Sałatka ze szpinakiem i pomidorami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i dressingiem sezamowym

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • patelnia;
  • patelnia;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • moździerz lub blender;
  • drobna tarka;
  • Łopatka;
  • płaskie naczynie do serwowania sałatek.

Składniki

Produkt Ilość
Kurze jajo 1 szt.
Sezam 20 gramów
Zmielony czarny pieprz 1/4 łyżeczki
Czerwona papryka mielona 1/4 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 4 łyżki. l.
Ocet balsamiczny 1 ul. l.
szpinak 1 pęczek
pomidory koktajlowe 6 szt.
Masło 25 gramów
Pieczarka 5 sztuk.

Gotowanie krok po kroku

  • Wkładamy jajko kurze (1 szt.) do rondla z wodą i gotujemy na twardo nad ogniem.

    Jajko ugotować na twardo.

  • W międzyczasie postawić patelnię na ogniu, wsypać na nią 20 g sezamu i smażyć na jasnozłoty kolor, cały czas mieszając.

    Ziarna sezamu podsmażyć na suchej patelni.

  • W moździerzu lub misce blendera dodaj nasiona sezamu, 1/4 łyżeczki. czarny pieprz, 1/4 łyżeczki. czerwona papryka, 2 łyżki. l. oliwa z oliwek, 1 łyżka. l. ocet balsamiczny. Mielimy to wszystko, doprowadzając do jak największej jednorodności (aby smak nasion sezamu był jak najbardziej wyeksponowany).

    Przygotowanie sosu sałatkowego.

  • Czyścimy jajko kurze i trzy na drobnej tarce. Dodaj starte jajko do naszej mieszanki sezamowej.

    Zetrzyj jajko do dressingu na drobnej tarce.

  • Pęczek szpinaku dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki. Ręce rozdzieramy liście na kawałki średniej wielkości i wkładamy je do głębokiego pojemnika.

    Szpinak rozrywamy na kawałki i wkładamy do głębokiej salaterki.

  • Pomidory koktajlowe umyć (6 szt.) i pokroić na 2 części (jeśli pomidory są wystarczająco duże, można je pokroić na 4 części). Dodaj je do miski ze szpinakiem.

    Do szpinaku dodać połówki pomidorków koktajlowych.

  • Następnie w tym samym pojemniku dodaj powstały sos sezamowy i kolejną 1 łyżkę. l. Oliwa z oliwek. Mieszamy.

    Włóż dressing do sałatki, dodaj oliwę z oliwek.

  • Pieczarki (5 szt.) Dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.

    Pokrój pieczarki.

  • Wkładamy patelnię do ognia. Dodajemy 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek i 25 g masła. Gdy masło się rozpuści, na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i smaż przez 5 minut na złoty kolor (nie zapomnij o od czasu do czasu wymieszać).

    Pieczarki usmażyć na patelni.

  • Rozłóż usmażone pieczarki równą warstwą na dnie naczynia do serwowania.

    Przełóż pieczarki na półmisek do serwowania.

  • Rozłóż mieszankę szpinakowo-pomidorową na wierzchu grzybów. Sałatka gotowa! Możesz podać go do stołu i zacząć jeść. Smacznego!

    Sałatka ze szpinakiem i pomidorami gotowa.

  • Dekoracja i serwowanie dania

    Podczas serwowania taką sałatkę można dodatkowo udekorować obranymi pestkami słonecznika, orzeszkami pinii, plasterkiem cytryny lub chrupiącymi paluszkami grissini. Przed bezpośrednim użyciem można również posypać to pyszności sokiem z cytryny.

    Przepis

    W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotowuje się i podaje taką sałatkę.

    Taka sałatka okazuje się bardzo elegancka i stanie się prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. Podobał Ci się ten przepis? Co byś dodał lub naprawił? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author