Sprzęt i przybory kuchenne: miska, deska do krojenia, nóż, talerz płaski, widelec, łyżka, sito.
Składniki
Produkt | Ilość |
Sałata lodowa” | 200 g (jedna głowa) |
Pomidory koktajlowe” | 8-10 szt. |
Szalotka lub czerwona cebula | 2 szt. |
Ser Feta (można zastąpić twardym serem) | 40 gramów |
Oliwki | 40 gramów |
Tuńczyk w puszce w sosie własnym, bez oleju | 150 gramów |
Jaja przepiórcze | 7-8 szt. |
Oliwa z oliwek (można użyć dowolnego oleju roślinnego) | 2-3 łyżki. l. |
Sok cytrynowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Cukier | 1 łyżka. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Pieprz | smak |
Oregano | 0,5 łyżeczki |
Mennica | 1 oddział |
Gotowanie krok po kroku
przygotowanie opatrunku
układanie sałatki
Czy wiedziałeś? Góra lodowa to rodzaj sałaty. Jest bardzo soczysty, długo zachowuje świeżość i dobrze komponuje się z szeroką gamą produktów.
Sposób dekoracji i podawania
Tę sałatkę można ozdobić „pszczołami” z oliwek i czarnych oliwek. Aby to zrobić, oliwki i oliwki kroi się w kółka. Spośród nich „cielęta” są złożone, naprzemiennie ciemne i jasne koła. Następnie do „głów” wybiera się oliwki średniej wielkości lub oliwki według uznania. „Anteny” zrobione są z łodyg pietruszki. Aby zrobić „skrzydła”, ogórki kroi się w cienkie plasterki. Za każde „skrzydło” bierze się 1/3 koła.
Przepis
To oddaje wszystkie kroki związane z przygotowaniem sałatki z tuńczyka w puszkach.
Nauczyłeś się gotować lekką, delikatną, a jednocześnie obfitą sałatkę z tuńczyka. Wszystkie składniki tej sałatki są ze sobą idealnie połączone. A mięta dodaje szczególnie pikantnej świeżej nuty. Jakie lekkie sałatki gotujesz? Może masz ulubioną, „tajną” stację benzynową? Podziel się wskazówkami z naszymi czytelnikami.
Inne przepisy na sałatki
Sałatka Funchose z kurczakiem i warzywami
Sałatka z awokado, jajkiem i warzywami
Sałatka francuska z awokado i łososiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i kurczakiem
Smacznego!