Sandacz po polsku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Polski sandacz - przepis sprawdzony w czasie

Sprzęt i przybory kuchenne:  łuszczarka do ryb, deska do krojenia, nóż, tarka, patelnia, talerze porcjowane.

Składniki

Produkt Ilość
sandacz 1 szt.
zielone koperki 30 gramów
cebula zielona 30 gramów
Masło 100 gramów
jajka kurze 5 sztuk.
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 5 ul. l.
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz przygotować wszystkie składniki dania głównego. Gotujemy jajka na twardo. Do sosu potrzebujemy 3 całe jajka i 2 dodatkowe żółtka. Jajka pocieramy na drobnej tarce, chociaż w razie potrzeby można je po prostu drobno posiekać.

    Jajka na twardo zetrzyj na drobnej tarce.

  • Następnie pokrój rybę. Sandacza można filetować lub pokroić na małe kawałki. Przed cięciem wskazane jest natychmiastowe odcięcie płetw, aby nie kłuć rąk. Po oddzieleniu fileta od kalenicy należy ostrożnie odciąć kości przybrzeżne. Następnie kroimy powstałe filety na porcje.

    Sandacza czyścimy, patroszymy, kroimy na filety, a następnie na małe kawałki.

  • Pokrój zieloną cebulę i koperek.

    Posiekaj świeże zioła i cebulę.

  • Masło nakładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż się rozpuści.

    Rozpuść masło w rondlu lub patelni.

  • Gdy masło się rozpuści, dodaj starte jajka na patelnię. Ogień nie powinien być zbyt silny, w przeciwnym razie mieszanina zacznie się rozwarstwiać.

    Dodaj jajka do oleju.

  • Dokładnie wymieszaj, dodaj sól, sok z cytryny i posiekane zioła.

    Dodaj sok z cytryny, sól, posiekane zioła.

  • Ponownie dobrze wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu na około 3 minuty.

    Dodać sos i po 3 minutach zdjąć z ognia.

  • Dodaj niewielką ilość oleju roślinnego do innej patelni.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Następnie podgrzej i ułóż pokrojoną rybę skórą do dołu. Posyp odrobiną soli.

    Połóż na patelni kawałki sandacza skórą do dołu.

  • Podczas gotowania odwróć kawałki, aby były usmażone z obu stron i nabrały złotej skórki.

    Odwróć kawałki tak, aby były usmażone z obu stron.

  • Ułożyć na talerzach i obficie skropić polskim sosem jajecznym. W razie potrzeby dodaj dekorację, podawaj. Jako dodatek doskonale sprawdzają się puree ziemniaczane lub gotowany ryż. Podajemy na stole. Smacznego.

    Sandacz serwujemy w języku polskim. smażona ryba z kremowym sosem jajecznym.

  • Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowy opis przygotowania sandacza w języku polskim. Autorka szczegółowo opisuje, jak czyścić i smażyć ryby, a także dokładnie przygotowywać sos jajeczny. Ponadto oferuje kilka opcji ozdoby do tego niezwykłego, ale bardzo smacznego dania.

    Więc teraz wiesz, jak gotować sandacza po polsku. Jak widać, proces przygotowania tego dania nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Powiedz mi w komentarzach, czy podobał Ci się ten przepis? Użyjesz go? A może masz jakieś uwagi lub wskazówki, jak poprawić smak sandacza po polsku? Twoja opinia jest dla nas ważna.

    Inne przepisy rybne

    Pieczony szczupak w folii w piekarniku Galaretka sandacza Kanapki z łososiem Makaron z łososiem w kremowym sosie
    Mintaj smażony na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author