Sałatki z ozorem: 8 przepisów krok po kroku z wołowiną i wieprzowiną +

8 przepisów na sałatkę z języka: wybór pysznych opcji na codzienne i świąteczne stoły

Język jest użytecznym produktem. Zawiera dużo witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i innych substancji, które pomagają zachować zdrowie, korzystnie wpływając na pracę wszystkich narządów i układów. Język to mięsień, składa się z białek, nie zawiera węglowodanów. Produkt długo się nasyca, ale bez uczucia ciężkości, ponieważ brak tkanki łącznej gwarantuje doskonałą przyswajalność. I ten niesamowity smak! To prawda, że ​​nie każdy lubi ten przysmak. Chociaż wśród profesjonalnych specjalistów kulinarnych panuje opinia, że ​​jeśli ktoś nie lubił delikatnych podrobów, oznacza to, że został ugotowany nieprawidłowo.

Ozorek wieprzowy zaleca się włączyć do diety osobom, które często znajdują się w sytuacjach stresowych i poświęcają dużo czasu na aktywność umysłową. Produkt wspiera układ nerwowy, stymuluje pracę komórek mózgowych. Ozorek wołowy jest bogaty w cynk, dlatego diabetycy zdecydowanie powinni go jeść: cynk odpowiada za produkcję insuliny.

5 zasad przygotowania głównego składnika

Aby przygotować sałatkę z ozorem wieprzowym lub wołowym, musisz najpierw przygotować główny składnik. Nie wszystkie gospodynie domowe wiedzą, jak prawidłowo gotować podroby, w rezultacie główny składnik często okazuje się twardy i bez smaku, a sałatka zamienia się w kompletne rozczarowanie. Przyjmij pięć zasad, a danie na pewno wyjdzie jak w restauracji.

  • Umyj i namocz. Produkt należy dokładnie spłukać pod bieżącą wodą. Jeśli surowy język moczy się przez pół godziny po umyciu, po ugotowaniu będzie miękki i miękki.
  • Odcedź pierwszy bulion. Gdy woda się zagotuje, zmień ją i ponownie opłucz język i dopiero wtedy gotuj do miękkości. Taka prosta manipulacja usunie nieprzyjemny zapach. Ponadto wszystkie szkodliwe substancje pozostaną w pierwszym bulionie, w drugim – tylko użyteczność.
  • Śledzimy czas. Ozorek wieprzowy należy gotować przez półtorej – trzy godziny, wołowy – dwie – cztery. Ważną rolę w czasie gotowania odgrywa wielkość produktu. Po upływie minimalnego dopuszczalnego czasu należy sprawdzić gotowość składnika przebijając go nożem: ostrze powinno wejść z łatwością.
  • Dodajemy przyprawy. Przyprawy dodaje się do wody nie od razu, ale około pół godziny przed przygotowaniem produktu mięsnego. Za przyjemny aromat odpowiadają marchewki, cebula, seler, liście laurowe. Możesz dodać włoskie zioła, świetnie sprawdza się tymianek. Ale do bulionu nie dodaje się soli: trzeba posolić gotowe podroby. Możesz użyć tej sztuczki: nie spuszczaj bulionu nasyconego przyprawami natychmiast po ugotowaniu, ale posol go, oczyść język i włóż z powrotem, gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
  • Sprzątamy prawidłowo. Przed zjedzeniem języka należy go wyczyścić. Zrób to po zakończeniu gotowania. Aby folia była łatwa do usunięcia, przenieś produkt z gorącej do zimnej wody, trzymaj go tam przez kilka minut. Nie możesz posprzątać? Główny składnik twojej sałatki po prostu nie jest jeszcze gotowy, gotuj więcej!
  • Kochanki zalecają, aby woda, w której gotuje się język, nie zagotowała się intensywnie. Wystarczy lekkie „zagotowanie” bulionu. Uważa się, że smak produktu mięsnego pogarsza się pod wpływem aktywnego gotowania.

    Przepisy na sałatkę językową z dressingiem majonezowym

    Przepis na sałatkę z ozorem wołowym (a także z wieprzowiną) zazwyczaj zakłada dressing z majonezem. Lepiej gotować sos własnymi rękami, ponieważ zakupiony produkt jest szkodliwy. Ponadto składniki są zawsze pod ręką: żółtka, olej roślinny, sok z cytryny. Jeśli przygotowujesz sałatkę dla dzieci, lepiej użyć kwaśnej śmietany.

    Na hałaśliwą ucztę sałatki z majonezem można podawać w tartaletkach lub dużej, pięknej misce sałatkowej. Przekąska francuska w przezroczystych miseczkach prezentuje się spektakularnie. Jeśli wymagane jest podawanie partiami, użyj pierścienia do gotowania, aby wyłożyć naczynie na płaski talerz.

    Potrzebujesz prostego przepisu na domową sałatkę z ozorem, ale nie znajdziesz nic w książkach kucharskich? Z pewnością wielokrotnie przygotowywałeś Oliviera i znasz przepis na pamiątkę. Zastąp składnik mięsny (kurczak, wołowina, kiełbasa – każda gospodyni ma swoje sekrety) gotowanym językiem – zmieni się smak znanej sałatki.

    Ze świeżymi ogórkami

    Osobliwości. Przepis na sałatkę krok po kroku z językiem i świeżym ogórkiem jest łatwy do powtórzenia. Ziele i ogórki nadadzą potrawie lekki smak, orzechy dodadzą pikanterii.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 0,5 kg;
    • jajka – cztery sztuki;
    • duże ogórki – dwie sztuki;
    • ser – 200 g;
    • orzeszki pinii – garść;
    • majonez – do smaku;
    • zielenie, przyprawy – do wyboru.

    Gradacja

  • Główne składniki pokrój w paski.
  • Upiecz orzechy na patelni.
  • Połącz składniki w misce sałatkowej. Dodaj drobno posiekane warzywa, przyprawy (ilość zależy od gustu).
  • Nie zapomnij doprawić majonezem.
  • Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli do sosu dodasz kilka kropel soku z cytryny. Jeśli nie ma orzeszków piniowych, można je zastąpić orzechami włoskimi.

    Z fasolą i jajkami

    Osobliwości. Sałatkę z ozorkiem i ogórkami kiszonymi wymieszanymi z fasolą i czosnkiem można zrobić w 15 minut. Niektóre gospodynie dodają jajka, inne dodają ziemniaki. W obu przypadkach danie jest satysfakcjonujące.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 0,5 kg;
    • średnia żarówka – jedna głowa;
    • duże marchewki – jeden kawałek;
    • fasola – można;
    • jajko na twardo – trzy kawałki;
    • ogórki kiszone – trzy sztuki;
    • czosnek, przyprawy – według własnych upodobań.

    Gradacja

  • Ozorek w kostkę, cebula, żółtka, wiewiórki, ogórki. Zetrzyj marchewki.
  • Smażyć marchewki z cebulą.
  • Połącz przygotowane składniki. Tu wsypać fasolę po odcedzeniu płynu.
  • Dopraw do swoich upodobań. Dodaj majonez i czosnek. Mieszać.
  • Sałatkę można układać warstwami. Pierwsza warstwa to język, a następnie – według własnego uznania. Możesz ułożyć warstwy w dużej przezroczystej salaterce lub uformować „slajd” z kulinarnym pierścieniem.

    Z pieczarkami

    Osobliwości. Sałatka znana jest wielu gospodyniom domowym pod nazwą „Kaprys Pani”. Metody podawania są różne: możesz wymieszać wszystkie posiekane składniki lub ułożyć warstwami. Przygotowanie sałatki z ozorem i pieczarkami nie jest trudne, ale danie okazuje się niezwykle smaczne.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 0,5 kg;
    • szynka – 300 g;
    • grzyby (pieczarki) – 300 g;
    • duża cebula – jeden kawałek;
    • wszelkie warzywa i przyprawy – do smaku;
    • majonez – do opatrunku;
    • olej roślinny – na oko (do smażenia).

    Gradacja

  • Cebulę kroimy w półpierścienie, pieczarki w talerze. Smażyć.
  • Dopraw do smaku, używając dowolnych przypraw.
  • Składniki mięsne pokroić w paski, warzywa posiekać nożem.
  • Połącz wszystkie składniki potrawy. Nie zapomnij o sosie majonezowym.
  • Sałatkę można również podawać na ciepło. Następnie składniki mięsne dodajemy bezpośrednio na patelnię do przygotowanych pieczarek, mieszamy i nie doprawiamy. Dopóki grzyby nie ostygną – na stole.

    Z piersią kurczaka i pieprzem

    Osobliwości. Przepis na sałatkę z ozorkiem, papryką i piersią z kurczaka można powtórzyć na uczcie lub urozmaicić codziennym daniem z menu. Ta opcja jest często serwowana w restauracjach. Dzięki mięsnym składnikom danie okazuje się obfite, a warzywa i zioła dodają świeżości.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 0,5 kg;
    • gotowana pierś z kurczaka – jeden kawałek;
    • świeże ogórki – trzy sztuki;
    • duża słodka papryka – jeden kawałek;
    • zielenie, przyprawy – do wyboru;
    • majonez – do smaku.

    Gradacja

  • Wszystkie składniki pokrój w paski.
  • Połącz elementy w dużym pojemniku. Dodaj zioła i przyprawy.
  • Użyj majonezu do dressingu.
  • Do sałatki można dodać oliwki – posiekane lub w całości. Możesz poeksperymentować z dressingiem: połącz majonez z sokiem z cytryny lub wyciśnij czosnek do sosu – wszystko według własnego gustu.

    sałatka z serca wołowego

    Z koreańską marchewką

    Osobliwości. Sałatka powinna być ostra – na wzór koreańskich przekąsek. Jeśli kupiłeś niezbyt ostrą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez prasę uratuje sytuację. W razie potrzeby do głównych składników można dodać zielenie, do sosu można dodać sok z cytryny.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 0,5 kg;
    • marchewka po koreańsku – 200 g;
    • duża czerwona cebula – jeden kawałek;
    • ocet jabłkowy – trzy łyżki;
    • sól, pieprz mielony – opcjonalnie.

    Gradacja

  • Cebulę pokroić w półpierścienie. Włóż je do osobnej miski, zalej octem i odstaw do marynowania na pół godziny. Jeśli nie ma czasu, wystarczy dziesięć minut.
  • Pokrój język na paski. Połącz z marchewką koreańską (bez płynu).
  • Dodaj cebulę do składników. Należy najpierw odsączyć z niego ocet i sok, który wyróżniał się podczas procesu marynowania.
  • Przyprawy do smaku, sos majonezowy – i sałatka gotowa.
  • Możesz sam ugotować koreańską marchewkę. Najważniejsze jest znalezienie specjalnej tarki. Przyprawa do robienia przekąsek sprzedawana jest w każdym supermarkecie. Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a wszystko będzie dobrze.

    3 opcje bez majonezu

    Sałatki z językiem można przygotować bez majonezu (jak na zdjęciu). Jest to o wiele zdrowsze niż używanie sosu, zwłaszcza jeśli jest kupiony w sklepie. Przy odpowiedniej kombinacji produktów danie okaże się dietetyczne. Minimum kalorii, maksimum smaku – marzenie osób na diecie. W sałatkach „bez majonezu” zawsze obecne są warzywa i zioła. Bazą dressingu jest zazwyczaj oliwa z oliwek. Dodaje się do niego balsamiczny, ocet winny, sos sojowy, sok z cytryny, a nawet miód – możesz eksperymentować bez końca. Wypróbuj trzy opcje sałatek bez użycia majonezu. Być może jeden z nich stanie się twoją „koroną”.

    Sałatka z ozorem i majonezem

    Sałatka z języka z pomidorami

    Osobliwości. Wielu osobom przypadnie do gustu pikantny smak potrawy. Zyuminka to niezwykła stacja benzynowa. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Gotowany język może być cielęciną.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – jeden kawałek;
    • pomidorki koktajlowe – sześć sztuk;
    • rukola – mała pęczek;
    • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – trzy łyżki;
    • ocet winny – pół łyżki stołowej;
    • miód – pół łyżeczki;
    • sól, pieprz czarny – do smaku.

    Gradacja

  • Pokrój podroby w paski, a pomidorki koktajlowe na połówki.
  • Połącz składniki z umytą i wysuszoną rukolą.
  • Przygotuj dressing: olej + ocet + miód. Wylej na sałatkę, dodaj przyprawy, wymieszaj.
  • Nie miałeś pod ręką rukoli? Zastąpi ją kapusta pekińska lub sałata lodowa. Ale z „trawą musztardową” sałatka okazuje się szczególnie smaczna – z pikantną „orzechową” nutą.

    z awokado

    Osobliwości. Lekkie, ale jednocześnie satysfakcjonujące. Zastępuje pełny posiłek. Świetna opcja, jeśli jesteś na diecie.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – jeden kawałek;
    • awokado – jeden dojrzały owoc;
    • świeże ogórki – dwie sztuki;
    • cytryna – pół owocu;
    • olej roślinny (najlepiej oliwkowy) – trzy łyżki;
    • sól, mielony pieprz – na czubku noża;
    • zielenie – opcjonalnie.

    Gradacja

  • Ogórki i podroby pokroić w paski, awokado w kostkę.
  • Wymieszaj olej z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  • Dopraw sałatkę, dodaj przyprawy, zioła.
  • Dodając bazylię do sałatki z językiem zamiast zwykłego koperku i pietruszki, możesz uzyskać niezwykły smak z „włoskim akcentem”. Wystarczą dwie gałęzie. Zamiast świeżych ogórków możesz też włożyć solone.

    Sałatka z kawałkami języka

    Ciepłe z bakłażanem bez grzybów

    Osobliwości. Ciepła sałatka okazuje się satysfakcjonująca, więc może zastąpić drugie danie. Dressing nadaje pikantny, niezapomniany smak. Lepiej podawaj ze zjeżdżalnią na liściach sałaty – wygląda spektakularnie.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język – 350 g;
    • pieczarki – 350 g;
    • bakłażan – jeden kawałek;
    • papryka słodka – dwie sztuki;
    • duża cebula – jedna głowa;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • olej roślinny – do smażenia;
    • ocet winny – pół łyżki stołowej;
    • sos sojowy – dwie łyżki;
    • musztarda, cukier – łyżeczka.

    Gradacja

  • Pokrój bakłażana w plasterki, usmaż.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, paprykę w paski, pieczarki w talerze.
  • Podsmaż cebulę. Gdy stanie się półprzezroczysty, dodaj do niego pieczarki, paprykę, gotuj przez około 20 minut.
  • Smażony bakłażan i ugotowany język pokroić w paski. Dodaj składniki do pieczarek na trzy minuty przed końcem gotowania na wolnym ogniu. Oto czosnek.
  • Rozłóż szkiełko i wypełnij dressingiem. Aby go przygotować, wymieszaj ocet, sos sojowy, cukier i musztardę.
  • Aby bakłażany nie były gorzkie i nie psuły delikatnego smaku języka, zastosuj life hack od gospodyń domowych: polaj posiekane talerze warzywne wodą przez około dziesięć minut, a następnie osusz i smaż.

    Sprawdzone przepisy na sałatki z językiem to 100% gwarancja smaku. Ale czasami zwykłe kombinacje składników stają się nudne. Nie bój się eksperymentować i odkrywać nowe smaki. W wielu restauracjach szefowie kuchni uważają na przykład, że owoce „brzmią” świetnie w połączeniu z językiem: ananas, jabłko, winogrona, a nawet pomarańcza. Jeśli trzy pierwsze można jeszcze sobie wyobrazić w sałatce, bo często łączy się je z mięsem, to propozycja połączenia cytrusów i języka jest dla wielu gospodyń zagadkowa. Spróbuj wymieszać mieszankę sałat, ozorek, smażone pieczarki, miąższ pomarańczy i polać to wszystko balsamicznym – niezwykły delikatny smak dania mile Cię zaskoczy.

    : „Przygotuj się nieprzyzwoicie prosto i szybko”

    Zrobiono to: Sałatka z ozorkiem i jajecznicą. Lubię to. Znalezione w Internecie. Język 500g ugotować, pokroić w małe paski. Omlet: 2 jajka, mleko, sól, mąka, upiec cienkie „naleśniki” z obu stron, pokrojone w paski. Kukurydza 1 puszka. Zieloni, dużo i różni. Napełnij majonezem. Sól dla smaku.

    tuczka, http://forum.saechka.ru/index.php/topic/4830-vkusnyj-salat-s-iazykom/

    Najbardziej bezpretensjonalną opcją, która „zakorzeniła się” w mojej rodzinie, jest sałatka językowa ze świeżymi warzywami. Przepis, jak mówią, jest nieprzyzwoicie prosty i szybki, proporcje produktów biorę na oko. Potrzebujesz gotowanego języka, świeżych ogórków i pomidorów, czerwonej cebuli, oliwek, oliwy z oliwek do dressingu. Kroję język i ogórki w cienkie plasterki, obieram pomidora, kroję na 4 części, uwalniam z nasion (są tylko „płatki”), oliwki w całości lub w połowie – to opcjonalne. Cebulę kroję na cienkie półpierścienie. Wszystko mieszam z solą, mielonym czarnym pieprzem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby możesz dodać świeżą bazylię lub sok z cytryny (nie każdy je lubi, więc nie zawsze to robię). Sałatka wygląda bardzo apetycznie dzięki dużym kawałkom i ma lekki świeży smak.

    Zmeychka, https://www.chef.com.ua/forum/voprosy/podskazhite-proverennyj-salat-iz-yazyka-pozhalujsta-55.html

    Jedliśmy w Chinach, vh. To było smaczne. Nie potrafię podać proporcji. Składniki: gotowany ozorek, świeży ogórek, świeża marchewka, jajko na twardo (2-3 szt.). Wszystko kroi się w paski, jajko jest pokrojone w kostkę + solone. Ubrana w majonez.

    ♥kapitan_żona♥, http://38mama.ru/forum/index.php?topic=61760.0

    Ostatnio próbowałam niesamowitej sałatki w restauracji o nazwie cisza. dwa rodzaje ozorów w cienkich plasterkach, zielona sałata, jajka przepiórcze i coś jeszcze. sałatka jest niesamowita! delikatne, smaczne i bez majanezu))

    Kapitoshenka ***, https://eva.ru/recipes/messages-2774522.htm

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatki z rukolą
    Sałatki z owocami morza
    Sałatka Obzhorka
    Jak szybko gotować buraki
    Jak długo gotować kalmary

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author