
Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, deska do krojenia, nóż, płyta grzewcza, patelnia, waga.
Składniki
szparagi sojowe | 200 gramów |
Chilli | 1 szt. |
Olej roślinny | 30 ml |
olej sezamowy | 10 ml |
papryka | 1 szt. |
Ogórek | 1 szt. |
kolendra | 2 szczypty |
Czosnek | 2-4 goździki |
Ziarna kolendry | 2 szczypty |
łodyga selera | 1 szt. |
Sezam | 2 szczypty |
Gotowanie krok po kroku
Szparagi sojowe należy najpierw namoczyć. Aby to zrobić, wlej 200 g szparagów do głębokiej miski, zalej zimną wodą, aby szparagi były całkowicie pokryte. Moczyć w wodzie przez co najmniej 4 godziny. Można go nalać wieczorem i pozostawić w wodzie na całą noc. Następnie odcedź wodę i pokrój szparagi na małe kawałki. 
Myjemy paprykę, wycinamy łodygę i nasiona, myjemy i kroimy w małe paski. Seler myjemy, myjemy, a także kroimy na kawałki. 
Ogórek umyć i pokroić na kawałki. Pożądane jest, aby wszystkie składniki były w przybliżeniu tej samej wielkości. Wtedy gotowa sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także piękna. 
Czyścimy czosnek. Jego ilość będzie zależeć od Twoich preferencji. Jeśli lubisz potrawy o wyraźnym smaku czosnku, dodaj 3-4 ząbki. Jeśli wolisz tylko lekko podkreślić smak gotowego dania, dodaj 1-2 goździki. Jeśli nie lubisz czosnku, pomiń ten krok. To samo dotyczy ostrych świeżych papryczek chili. Opłucz, usuń nasiona i łodygę i drobno posiekaj. Jeśli lubisz pikantne dania, polecamy dodać całą papryczkę chili. Tym, którzy wolą mniej pikantne potrawy, wystarczy połowa lub ⅓. Pamiętaj jednak, że ta sałatka należy do kuchni koreańskiej. A mieszkańcy tego kraju z reguły uwielbiają pikantne potrawy. Kolejnym składnikiem tej sałatki może być pomidor. Od Ciebie zależy, czy to dodasz, czy nie. Postanowiliśmy dziś obejść się bez niego. 
W głębokiej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Sałatkę doprawiamy kolendrą i innymi przyprawami według uznania. Na patelni podgrzej 30 ml oleju roślinnego i wlej gorący olej do sałatki. Tutaj dodajemy 10 ml oleju sezamowego, wszystko mieszamy, rozgrzewamy sałatkę. Posyp kolendrą i sezamem. Sałatka jest gotowa, możemy ją podać do stołu. Przykryj półmisek liśćmi sałaty, ułóż naczynie i podawaj. 
Do sałatki można dodać koreańską marchewkę, pomidory, świeże zioła. Możesz doprawić sosem sojowym, ale znasz miarę. Ponieważ sos sojowy jest słony, więc dodawaj go małymi porcjami. 
Przepis
Teraz spójrz, który bardzo szczegółowo opisuje proces robienia sałatki ze szparagów. Dowiesz się, jak go wstępnie przygotować. Dowiedz się, jakich innych produktów potrzebujesz. Po co polewać sałatkę gorącym olejem. Posłuchaj rady profesjonalnego szefa kuchni i zobacz efekt końcowy.
Jeśli przygotowałeś już sałatkę ze szparagów według powyższego przepisu, koniecznie zostaw własną w komentarzach. Napisz jakie przyprawy dodałeś dodatkowo, jak długo moczyłeś szparagi.