Podstawą sałatki jest mięso. Łączy się z orzechami, owocami, grzybami i innymi produktami. Dobór poszczególnych składników zależy od upodobań smakowych kucharza. Nie ma twardych i szybkich zasad ani warunków gotowania. Przepis krok po kroku na sałatkę Turtle z kurczakiem jest interpretowany przez każdą gospodynię na swój własny sposób. Ponieważ mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, możesz wybrać kompozycję dodatkowych produktów odpowiednią do dietetycznego menu. Jedynym zastrzeżeniem jest obowiązkowy projekt w postaci muszli.
Przepis na klasyczną sałatkę z żółwia
Opis. Danie można ułożyć warstwami lub po prostu wymieszać produkty. Po wybraniu klasycznego przepisu na sałatkę z żółwia, z dostępnych składników rozróżniamy skorupkę. Wystarczą posiekane orzechy włoskie. Lub możesz połączyć kwadraty sera z całymi jądrami orzechów.
Składniki:
- filet z kurczaka – 450 g;
- cztery jaja kurze;
- jedna cebula lub mała pęczek zielonej cebuli;
- trzy słodko-kwaśne jabłka;
- ser twardy – 50 g;
- orzechy włoskie – 100 g;
- majonez;
- przyprawy.
Gotowanie
Ze śliwkami
Opis. W domowej sałatce Turtle ze śliwkami główny składnik mięsny (kurczak) można zastąpić czerwoną rybą. Okaże się niesamowicie smaczne i pyszne danie na wakacje.
Składniki:
- jedna pierś z kurczaka lub solony filet z ryby 450 g;
- ser holenderski – 100 g;
- jedno lub dwa zielone jabłka;
- jedna cebula lub mała pęczek zielonej cebuli;
- orzechy włoskie – 100 g;
- suszone owoce – 100 g;
- majonez, przyprawy.
Gotowanie
z winogronami
Opis. Połączenie mięsa z kurczaka ze słodkimi jagodami to jedna z najczęstszych przekąsek. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt bez pestek, na przykład rodzynki. Jeśli zdecydujesz się ugotować sałatkę „Żółw” z winogronami, lepiej udekorować „skorupę” połówkami winogron.
Składniki:
- jedna kiść winogron;
- ser – 250 g;
- jedna pierś;
- dwa ząbki czosnku;
- ananas ze słoika – 300 g;
- majonez, przyprawy.
Gotowanie
Do sałatki możesz wziąć inne rodzaje mięsa, na przykład wołowinę, indyka, a nawet wieprzowinę, ale chude.
Z grzybami
Opis. Jeśli chcesz zrobić bardziej pożywne danie, możesz dodać gotowane ziemniaki, wędzone mięso. Idealne na imprezę rodzinną, dużą ilość gości.
Składniki:
- mięso z kurczaka (noga, pierś) – 250-300 g;
- pięć jaj kurzych;
- orzechy – 150 g;
- grzyby – 150 g;
- ser (twarde odmiany, na przykład holenderski) – 200 g;
- jedna pęczek zielonej cebuli;
- jedna łyżka majonezu i kwaśnej śmietany;
- przyprawy i przyprawy.
Gotowanie
Dlaczego przepis na sałatkę „Żółw” z grzybami zakłada użycie pieczarek? Nadają potrawie soczystości i kruchości. Ponadto nie trzeba ich gotować przed smażeniem, co oszczędza czas.
Z mięsem mielonym i wątróbką
Opis. Zamiast wątroby możesz użyć żołądków z kurczaka. Zmiel je w maszynce do mięsa i wymieszaj z mięsem mielonym, usmaż. Możesz je wstępnie ugotować, aby były bardziej miękkie.
Składniki:
- wątroba (dowolna, ale kurczak jest lepszy) – 500 g;
- dowolne mięso mielone – 500 g;
- cztery ziemniaki;
- pięć jaj;
- dwa ząbki czosnku;
- majonez.
Gotowanie
Zwróć uwagę na pomysł oryginalnego projektu. Robimy naleśniki. Jak zwykle z mąki i jajka. Obtaczamy je np. roztopionym serem lub pasztetem z wątróbki. Skręcamy bułki i kroimy w małe kółka, które kładziemy na wierzchu „żółwia” w formie „muszli”.
Z jedzeniem w puszkach
Opis. Do sałatki Turtle można dodać prawie każdą konserwę rybną w oleju. W tym przepisie to różowy łosoś. Wykwintną przekąskę o delikatnym smaku uzyskuje się z wątróbką z dorsza.
Składniki:
• pięć jaj kurzych;
• jeden bank konserw rybnych;
• ser – 150 g;
• jedno jabłko słodko-kwaśne;
• jedna żarówka;
• suszone owoce – 300 g;
• garść obranych orzechów;
• masło – 50 g;
• majonez;
• przyprawy;
• zieleń.
Gotowanie
Sałatki, w których miesza się składniki, pięknie prezentują się w tartletach. Wariant ptysiowy można wykonać w miseczkach porcjowanych lub na kilku małych płaskich talerzach.
Na uroczystości, w których głównymi gośćmi będą dzieci, proponujemy ciekawy i oryginalny projekt. „Muszla” układa plastry kiwi. Z pasztetu, oliwek, chipsów, krakersów robimy „głową”, „łapy”. Możesz zrobić sałatkę „Żółw” z orzechami włoskimi bez tradycyjnego tłustego majonezu. Doskonale zastąpi sos śmietanowo-jogurtowy. Na pikantność dopraw sokiem z cytryny, niewielką ilością musztardy.
Inne przepisy na sałatkę z kurczaka
Sałatka Sałatka Francuska
z kurczakiem i suszonymi śliwkami
Sałatka Rosyjska piękność Sałatka
Shopsky (bułgarska)
Sałatka Słonecznikowa
Smacznego!