Sałatka „Żółw”: klasyczny przepis z kurczakiem, jabłkami i orzechami włoskimi, opcje ze śliwkami, konserwami, grzybami, winogronami

Sałatka „Żółw”: jak ułożyć i co zrobić „skorupę”, „łapy”, „głową”

Podstawą sałatki jest mięso. Łączy się z orzechami, owocami, grzybami i innymi produktami. Dobór poszczególnych składników zależy od upodobań smakowych kucharza. Nie ma twardych i szybkich zasad ani warunków gotowania. Przepis krok po kroku na sałatkę Turtle z kurczakiem jest interpretowany przez każdą gospodynię na swój własny sposób. Ponieważ mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, możesz wybrać kompozycję dodatkowych produktów odpowiednią do dietetycznego menu. Jedynym zastrzeżeniem jest obowiązkowy projekt w postaci muszli.

Przepis na klasyczną sałatkę z żółwia

Opis. Danie można ułożyć warstwami lub po prostu wymieszać produkty. Po wybraniu klasycznego przepisu na sałatkę z żółwia, z dostępnych składników rozróżniamy skorupkę. Wystarczą posiekane orzechy włoskie. Lub możesz połączyć kwadraty sera z całymi jądrami orzechów.

Składniki:

  • filet z kurczaka – 450 g;
  • cztery jaja kurze;
  • jedna cebula lub mała pęczek zielonej cebuli;
  • trzy słodko-kwaśne jabłka;
  • ser twardy – 50 g;
  • orzechy włoskie – 100 g;
  • majonez;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Gotowane mięso kroimy, ponieważ jest to wygodne. Najważniejsze to być małym.
  • Jeśli cebula jest gorzka, posiekaj ją i zalej wrzącą wodą przez dziesięć minut.
  • W gotowanych jajkach oddzielić białka od żółtek. Pierwszy jest drobno pocierany, drugi – pocieramy lub siekamy nożem.
  • Obrane i obrane jabłka są również drobno pocierane.
  • Z orzechów włoskich robimy okruchy. Zostawiamy kilka kawałków (solidnych i pięknych) do dekoracji.
  • Aby zrobić sałatkę Turtle z jabłkami, kurczakiem i serem, potrzebujesz płaskiego talerza. Opublikujemy na nim produkty.
  • Sałatkę układamy warstwami: białka, filet, cebula, jabłko, tarty ser (nie wszystkie).
  • Każdą warstwę impregnujemy siatką majonezową, z wyjątkiem cebuli.
  • Na wierzch posypać okruchami orzechów.
  • Za pomocą całych jąder robimy „łapy”. Układamy „głową” z resztek sera, „oczy” z czarnego lub ziela angielskiego.
  • Udekoruj krawędzie zieleniną lub liśćmi sałaty.
  • Ze śliwkami

    Opis. W domowej sałatce Turtle ze śliwkami główny składnik mięsny (kurczak) można zastąpić czerwoną rybą. Okaże się niesamowicie smaczne i pyszne danie na wakacje.

    Składniki:

    • jedna pierś z kurczaka lub solony filet z ryby 450 g;
    • ser holenderski – 100 g;
    • jedno lub dwa zielone jabłka;
    • jedna cebula lub mała pęczek zielonej cebuli;
    • orzechy włoskie – 100 g;
    • suszone owoce – 100 g;
    • majonez, przyprawy.

    Gotowanie

  • Ugotowana i pozbawiona kości pierś (ryba) pokrojona na małe kawałki.
  • W gotowanych jajkach oddzielić białka od żółtek, pocierać je osobno. Pozostaw połowę jajka do dekoracji.
  • Zmiel jabłka (wcześniej obrane), ser na tarce.
  • Suszone owoce kroimy w cienkie paski.
  • Z orzechów robimy okruchy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji.
  • Przygotowane produkty podziel równomiernie na dwie części, aby powtórzyć warstwy.
  • Układamy składniki w kolejności: białka, posiekana cebula, filety lub ryby, żółtka, jabłka, ser, suszone owoce. Warstwy impregnujemy siatką majonezową, solą.
  • Tworzymy „skorupę” orzechów. „Głowa” – połówka jajka, „nogi” – całe orzechy lub połówki suszonych owoców.
  • Wykonujemy poduszkę z liści sałaty lub dekorujemy wzdłuż krawędzi gałązkami zieleni. „Muszlę” pokrywamy plastrami świeżego lub marynowanego ogórka.
  • z winogronami

    Opis. Połączenie mięsa z kurczaka ze słodkimi jagodami to jedna z najczęstszych przekąsek. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt bez pestek, na przykład rodzynki. Jeśli zdecydujesz się ugotować sałatkę „Żółw” z winogronami, lepiej udekorować „skorupę” połówkami winogron.

    Składniki:

    • jedna kiść winogron;
    • ser – 250 g;
    • jedna pierś;
    • dwa ząbki czosnku;
    • ananas ze słoika – 300 g;
    • majonez, przyprawy.

    Gotowanie

  • Smaż kawałki kurczaka do miękkości.
  • Do sosu wymieszaj jedną łyżkę soku ananasowego, majonez i posiekany czosnek. Nadziewamy je kurczakiem i zostawiamy do zaparzenia.
  • Pokrój ananasy, jak chcesz.
  • Ser zmiel na tarce.
  • Tworzymy danie: mięso, warstwa ananasa.
  • Rozprowadzamy winogrona, tworząc „skorupę”. Na „łapy” bierzemy kawałki sera lub solone krakersy, na „oko” – czarne pieprzu, goździki.
  • Opcjonalnie dodaj liście sałaty, gałązki koperku lub pietruszki.
  • Do sałatki możesz wziąć inne rodzaje mięsa, na przykład wołowinę, indyka, a nawet wieprzowinę, ale chude.

    Z grzybami

    Opis. Jeśli chcesz zrobić bardziej pożywne danie, możesz dodać gotowane ziemniaki, wędzone mięso. Idealne na imprezę rodzinną, dużą ilość gości.

    Składniki:

    • mięso z kurczaka (noga, pierś) – 250-300 g;
    • pięć jaj kurzych;
    • orzechy – 150 g;
    • grzyby – 150 g;
    • ser (twarde odmiany, na przykład holenderski) – 200 g;
    • jedna pęczek zielonej cebuli;
    • jedna łyżka majonezu i kwaśnej śmietany;
    • przyprawy i przyprawy.

    Gotowanie

  • Gotowany i bez kości kurczaka pokrojonego w kostkę.
  • Zmiel gotowane i schłodzone jajka, jak mięso.
  • Pieczarki pokrojone w małe plasterki smaży się z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  • Posiekaj cebulę, zetrzyj ser.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy kwaśną śmietaną i sosem majonezowym.
  • Ułóż w kształcie żółwia, udekoruj.
  • Dlaczego przepis na sałatkę „Żółw” z grzybami zakłada użycie pieczarek? Nadają potrawie soczystości i kruchości. Ponadto nie trzeba ich gotować przed smażeniem, co oszczędza czas.

    Z mięsem mielonym i wątróbką

    Opis. Zamiast wątroby możesz użyć żołądków z kurczaka. Zmiel je w maszynce do mięsa i wymieszaj z mięsem mielonym, usmaż. Możesz je wstępnie ugotować, aby były bardziej miękkie.

    Składniki:

    • wątroba (dowolna, ale kurczak jest lepszy) – 500 g;
    • dowolne mięso mielone – 500 g;
    • cztery ziemniaki;
    • pięć jaj;
    • dwa ząbki czosnku;
    • majonez.

    Gotowanie

  • Zmiel surową wątrobę, ziemniaki, jajka w maszynce do mięsa. Dodaj mięso mielone do mieszanki, wymieszaj.
  • Formujemy małe kotlety lub naleśniki, smażymy do ugotowania.
  • Z placków lub kotletów robimy żółwia. Namoczyć warstwy majonezem czosnkowym.
  • Udekoruj orzechami, plasterkami marchewki, winogronami, oliwkami. Produkty dobierane są na podstawie osobistych preferencji.
  • Zwróć uwagę na pomysł oryginalnego projektu. Robimy naleśniki. Jak zwykle z mąki i jajka. Obtaczamy je np. roztopionym serem lub pasztetem z wątróbki. Skręcamy bułki i kroimy w małe kółka, które kładziemy na wierzchu „żółwia” w formie „muszli”.

    Sałatka z żółwia z ogórkami, serem i jajkiem

    Z jedzeniem w puszkach

    Opis. Do sałatki Turtle można dodać prawie każdą konserwę rybną w oleju. W tym przepisie to różowy łosoś. Wykwintną przekąskę o delikatnym smaku uzyskuje się z wątróbką z dorsza.

    Składniki:

    • pięć jaj kurzych;
    • jeden bank konserw rybnych;
    • ser – 150 g;
    • jedno jabłko słodko-kwaśne;
    • jedna żarówka;
    • suszone owoce – 300 g;
    • garść obranych orzechów;
    • masło – 50 g;
    • majonez;
    • przyprawy;
    • zieleń.

    Gotowanie

  • Osobno pocieramy białka i żółtka gotowanych jajek.
  • Konserwy bez kości i dodatkowych części, zagnieść.
  •  Jeśli cebula jest gorzka, najpierw zalej ją wrzątkiem. Drobno rozdrobniona.
  • Na tarce robimy wiórki z sera, jabłka, masła (mrożonego).
  • Pokrój suszone śliwki na małe kawałki.
  • Bierzemy płaski talerz i robimy kształt „muszli”: warstwy białek, różowy łosoś, cebula, ser, jabłka, masło, żółtka. Impregnujemy je (oprócz jabłka z masłem) siatką majonezową.
  • Cały blat pokrywamy suszonymi owocami, robimy „głową”. Na „łapy” bierzemy niezmielone orzechy. Układamy gałęzie zieleni.
  • Sałatki, w których miesza się składniki, pięknie prezentują się w tartletach. Wariant ptysiowy można wykonać w miseczkach porcjowanych lub na kilku małych płaskich talerzach.

    Na uroczystości, w których głównymi gośćmi będą dzieci, proponujemy ciekawy i oryginalny projekt. „Muszla” układa plastry kiwi. Z pasztetu, oliwek, chipsów, krakersów robimy „głową”, „łapy”. Możesz zrobić sałatkę „Żółw” z orzechami włoskimi bez tradycyjnego tłustego majonezu. Doskonale zastąpi sos śmietanowo-jogurtowy. Na pikantność dopraw sokiem z cytryny, niewielką ilością musztardy.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Sałatka Francuska
    z kurczakiem i suszonymi śliwkami
    Sałatka Rosyjska piękność Sałatka
    Shopsky (bułgarska)
    Sałatka Słonecznikowa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author