Sandacz w cieście według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Sandacz w cieście - bardzo smaczny i prosty

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • głęboka miska;
  • film spożywczy;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • kilka misek lub małych głębokich talerzy;
  • śmigać;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • serwetki lub ręczniki papierowe;
  • talerz;
  • lodówka.

Składniki

Składniki Ilość
świeży sandacz 1 szt. (2-2,5 kg)
Cebula 1 szt.
Sól 1,5 łyżeczki
Sos sojowy 2 łyżki stołowe. l.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
Przyprawa do ryb (do wyboru) 1 łyżeczka
Cytrynowy ½ części
jajka kurze 2 szt.
Wszelkie suche przyprawy lub przyprawy 1 łyżeczka
Mąka pszenna ½ stosu
Bułka tarta ½ paczki
Bezwonny olej roślinny 100-120 ml
Świeży koperek lub pietruszka do dekoracji podczas serwowania 4-5 oddziałów

Gotowanie krok po kroku

Cięcie ryb

  • Oczyść rybę z łusek ruchami od ogona do głowy.

    Czyścimy i patroszymy tusze sandacza.

  • Otwórz brzuch na całej długości ryby i usuń podroby. Opłucz rybę pod bieżącą wodą. Przytnij płetwy, głowę i ogon. Za pomocą ostrego noża pokrój mięso sandacza równą warstwą od grzbietu i kości przybrzeżnych. Pokrój powstały filet na małe porcje.

    Pokrój sandacza na kawałki wielkości kęsa.

  • Marynowany filet z sandacza

  • Kawałki przygotowanego fileta z sandacza wkładamy do głębokiej miski lub rondla. Nie używaj do tych celów aluminiowych naczyń kuchennych.

    włóż kawałki ryby do głębokiej miski.

  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie (1 sztuka). Dodaj posiekaną cebulę do ryby.

    Dodaj posiekaną cebulę do ryby.

  • Do miski rybnej dodaj sól (łyżeczka), sos sojowy (2 łyżki stołowe), majonez (2 łyżki stołowe) i dowolną suchą przyprawę do ryb (1 łyżeczka). Wszystko delikatnie wymieszaj.

    Dodać sos sojowy, sól, pieprz, przyprawę do ryb, wymieszać.

  • Cytrynę umytą i zaparzoną wrzątkiem przekroić na pół. Wyciśnij sok z połowy do miski z rybą. Zamieszać.

    Dodajemy również sok z cytryny.

  • Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Możesz marynować kawałki przez noc i usmażyć je rano lub alternatywnie marynować je rano i ugotować rybę na obiad.

    Miskę z rybą przykryć folią lub pokrywką i pozostawić do marynowania na 12 godzin w lodówce.

  • Panierka do gotowania

  • Wbij 2 jajka do małej miski. Posolić jajka dodając sól (1/2 łyżeczki).

    Wbij dwa jajka do miski, dodaj sól.

  • Dodaj dowolną suchą przyprawę (1 łyżeczka) do jajek.

    Dodajemy również przyprawy.

  • Jajka dobrze ubić z solą i przyprawami. Do jednego talerza wsypać mąkę (1/2 części szklanki), a na drugi talerz (1/2 części opakowania) wsypać bułkę tartą.

    Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajko z solą i przyprawami.

  • Smażyć kawałki fileta z sandacza

  • Weź kawałek marynowanego fileta z sandacza i zanurz go dobrze w mące ze wszystkich stron.

    Każdy kawałek sandacza obtocz w mące.

  • Następnie zanurz ten sam kawałek do miski z jajkiem, aby jajko równomiernie je przykryło.

    Z mąki wrzucamy kawałki ryby do jajka.

  • I dobrze obtocz w bułce tartej.

    Po jajkach obtocz rybę w bułce tartej.

  • Połóż panierowane kawałki na desce do krojenia, a gdy deska się zapełni, postaw patelnię na ogniu, aby ją podgrzać.

    Wszystkie ryby przygotowujemy.

  • Wlej bezwonny olej roślinny (60-80 ml) na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.

    Podgrzewamy patelnię. wlać olej roślinny.

  • Ostrożnie umieść panierowane kawałki ryby na patelni, nie za blisko siebie.

    Umieść kawałki ryby na patelni tak, aby się nie stykały.

  • Gdy pojawi się złocista skórka, odwróć kawałki łopatką na drugą stronę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.

    Odwróć rybę na drugą stronę.

  • Gotową rybę wyjmij z patelni na talerz wyłożony serwetkami lub papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar oleju.

    Przełóż ugotowaną rybę z patelni na papierowe ręczniki, aby usunąć tłuszcz.

  • W ten sposób upiecz chleb i rozgotuj wszystkie pozostałe kawałki marynowanego fileta z sandacza. W trakcie smażenia dodaj olej roślinny na patelnię, aby przykrył kawałek do środka.

    Sandacz w cieście zachwyci chrupiącą skórką i delikatnym mięsem w środku.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Podawaj smażone kawałki sandacza na dużym półmisku, przybrane ćwiartkami cytryny i gałązkami świeżych ziół. Sandacz dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych lub duszonych warzyw. Jako dodatek odpowiednie są gotowane ziemniaki w kawałkach lub w postaci puree ziemniaczanego i ryżu z białym sosem.

    Przepis

    Zobacz szczegółowo wszystkie kroki przygotowania sandacza w cieście.

    Poznałeś przepis krok po kroku na przygotowanie sandacza w cieście. Jak widać przepis jest prosty, ale bardzo smaczny. Gotuj zgodnie z nim i rozmawiaj o swoich wrażeniach smakowych i wynikach. A jeśli macie swój autorski przepis na filet z sandacza, koniecznie podzielcie się nim w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Koreański sandacz
    kheh Kawior ze szczupaka w domu
    Kolorowa bułka z czerwoną rybą
    Filet z sandacza pieczony w piekarniku
    Morszczuk w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author