
Sprzęt i przybory kuchenne: łuszczarka do ryb, deska do krojenia, nóż, tarka, patelnia, talerze porcjowane.
Składniki
Produkt | Ilość |
sandacz | 1 szt. |
zielone koperki | 30 gramów |
cebula zielona | 30 gramów |
Masło | 100 gramów |
jajka kurze | 5 sztuk. |
Sok cytrynowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej roślinny | 5 ul. l. |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz przygotować wszystkie składniki dania głównego. Gotujemy jajka na twardo. Do sosu potrzebujemy 3 całe jajka i 2 dodatkowe żółtka. Jajka pocieramy na drobnej tarce, chociaż w razie potrzeby można je po prostu drobno posiekać. 
Następnie pokrój rybę. Sandacza można filetować lub pokroić na małe kawałki. Przed cięciem wskazane jest natychmiastowe odcięcie płetw, aby nie kłuć rąk. Po oddzieleniu fileta od kalenicy należy ostrożnie odciąć kości przybrzeżne. Następnie kroimy powstałe filety na porcje. 
Pokrój zieloną cebulę i koperek. 
Masło nakładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż się rozpuści. 
Gdy masło się rozpuści, dodaj starte jajka na patelnię. Ogień nie powinien być zbyt silny, w przeciwnym razie mieszanina zacznie się rozwarstwiać. 
Dokładnie wymieszaj, dodaj sól, sok z cytryny i posiekane zioła. 
Ponownie dobrze wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu na około 3 minuty. 
Dodaj niewielką ilość oleju roślinnego do innej patelni. 
Następnie podgrzej i ułóż pokrojoną rybę skórą do dołu. Posyp odrobiną soli. 
Podczas gotowania odwróć kawałki, aby były usmażone z obu stron i nabrały złotej skórki. 
Ułożyć na talerzach i obficie skropić polskim sosem jajecznym. W razie potrzeby dodaj dekorację, podawaj. Jako dodatek doskonale sprawdzają się puree ziemniaczane lub gotowany ryż. Podajemy na stole. Smacznego. 
Przepis
W tym znajdziesz szczegółowy opis przygotowania sandacza w języku polskim. Autorka szczegółowo opisuje, jak czyścić i smażyć ryby, a także dokładnie przygotowywać sos jajeczny. Ponadto oferuje kilka opcji ozdoby do tego niezwykłego, ale bardzo smacznego dania.
Więc teraz wiesz, jak gotować sandacza po polsku. Jak widać, proces przygotowania tego dania nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Powiedz mi w komentarzach, czy podobał Ci się ten przepis? Użyjesz go? A może masz jakieś uwagi lub wskazówki, jak poprawić smak sandacza po polsku? Twoja opinia jest dla nas ważna.
Inne przepisy rybne
Pieczony szczupak w folii w piekarniku Galaretka sandacza Kanapki z łososiem Makaron z łososiem w kremowym sosie
Mintaj smażony na patelni
Smacznego!