Sałatki z awokado: 16 przepisów, opcje z krewetkami, pomidorami, czerwonym niewolnikiem, tuńczykiem, ogórkami, gruszkami

16 przepisów na sałatkę z awokado: opcje dla początkujących i zaawansowanych kucharzy

Bardzo przydatne są owoce zamorskie z grubą, zieloną skórką. Lekarze twierdzą, że awokado zawiera około 30% tłuszczów roślinnych, które pomagają organizmowi oprzeć się chorobom sercowo-naczyniowym. Wysoka zawartość potasu korzystnie wpływa na pracę serca, układu krążenia, poprawia stan skóry. Naturalny antyoksydant glutation zapobiega przedwczesnemu starzeniu.

Zapoznanie się z owocami i 5 wskazówek, jak je przygotować

Eksperci zalecają rozpoczęcie znajomości egzotycznego owocu z sałatkami. To właśnie w tych potrawach, jeśli są odpowiednio ugotowane, najlepiej ujawnia się niepowtarzalny smak „gruszki aligatora”. Aby Twoje kulinarne kreacje zawsze smakowały wyśmienicie, postępuj zgodnie z tymi pięcioma wskazówkami szefów kuchni.

  • Wybór owoców. Przejrzałe awokado absolutnie nie nadaje się do sałatki. Podczas mieszania szybko zamieni się w puree. Z tego powodu danie całkowicie straci swój smak. Kucharze zalecają na sałatkę owoce, gęste w dotyku, ale zawsze dojrzałe.
  • Zgodność z przepisami. Awokado to trudny produkt. Jest w stanie podkreślić smak warzyw, mięsa, owoców, ryb czy owoców morza. Ale w przypadku złej kombinacji może zostać całkowicie utracona. Dlatego zaleca się trzymać się przepisu. Ale jeśli zdecydujesz się poeksperymentować, dokładnie przeanalizuj komponenty. Na przykład większość sałat liściastych ma neutralny smak. Ich połączenie z awokado nada potrawie mdłości, a „zapachu” nie poczujesz.
  • Prawidłowe komponenty. Godnym akcentem mogą być jabłka, mango, pomarańcze, które nadają kwaśno-słodki smak. Świetnym dodatkiem będą chrupiące ogórki, pomidory, koper włoski. Specjalny szyk do sałatki nada „pikantne” składniki, takie jak oliwki, pikantny ser.
  • Wybór tankowania. Awokado są tłuste. Dlatego nie należy łączyć go z ciężkimi kremowymi dressingami. Sałatka przyniesie wiele korzyści, jeśli będzie polana lekką oliwą z oliwek lub przygotowana z niskotłuszczowym dressingiem. Jednocześnie nie zaleca się stosowania zbyt pachnącego sosu, ponieważ całkowicie zagłuszy orzechowe wyrafinowanie awokado.
  • Metoda napełniania. Pamiętaj o jeszcze jednej sztuczce, aby poprawić nie tylko smak, ale także wygląd sałatki. Pokrojone awokado może szybko brązowieć. Aby temu zapobiec, podziel gotowy opatrunek na dwie części. Jednym z nich polej kawałki egzotycznego owocu. Drugi wlej do pozostałych składników. Wymieszaj obie części sałatki i dopiero potem połącz je w jednym pojemniku.
  • Jeśli kupiłeś niedojrzały owoc, nie rozpaczaj. Połóż z dojrzałymi owocami (najlepiej jabłka) i zostaw tak na około tydzień. Ten czas wystarczy, aby awokado dojrzało i stało się umiarkowanie miękkie.

    Wybór przepisu

    Ze względu na swój neutralny smak owoce zamorskie harmonijnie komponują się z większością produktów. Dlatego istnieje wiele sałatek, w których główną rolę przypisuje się awokado. Poniżej znajdują się najsmaczniejsze, według profesjonalistów, przepisy. Możesz wybrać dowolny.

    Z piersią kurczaka i serem

    Pogarszać:

    • awokado – jeden;
    • sałata liściasta – jedna głowa;
    • pierś z kurczaka – 150 g;
    • ser – 150 g;
    • sok z cytryny – 10 g;
    • oliwki – 120 g;
    • oliwa z oliwek – 50 ml.

    Jak gotować

  • Sałatę opłukać, liście pozostawić do wyschnięcia.
  • Filet z kurczaka pokroić na dwie połówki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. (Gotową pierś należy ostudzić).
  • Smażony filet pokroić w drobną kostkę.
  • Awokado obrać, pokroić na kawałki.
  • Aby delikatny miąższ nie ciemniał, natychmiast posyp go sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
  • Ser można pokroić w kostkę lub rozdrobnić ręcznie.
  • Sałatę porwać na kawałki, opuścić na dno miski sałatkowej.
  • Dodaj wszystkie ugotowane składniki, wlej oliwki.
  • Sól, jeśli to konieczne, skrop oliwkami.
  • Wymieszaj naczynie.
  • Możesz wziąć nie tylko smażone filety. Nie mniej smaczne będzie danie z gotowaną piersią lub wędzoną.

    Ryba i pomidor

    Pogarszać:

    • awokado – jeden owoc;
    • liście sałaty (najlepiej wymieszać) – 30 g;
    • papryka – połowa owoców;
    • solona czerwona ryba (weź pstrąga lub łososia) – 150 g;
    • pomidory (odmiana wiśni) – osiem sztuk;
    • musztarda francuska – jedna łyżka;
    • oliwa z oliwek – 75 ml;
    • czosnek – jeden lub dwa ząbki;
    • Zioła prowansalskie, pieprz, sól.

    Jak gotować

  • Zacznij od dressingu, aby po pokrojeniu awokado można było polać nim miąższ.
  • Połącz musztardę z posiekanym czosnkiem, dodaj oliwkę.
  • Rozerwij liście sałaty.
  • Pokrój awokado na dwie połówki, usuń pestkę.
  • Obierz owoce z zielonej skórki, miąższ pokrój w plastry.
  • Aby uchronić się przed zarumienieniem, skrop niewielką ilością przygotowanego dressingu musztardowo-czosnkowego.
  • Wiśnię pokroić w ćwiartki.
  • Łososia oczyścić z kości, skórek, pokroić w kostkę.
  • Pokrój paprykę na małe kawałki.
  • Połącz wszystkie składniki oprócz awokado.
  • Resztę sosu polać sałatkę, wymieszać.
  • Teraz dodaj awokado.
  • Posyp naczynie ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj.
  • Z tuńczykiem

    Pogarszać:

    • tuńczyk – 240 g;
    • fasola w puszkach – jedna puszka;
    • awokado – jeden owoc;
    • oliwka – 75 ml;
    • cytryna – pół cytrusa;
    • zielenie – pęczek.

    Jak gotować

  • Awokado pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny.
  • Usuń wszystkie kości z tuńczyka, a następnie zetrzyj widelcem.
  • Wyciśnij sok z cytrusów, wymieszaj z oliwką, solą.
  • Do ryby dodać fasolę i awokado.
  • Napełnij naczynie.
  • Na wierzch posyp posiekanymi ziołami.
  • Z paluszkami krabowymi

    Pogarszać:

    • paluszki krabowe – 240 g;
    • awokado – dwa owoce;
    • ogórek – 200 g;
    • czosnek – jeden lub dwa ząbki;
    • seler – 180 g;
    • cytryna – owoc średniej wielkości;
    • majonez – 75 ml.

    Jak gotować:

  • Egzotyczny owoc pokrój na dwie połówki, usuń kość i nabierz łyżką miąższ.
  • Rozgnieć widelcem, posyp cytryną.
  • Ogórki, seler, kraby pokroić w paski, połączyć z awokado.
  • Do sałatki wycisnąć czosnek, dodać majonez.
  • Taką sałatkę można podawać w „miseczkach” uzyskanych ze skórki egzotycznego produktu. Ten rodzaj serwowania będzie wyglądał szczególnie oryginalnie przy stole bufetowym.

    Z krewetkami

    Pogarszać:

    • ogórki – cztery do pięciu korniszonów;
    • awokado – jeden;
    • krewetki gotowane – dziesięć sztuk;
    • majonez – 75 ml;
    • gotowe tartlets (piasek) – dziesięć sztuk.

    Jak gotować:

  • Ogórki i obrane awokado zetrzeć na grubej tarce.
  • Wymieszaj przedmiot z majonezem, dodaj trochę soli.
  • Otrzymaną masę włożyć do tartletów.
  • Na każdym połóż po jednej krewetce.
  • Sałatki z krewetkami nie należy przygotowywać wcześniej niż 30 minut przed posiłkiem.

    Sałatka ze świeżych warzyw i awokado

    Z kałamarnicą

    Pogarszać:

    • kałamarnica tuszowa – trzy sztuki;
    • awokado – dwa małe owoce;
    • zielenie – pęczek;
    • kukurydza w puszkach – 480 g;
    • zielona cebula – pęczek;
    • majonez – 130 ml.

    Jak gotować

  • Zanurz tusze kałamarnic we wrzącej osolonej wodzie na dwie minuty. Nie rozgotowuj ich, w przeciwnym razie stwardnieją, a sałatka bezpowrotnie straci delikatność.
  • Pokrój schłodzoną kałamarnicę w paski.
  • Kroić cebule.
  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę.
  • Ostrożnie oddziel miąższ, nie łamiąc skórki, która później stanie się salaterką.
  • Miąższ pokroić w kostkę.
  • Połącz wszystkie przygotowane składniki, dodaj kukurydzę, wymieszaj z majonezem.
  • Włóż sałatkę do improwizowanych „misek”, udekoruj ziołami.
  • jajko

    Pogarszać:

    • jajko na twardo – cztery sztuki;
    • awokado – dwa owoce;
    • cebula sałata (fioletowa) – jedna głowa;
    • majonez – 50 ml;
    • sól, zioła.

    Jak gotować

  • Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
  • Jajka i miąższ egzotyczny bez skórki pokrojony w kostkę.
  • Połącz składniki, dodaj sól, wymieszaj z majonezem.
  • W razie potrzeby udekoruj zielenią.
  • Komosa ryżowa

    Pogarszać:

    • pomidory (użyj pomidorków koktajlowych) – pięć owoców;
    • komosa ryżowa – 160 g;
    • miód – 30 g;
    • rukola – od pięciu do sześciu liści;
    • awokado – jeden;
    • musztarda – 20 g;
    • marchewki – jedna;
    • sos sojowy – 45 g;
    • sezam – 25 g.

    Jak gotować

  • Zagotuj komosę ryżową w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
  • Wymieszaj sos sojowy z miodem, musztardą. Ubijaj dressing, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  • Rozerwij rukolę rękoma.
  • Wiśnia, pokroić marchewki na małe kawałki.
  • Pokrój awokado.
  • Połącz wszystkie składniki, dopraw je przygotowanym sosem.
  • Udekoruj sałatkę sezamem.
  • Quinoa ma najwyższą zawartość białka w porównaniu do innych zbóż. Dlatego dodanie go do sałatki nada potrawie nie tylko oryginalny smak, ale także sprawi, że będzie bardzo satysfakcjonujące. Ponadto sałatka spodoba się każdemu, kto woli jeść dania bez majonezu.

    grecki

    Pogarszać:

    • papryka słodka – dwa owoce;
    • pomidory – cztery pomidory;
    • ogórki – dwa lub trzy warzywa;
    • awokado – jeden;
    • oliwki – 120 g;
    • ser (feta lub ser) – 120 g;
    • sałata – pęczek;
    • sok z cytryny – 40 ml;
    • oliwka – 50 ml;
    • sól pieprz;
    • sałata (czerwona) – jeden.

    Jak gotować

  • Ogórki, awokado pokroić w kostkę. Ten ostatni natychmiast posyp sokiem z cytryny.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie.
  • Pokrój pomidory na plasterki, oderwij zielenie.
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Połącz komponenty.
  • Fetę pokruszyć, dodać do sałatki razem z oliwkami.
  • Wlej oliwki, posyp przyprawami, wymieszaj.
  • z węgorzem

    Pogarszać:

    • węgorz wędzony – 270 g;
    • awokado – dwa;
    • świeże pomidorki koktajlowe – osiem owoców;
    • krem (najlepiej 10%) – 36 ml;
    • miód – 15 g;
    • rukola – 65 g;
    • sól pieprz;
    • ocet balsamiczny – łyżka stołowa;
    • oliwka – cztery łyżki stołowe.

    Jak gotować

  • Rozerwij sałatkę.
  • Pokrój pomidory na ćwiartki.
  • Pokrój węgorza na małe kawałki.
  • Przygotuj dressing mieszając ocet z miodem, oliwą i śmietaną.
  • Pokrój awokado.
  • Połącz wszystkie składniki, dopraw sosem.
  • Posolić danie do smaku.
  • Sałatka z awokado, ziołami i ogórkami

    Z kapustą pekińską

    Pogarszać:

    • Kapusta pekińska – 500 g;
    • oliwka – 60 ml;
    • awokado – jeden;
    • ogórek – jedno średnie warzywo;
    • cytryna – pół cytrusa;
    • Zioła prowansalskie, sól.

    Jak gotować:

  • Ogórka pokroić w paski, kapustę posiekać.
  • Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą, dodaj szczyptę ziół prowansalskich, sól.
  • Miąższ egzotycznego owocu pokrój w paski.
  • Wszystkie składniki połączyć, doprawić sosem oliwkowo-cytrynowym.
  • Ciepły

    Pogarszać:

    • papryka – jeden;
    • awokado – dwa małe owoce;
    • czerwona cebula – jedna;
    • pomidor – jeden średni owoc;
    • ocet balsamiczny – 30 ml;
    • cukier – dwie łyżki stołowe;
    • sos sojowy – dwie łyżki;
    • ser twardy – 60 g;
    • zielenie – pęczek.

    Jak gotować

  • Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
  • Połącz sos sojowy z octem, cukrem.
  • Podziel awokado na pół, usuń kamień, ostrożnie wytnij całą miazgę, przygotowując „miseczki” na przyszłą sałatkę.
  • Pokrój egzotyczną miazgę na kawałki.
  • Połącz wszystkie składniki, wymieszaj z gotowym sosem dressingowym.
  • Sałatkę włożyć do „misek” skórki awokado.
  • Posyp tartym serem, piecz takie „łódki” w piekarniku w temperaturze 180ºС przez dziesięć minut.
  • Jeśli nie dodasz sera do ciepłej sałatki, może być odpowiedni dla wegetarian i osób poszczących.

    Z grejpfrutem i orzechami

    Pogarszać:

    • grejpfrut – jeden;
    • cytryna – pół cytrusa;
    • awokado – jeden;
    • miód – pół łyżeczki;
    • zielenina rukoli, pietruszki, szpinaku – pęczek;
    • słodka czerwona cebula – pół główki;
    • oliwa z oliwek – 15 ml;
    • orzeszki pinii – łyżka stołowa;
    • pieprz, sól.

    Jak gotować:

  • Wyciśnij sok z cytryny. Połącz z miodem, pieprzem i solą.
  • Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, marynować w przygotowanym sosie przez dziesięć minut.
  • Lekko podsmaż orzechy.
  • Obierz grejpfruta ze skórki i cienkich warstw, które nadają cytrusom goryczkę. Pokrój na kawałki.
  • Posiekaj warzywa.
  • Awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  • Połącz wszystkie składniki, polej oliwą, wymieszaj.
  • ser jabłkowy

    Pogarszać:

    • czerwone jabłko – jedno;
    • awokado – jeden;
    • twardy ser lub mozzarella – 120 g;
    • papryka (weź żółtą dla kontrastu) – jeden;
    • ocet winny – łyżka stołowa;
    • oliwa z oliwek – pięć łyżek stołowych;
    • zioła, przyprawy;
    • czosnek – jeden mały ząbek.

    Jak gotować

  • Pokrój jabłko w cienkie plasterki.
  • Pieprz pokroić w paski.
  • Ser pokroić w kostkę.
  • Połącz ocet z oliwą, dodaj posiekany czosnek, przyprawy.
  • Awokado pokroić w drobną kostkę.
  • Połącz wszystkie składniki, dopraw sosem oliwkowo-czosnkowym.
  • Udekoruj zielenią.
  • Mieszanka owocowa

    Pogarszać:

    • kiwi – sześć sztuk;
    • sok z limonki – jedna trzecia szklanki;
    • banany – dwa owoce;
    • awokado – jeden;
    • mięta – dziesięć arkuszy;
    • cukier (weź brązowy) – 50 g.

    Jak gotować

  • Pokrój banany i kiwi na kawałki.
  • Przygotuj dressing, mieszając w blenderze sok z limonki z miętą.
  • Pokrój awokado.
  • Połącz wszystkie owoce, polej dressingiem, pozwól mu parzyć przez 15 minut.
  • Posyp cukrem tuż przed podaniem.
  • Sałatka z awokado i grzankami

    Gruszka

    Pogarszać:

    • awokado – trzy owoce;
    • gruszka – trzy sztuki;
    • pietruszka – dziesięć gałęzi;
    • słodka papryka (lepiej wziąć czerwoną) – jeden;
    • zielona cebula – mała pęczek;
    • musztarda – 10 g;
    • oliwa z oliwek – siedem łyżek;
    • sok z cytryny – dwie łyżki stołowe;
    • czosnek – mały ząbek;
    • sól, pieprz, cukier

    Jak gotować

  • Przygotuj sos mieszając oliwę z oliwek, musztardę, przyprawy, czosnek i sok z cytryny.
  • Pokrój awokado, gruszki i paprykę na małe kawałki.
  • Ubierz sałatkę przygotowanym dressingiem.
  • Możesz tworzyć własne przepisy, łącząc egzotyczne owoce z różnymi produktami. Tylko nie zapomnij o kontraście kolorystycznym i smakowym. Na przykład sałatka z awokado i pomidorami pięknie prezentuje się na białych talerzach. Kontrast podkreśli dressing z oliwki z cytryną i świeżymi ziołami.

    Inne przepisy na sałatki

    Pomidory w śniegu (z czosnkiem)
    Lecho z
    ogórka Ogórki we własnym sosie
    Pieczarki
    kiszone Ogórki kiszone na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author