Sałatka z wątróbką i fasolą: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną sałatkę z wątróbką i fasolą

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, rondel, deska do krojenia, nóż, salaterka, tarka, łopatka kuchenna, łyżka stołowa.

Składniki

Produkt Ilość
wątroba 500 gramów
fasolki 500 gramów
marchewka 2 szt.
cebula 2 szt.
majonez 150 gramów
zmielony czarny pieprz 2 szczypty
czerwona papryka 1 szczypta
Sól 1 ul. l.
Pietruszka ¼ pęczka
zielone koperki ¼ pęczka
Zielona cebula ¼ pęczka
olej roślinny 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować sałatkę z wątroby i fasoli, należy moczyć fasolę przez 12 godzin, czyli przez noc. Rano napełnij fasolę zimną wodą, podpal i gotuj przez pięć minut, a następnie spuść wodę. Napełnij go ponownie zimną wodą, połóż na kuchence, gotuj fasolę do miękkości.

    Gotujemy fasolę.

  • Dwie średnie marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, nacieramy na grubej tarce, odkładamy na bok.

    Trzy marchewki na grubej tarce.

  • Dwie średniej wielkości cebule są obierane, myte pod bieżącą wodą, krojone na półpierścienie na desce do krojenia. Odkładamy to na bok.

    pokrój cebulę na pół-pierścienie.

  • Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy do niej 50 ml oleju roślinnego. Cebulę pokrojoną w krążki wkładamy na patelnię, a po cebuli wysyłamy startą marchewkę na patelnię. Wymieszaj składniki, smaż na średnim ogniu do miękkości.

    Podsmaż marchew i cebulę na patelni do miękkości.

  • Oczyszczamy wątrobę z folii, nadmiar frakcji, myjemy ją, kroimy w paski na powierzchni roboczej. Należy powiedzieć, że lepiej kroić wątrobę nie do końca rozmrożoną lub zamrożoną. Lepiej jest robić cienkie słomki z wątroby, wtedy jest to dobrze wyczuwalne w samej sałatce.

    Wątróbkę pokroić w cienkie paski.

  • Na patelnię, na której smażono cebulę i marchew, wlej 50 ml oleju roślinnego, włóż posiekaną 500 gram wątróbki, usmaż do miękkości. Aby wątroba nie przypaliła się i nie przywarła do patelni, posyp dno patelni odrobiną soli.

    Rozprowadzamy wątrobę do smażenia na oleju roślinnym.

  • Wątróbkę smażymy krótko, około 10 minut, staramy się nie podsmażyć jej zbyt mocno, aby nie stała się twarda. Podczas smażenia posolić wątrobę około jedną niepełną łyżką soli, dodać dwie szczypty czarnego mielonego pieprzu i jedną szczyptę czerwonego. Możesz dodać więcej przypraw do swojego gustu, a my dodamy szczyptę lub dwie ziry.

    Posolić wątrobę, pieprzem do smaku.

  • Mieszaj, smaż przez kolejne 2-3 minuty i odstaw patelnię.

    Wymieszaj wątrobę i pozwól jej trochę ostygnąć.

  • Próbujemy gotowości fasoli. Nie wolno go rozgotować. Odcedź wodę z garnka, odkładając fasolę.

    Próbujemy gotowości fasoli.

  • W głębokiej salaterce umieszczamy smażone warzywa, następnie gotową wątróbkę z patelni i gotową fasolę. Wszystkie składniki wymieszać łyżką kuchenną.

    Wszystkie przygotowane składniki łączymy w jednej misce sałatkowej.

  • Teraz dodaj 150 gram majonezu o dowolnej zawartości tłuszczu, drobno posiekaną pietruszkę, cebulę, koperek, ćwierć pęczka każdego. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jest gotowa, możesz ją podać na stole.

    Ubierz sałatkę wątróbką i fasolą z majonezem i wymieszaj.

  • Pomocne wskazówki

    • Fasola do takiej sałatki nie musi być solona po ugotowaniu, ponieważ potrzebujemy całego niegotowanego składnika.
    • Fasola występuje w różnych odmianach, ich gotowanie zajmuje różny czas, dlatego podczas gotowania koniecznie należy ich spróbować, aby nie rozgotować lub nie dogotować. Przybliżony czas gotowania to jedna godzina.
    • Sałatka z wątróbki z fasolą nie jest sezonowa, można ją przygotować o każdej porze roku. Zwolennikami takiego produktu są najczęściej mężczyźni.

    Przepis

    Lepiej jest zapoznać się z procesem przygotowywania sałatki z wątróbki z fasolą, dowiedzieć się, jakie składniki są używane, jak prawidłowo przygotować je do przygotowania sałatki, pomoże ci materiał z tego filmu.

    Drodzy czytelnicy, spróbujcie ugotować sałatkę z wątroby z fasolą według tego przepisu. Jest bardzo zdrowy i smaczny, łatwo go ugotować, można serdecznie nakarmić rodzinę. Zapewne wielu z Was już wcześniej gotowało to danie. Podziel się swoimi przepisami na sałatki z wątróbki z warzywami, powiedz nam, czego nauczyłeś się z materiałów w tym artykule?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author