku z winem porto;
    • zrobić z niego kremową zupę;
    • zupa selerowa z gruszką i serem pleśniowym, to już bardziej jak przysmak, ale uwierz mi, jest bardzo smaczna;
    • można go również smażyć na patelni z oliwą i czosnkiem.

    Bez względu na to, jak je ugotujesz, danie będzie bardzo zdrowe i smaczne.

    Przepis

    Możesz w nim obejrzeć krok po kroku przygotowywanie łatwej sałatki z selera. Sałatka przygotowywana jest bardzo szybko i okazuje się niesamowicie pyszna.

    Po przygotowaniu i doprawieniu sałatki czas podać ją do stołu. Aby to zrobić, weź dowolną miskę lub głęboki talerz i użyj go jako formy. Wlej do niej sałatkę, a następnie zrób „pasochkę” na talerzu do serwowania. W ten sposób sałatka będzie wyglądać bardzo atrakcyjnie i niecodziennie. Możesz udekorować bok natką pietruszki i pozostałą musztardą.

    Podobał Ci się ten przepis? Czy próbowałeś już dań z korzenia selera? Jeśli tak, które?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author