Sałatka z tuńczykiem w puszce krok po kroku przepis ze zdjęciem

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem w puszce i warzywami

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska, deska do krojenia, nóż, talerz płaski, widelec, łyżka, sito.

Składniki

Produkt Ilość
Sałata lodowa” 200 g (jedna głowa)
Pomidory koktajlowe” 8-10 szt.
Szalotka lub czerwona cebula 2 szt.
Ser Feta (można zastąpić twardym serem) 40 gramów
Oliwki 40 gramów
Tuńczyk w puszce w sosie własnym, bez oleju 150 gramów
Jaja przepiórcze 7-8 szt.
Oliwa z oliwek (można użyć dowolnego oleju roślinnego) 2-3 łyżki. l.
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.
Cukier 1 łyżka.
Sól 0,5 łyżeczki
Pieprz smak
Oregano 0,5 łyżeczki
Mennica 1 oddział

Gotowanie krok po kroku

przygotowanie opatrunku

  • Moja jedyna gałązka mięty. Odcinamy liście i drobno siekamy nożem, po lekkim ugniataniu palcami, aby mięta wydzielała wszystkie smaki. Mięta dodaje świeżości sałatce.

    Posiekaj gałązkę mięty.

  • Wkładam miętę do miski. Dodaj 0,5 łyżeczki do miski. posolić, a łyżką lekko natrzeć miętę solą, aby nadała sałatce jak najwięcej smaku.

    Zmiel posiekaną miętę z solą.

  • Dodaj 2-3 łyżki do miski. l. oliwa z oliwek, 1 łyżka. l. cukier, 2 łyżki. l. sok cytrynowy.

    Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier do mięty.

  • Dodaj do smaku czarny mielony pieprz (lepiej, jeśli jest to świeżo zmielony pieprz w młynku) i 0,5 łyżeczki. Oregano.

    Dodajemy również pieprz i oregano.

  • Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsję. Rezultatem jest gęsty, bardzo smaczny i pachnący dressing.

    Wymieszaj sos sałatkowy.

  • układanie sałatki

    Czy wiedziałeś? Góra lodowa to rodzaj sałaty. Jest bardzo soczysty, długo zachowuje świeżość i dobrze komponuje się z szeroką gamą produktów.

  • Moja głowa sałaty, pozwól spuścić wodę. Bierzemy talerz z płaskim dnem i rozrywamy na nim liście sałaty.

    Ułóż sałatę lodową na dużym półmisku.

  • Czyścimy i pierzemy 2 szt. szalotki. Kroimy go w cienkie pierścienie. Jeśli masz dużą czerwoną cebulę, możesz ją pokroić na półpierścienie. Otwórz krążki cebuli i połóż je na liściach sałaty.

    Połóż krążki szalotki na liściach sałaty.

  • Umyj pomidorki koktajlowe i zacznij smarować sałatkę. Jeśli pomidory są bardzo małe, układa się je w całości, większe przecina się na pół. Pomidory koktajlowe można zastąpić 1 zwykłym dużym pomidorem, pokrojonym na małe kawałki.

    Rozłóż pomidorki koktajlowe.

  • Jajka przepiórcze (7-8 szt.) Gotujemy na twardo. Oczyścić i przeciąć na pół. Włóż sałatkę. Jaja przepiórcze można zastąpić dwoma jajami kurzymi.

    Do sałatki dodać ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka przepiórcze.

  • Otwieramy jedną puszkę tuńczyka i odcedzamy płyn przez sito. Tuńczyka łamiemy rękoma i kładziemy na małe kawałki na wierzchu sałatki.

    Rozbijamy na kawałki konserwy tuńczyka i kładziemy je na wierzchu już przygotowanych składników.

  • Posyp oliwki (40 g) odrobiną oliwy z oliwek, aby były błyszczące i posmaruj sałatkę.

    Następnie ułóż oliwki na sałatce.

  • Ser „Feta” (40 g) pokroić w kostkę i posmarować sałatką.

    Dodaj kostki sera feta.

  • Ponownie wymieszaj dressing i polej go łyżką sałaty. Wszystko jest gotowe. Przed podaniem lekko wymieszaj sałatkę bezpośrednio na talerzu do serwowania.

    Polej sosem sałatkę.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Tę sałatkę można ozdobić „pszczołami” z oliwek i czarnych oliwek. Aby to zrobić, oliwki i oliwki kroi się w kółka. Spośród nich „cielęta” są złożone, naprzemiennie ciemne i jasne koła. Następnie do „głów” wybiera się oliwki średniej wielkości lub oliwki według uznania. „Anteny” zrobione są z łodyg pietruszki. Aby zrobić „skrzydła”, ogórki kroi się w cienkie plasterki. Za każde „skrzydło” bierze się 1/3 koła.

    Przepis

    To oddaje wszystkie kroki związane z przygotowaniem sałatki z tuńczyka w puszkach.

    Nauczyłeś się gotować lekką, delikatną, a jednocześnie obfitą sałatkę z tuńczyka. Wszystkie składniki tej sałatki są ze sobą idealnie połączone. A mięta dodaje szczególnie pikantnej świeżej nuty. Jakie lekkie sałatki gotujesz? Może masz ulubioną, „tajną” stację benzynową? Podziel się wskazówkami z naszymi czytelnikami.

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka Funchose z kurczakiem i warzywami
    Sałatka z awokado, jajkiem i warzywami
    Sałatka francuska z awokado i łososiem
    Sałatka z awokado i tuńczykiem
    Sałatka z awokado i kurczakiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author