Język jest użytecznym produktem. Zawiera dużo witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i innych substancji, które pomagają zachować zdrowie, korzystnie wpływając na pracę wszystkich narządów i układów. Język to mięsień, składa się z białek, nie zawiera węglowodanów. Produkt długo się nasyca, ale bez uczucia ciężkości, ponieważ brak tkanki łącznej gwarantuje doskonałą przyswajalność. I ten niesamowity smak! To prawda, że nie każdy lubi ten przysmak. Chociaż wśród profesjonalnych specjalistów kulinarnych panuje opinia, że jeśli ktoś nie lubił delikatnych podrobów, oznacza to, że został ugotowany nieprawidłowo.
Ozorek wieprzowy zaleca się włączyć do diety osobom, które często znajdują się w sytuacjach stresowych i poświęcają dużo czasu na aktywność umysłową. Produkt wspiera układ nerwowy, stymuluje pracę komórek mózgowych. Ozorek wołowy jest bogaty w cynk, dlatego diabetycy zdecydowanie powinni go jeść: cynk odpowiada za produkcję insuliny.
5 zasad przygotowania głównego składnika
Aby przygotować sałatkę z ozorem wieprzowym lub wołowym, musisz najpierw przygotować główny składnik. Nie wszystkie gospodynie domowe wiedzą, jak prawidłowo gotować podroby, w rezultacie główny składnik często okazuje się twardy i bez smaku, a sałatka zamienia się w kompletne rozczarowanie. Przyjmij pięć zasad, a danie na pewno wyjdzie jak w restauracji.
Kochanki zalecają, aby woda, w której gotuje się język, nie zagotowała się intensywnie. Wystarczy lekkie „zagotowanie” bulionu. Uważa się, że smak produktu mięsnego pogarsza się pod wpływem aktywnego gotowania.
Przepisy na sałatkę językową z dressingiem majonezowym
Przepis na sałatkę z ozorem wołowym (a także z wieprzowiną) zazwyczaj zakłada dressing z majonezem. Lepiej gotować sos własnymi rękami, ponieważ zakupiony produkt jest szkodliwy. Ponadto składniki są zawsze pod ręką: żółtka, olej roślinny, sok z cytryny. Jeśli przygotowujesz sałatkę dla dzieci, lepiej użyć kwaśnej śmietany.
Na hałaśliwą ucztę sałatki z majonezem można podawać w tartaletkach lub dużej, pięknej misce sałatkowej. Przekąska francuska w przezroczystych miseczkach prezentuje się spektakularnie. Jeśli wymagane jest podawanie partiami, użyj pierścienia do gotowania, aby wyłożyć naczynie na płaski talerz.
Potrzebujesz prostego przepisu na domową sałatkę z ozorem, ale nie znajdziesz nic w książkach kucharskich? Z pewnością wielokrotnie przygotowywałeś Oliviera i znasz przepis na pamiątkę. Zastąp składnik mięsny (kurczak, wołowina, kiełbasa – każda gospodyni ma swoje sekrety) gotowanym językiem – zmieni się smak znanej sałatki.
Ze świeżymi ogórkami
Osobliwości. Przepis na sałatkę krok po kroku z językiem i świeżym ogórkiem jest łatwy do powtórzenia. Ziele i ogórki nadadzą potrawie lekki smak, orzechy dodadzą pikanterii.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 0,5 kg;
- jajka – cztery sztuki;
- duże ogórki – dwie sztuki;
- ser – 200 g;
- orzeszki pinii – garść;
- majonez – do smaku;
- zielenie, przyprawy – do wyboru.
Gradacja
Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli do sosu dodasz kilka kropel soku z cytryny. Jeśli nie ma orzeszków piniowych, można je zastąpić orzechami włoskimi.
Z fasolą i jajkami
Osobliwości. Sałatkę z ozorkiem i ogórkami kiszonymi wymieszanymi z fasolą i czosnkiem można zrobić w 15 minut. Niektóre gospodynie dodają jajka, inne dodają ziemniaki. W obu przypadkach danie jest satysfakcjonujące.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 0,5 kg;
- średnia żarówka – jedna głowa;
- duże marchewki – jeden kawałek;
- fasola – można;
- jajko na twardo – trzy kawałki;
- ogórki kiszone – trzy sztuki;
- czosnek, przyprawy – według własnych upodobań.
Gradacja
Sałatkę można układać warstwami. Pierwsza warstwa to język, a następnie – według własnego uznania. Możesz ułożyć warstwy w dużej przezroczystej salaterce lub uformować „slajd” z kulinarnym pierścieniem.
Z pieczarkami
Osobliwości. Sałatka znana jest wielu gospodyniom domowym pod nazwą „Kaprys Pani”. Metody podawania są różne: możesz wymieszać wszystkie posiekane składniki lub ułożyć warstwami. Przygotowanie sałatki z ozorem i pieczarkami nie jest trudne, ale danie okazuje się niezwykle smaczne.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 0,5 kg;
- szynka – 300 g;
- grzyby (pieczarki) – 300 g;
- duża cebula – jeden kawałek;
- wszelkie warzywa i przyprawy – do smaku;
- majonez – do opatrunku;
- olej roślinny – na oko (do smażenia).
Gradacja
Sałatkę można również podawać na ciepło. Następnie składniki mięsne dodajemy bezpośrednio na patelnię do przygotowanych pieczarek, mieszamy i nie doprawiamy. Dopóki grzyby nie ostygną – na stole.
Z piersią kurczaka i pieprzem
Osobliwości. Przepis na sałatkę z ozorkiem, papryką i piersią z kurczaka można powtórzyć na uczcie lub urozmaicić codziennym daniem z menu. Ta opcja jest często serwowana w restauracjach. Dzięki mięsnym składnikom danie okazuje się obfite, a warzywa i zioła dodają świeżości.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 0,5 kg;
- gotowana pierś z kurczaka – jeden kawałek;
- świeże ogórki – trzy sztuki;
- duża słodka papryka – jeden kawałek;
- zielenie, przyprawy – do wyboru;
- majonez – do smaku.
Gradacja
Do sałatki można dodać oliwki – posiekane lub w całości. Możesz poeksperymentować z dressingiem: połącz majonez z sokiem z cytryny lub wyciśnij czosnek do sosu – wszystko według własnego gustu.
Z koreańską marchewką
Osobliwości. Sałatka powinna być ostra – na wzór koreańskich przekąsek. Jeśli kupiłeś niezbyt ostrą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez prasę uratuje sytuację. W razie potrzeby do głównych składników można dodać zielenie, do sosu można dodać sok z cytryny.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 0,5 kg;
- marchewka po koreańsku – 200 g;
- duża czerwona cebula – jeden kawałek;
- ocet jabłkowy – trzy łyżki;
- sól, pieprz mielony – opcjonalnie.
Gradacja
Możesz sam ugotować koreańską marchewkę. Najważniejsze jest znalezienie specjalnej tarki. Przyprawa do robienia przekąsek sprzedawana jest w każdym supermarkecie. Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a wszystko będzie dobrze.
3 opcje bez majonezu
Sałatki z językiem można przygotować bez majonezu (jak na zdjęciu). Jest to o wiele zdrowsze niż używanie sosu, zwłaszcza jeśli jest kupiony w sklepie. Przy odpowiedniej kombinacji produktów danie okaże się dietetyczne. Minimum kalorii, maksimum smaku – marzenie osób na diecie. W sałatkach „bez majonezu” zawsze obecne są warzywa i zioła. Bazą dressingu jest zazwyczaj oliwa z oliwek. Dodaje się do niego balsamiczny, ocet winny, sos sojowy, sok z cytryny, a nawet miód – możesz eksperymentować bez końca. Wypróbuj trzy opcje sałatek bez użycia majonezu. Być może jeden z nich stanie się twoją „koroną”.
Sałatka z języka z pomidorami
Osobliwości. Wielu osobom przypadnie do gustu pikantny smak potrawy. Zyuminka to niezwykła stacja benzynowa. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Gotowany język może być cielęciną.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – jeden kawałek;
- pomidorki koktajlowe – sześć sztuk;
- rukola – mała pęczek;
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – trzy łyżki;
- ocet winny – pół łyżki stołowej;
- miód – pół łyżeczki;
- sól, pieprz czarny – do smaku.
Gradacja
Nie miałeś pod ręką rukoli? Zastąpi ją kapusta pekińska lub sałata lodowa. Ale z „trawą musztardową” sałatka okazuje się szczególnie smaczna – z pikantną „orzechową” nutą.
z awokado
Osobliwości. Lekkie, ale jednocześnie satysfakcjonujące. Zastępuje pełny posiłek. Świetna opcja, jeśli jesteś na diecie.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – jeden kawałek;
- awokado – jeden dojrzały owoc;
- świeże ogórki – dwie sztuki;
- cytryna – pół owocu;
- olej roślinny (najlepiej oliwkowy) – trzy łyżki;
- sól, mielony pieprz – na czubku noża;
- zielenie – opcjonalnie.
Gradacja
Dodając bazylię do sałatki z językiem zamiast zwykłego koperku i pietruszki, możesz uzyskać niezwykły smak z „włoskim akcentem”. Wystarczą dwie gałęzie. Zamiast świeżych ogórków możesz też włożyć solone.
Ciepłe z bakłażanem bez grzybów
Osobliwości. Ciepła sałatka okazuje się satysfakcjonująca, więc może zastąpić drugie danie. Dressing nadaje pikantny, niezapomniany smak. Lepiej podawaj ze zjeżdżalnią na liściach sałaty – wygląda spektakularnie.
Będziesz potrzebować:
- gotowany język – 350 g;
- pieczarki – 350 g;
- bakłażan – jeden kawałek;
- papryka słodka – dwie sztuki;
- duża cebula – jedna głowa;
- czosnek – dwa ząbki;
- olej roślinny – do smażenia;
- ocet winny – pół łyżki stołowej;
- sos sojowy – dwie łyżki;
- musztarda, cukier – łyżeczka.
Gradacja
Aby bakłażany nie były gorzkie i nie psuły delikatnego smaku języka, zastosuj life hack od gospodyń domowych: polaj posiekane talerze warzywne wodą przez około dziesięć minut, a następnie osusz i smaż.
Sprawdzone przepisy na sałatki z językiem to 100% gwarancja smaku. Ale czasami zwykłe kombinacje składników stają się nudne. Nie bój się eksperymentować i odkrywać nowe smaki. W wielu restauracjach szefowie kuchni uważają na przykład, że owoce „brzmią” świetnie w połączeniu z językiem: ananas, jabłko, winogrona, a nawet pomarańcza. Jeśli trzy pierwsze można jeszcze sobie wyobrazić w sałatce, bo często łączy się je z mięsem, to propozycja połączenia cytrusów i języka jest dla wielu gospodyń zagadkowa. Spróbuj wymieszać mieszankę sałat, ozorek, smażone pieczarki, miąższ pomarańczy i polać to wszystko balsamicznym – niezwykły delikatny smak dania mile Cię zaskoczy.
: „Przygotuj się nieprzyzwoicie prosto i szybko”
Zrobiono to: Sałatka z ozorkiem i jajecznicą. Lubię to. Znalezione w Internecie. Język 500g ugotować, pokroić w małe paski. Omlet: 2 jajka, mleko, sól, mąka, upiec cienkie „naleśniki” z obu stron, pokrojone w paski. Kukurydza 1 puszka. Zieloni, dużo i różni. Napełnij majonezem. Sól dla smaku.
tuczka, http://forum.saechka.ru/index.php/topic/4830-vkusnyj-salat-s-iazykom/
Najbardziej bezpretensjonalną opcją, która „zakorzeniła się” w mojej rodzinie, jest sałatka językowa ze świeżymi warzywami. Przepis, jak mówią, jest nieprzyzwoicie prosty i szybki, proporcje produktów biorę na oko. Potrzebujesz gotowanego języka, świeżych ogórków i pomidorów, czerwonej cebuli, oliwek, oliwy z oliwek do dressingu. Kroję język i ogórki w cienkie plasterki, obieram pomidora, kroję na 4 części, uwalniam z nasion (są tylko „płatki”), oliwki w całości lub w połowie – to opcjonalne. Cebulę kroję na cienkie półpierścienie. Wszystko mieszam z solą, mielonym czarnym pieprzem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby możesz dodać świeżą bazylię lub sok z cytryny (nie każdy je lubi, więc nie zawsze to robię). Sałatka wygląda bardzo apetycznie dzięki dużym kawałkom i ma lekki świeży smak.
Zmeychka, https://www.chef.com.ua/forum/voprosy/podskazhite-proverennyj-salat-iz-yazyka-pozhalujsta-55.html
Jedliśmy w Chinach, vh. To było smaczne. Nie potrafię podać proporcji. Składniki: gotowany ozorek, świeży ogórek, świeża marchewka, jajko na twardo (2-3 szt.). Wszystko kroi się w paski, jajko jest pokrojone w kostkę + solone. Ubrana w majonez.
♥kapitan_żona♥, http://38mama.ru/forum/index.php?topic=61760.0
Ostatnio próbowałam niesamowitej sałatki w restauracji o nazwie cisza. dwa rodzaje ozorów w cienkich plasterkach, zielona sałata, jajka przepiórcze i coś jeszcze. sałatka jest niesamowita! delikatne, smaczne i bez majanezu))
Kapitoshenka ***, https://eva.ru/recipes/messages-2774522.htm
Inne przepisy na sałatki
Sałatki z rukolą
Sałatki z owocami morza
Sałatka Obzhorka
Jak szybko gotować buraki
Jak długo gotować kalmary
Smacznego!