Sernik w maszynie do chleba według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sernik (ciasto) w maszynie do chleba - pyszny i prosty przepis

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne:  wypiekacz chleba, miska, mikser.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna najwyższej jakości 450 gramów
Twaróg 9% 150 gramów
mleko 180 ml
Cukier 150 gramów
Jajka 2 szt.
Olej roślinny 4 łyżki. l.
Sól 0,5 łyżeczki
Rodzynki lub owoce kandyzowane 0,5 stosu.
Suche drożdże 7 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Upieczemy babeczkę w specjalnej okrągłej formie, ale jeśli jej nie ma, to możesz ją upiec w zwykłej. Najpierw do miski wypiekacza wysyłamy 150 g twarogu. Twaróg można spożywać w dowolnej zawartości tłuszczu.

    W wiadrze maszyny do chleba najpierw włóż twarożek.

  • Dodać 50-100 g cukru (do smaku), 0,5 łyżeczki soli, jedno jajko i wszystko zalać mlekiem.

    Dodaj jajko, mleko.

  • Do miski wysyłamy 4 łyżki oleju roślinnego. Przesiej 450 g mąki.

    Dodajemy również olej roślinny, część mąki.

  • Myjemy i suszymy około pół szklanki rodzynek (można wziąć kandyzowane owoce według własnego gustu). Naprzemiennie dodaj mąkę i rodzynki do miski wypiekacza chleba (rodzynki można dodawać nie z mąką, ale gdy wypiekacz zasygnalizuje).

    Do ciasta dodawać na przemian rodzynki i mąkę.

  • Zrób dołek w mące i wlej do niego 7 g suchych drożdży.

    Na koniec dodaj drożdże.

  • Wiaderko ze składnikami wkładamy do automatu do chleba.

    Wkładamy wiadro wypełnione składnikami do maszyny do chleba.

  • Wybieramy tryb pieczenia „Słodki chleb”, 900 g. Będzie trwał 2 godziny 50 minut. Wybierz średnią skórkę.

    Ustaw tryb na Słodki chleb.

  • Przygotuj lukier, aby przykryć ciasto. Aby to zrobić, weź jedno jajko i ostrożnie oddziel białko od żółtka. Jedno białko będzie wymagało 5-7 łyżek cukru.

    Do przygotowania glazury potrzebne jest białko i cukier.

  • Białko wlej do miski i zacznij ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijaj, aż uzyskasz białą jednorodną masę.

    Białko ubić z cukrem, aż uzyskasz gładką białą glazurę.

  • Po 2 godzinach 50 minutach wyjmij ciasto z automatu do chleba i pozwól mu ostygnąć.

    Niech gotowe ciasto ostygnie.

  • Następnie pokryj górę ciasta przygotowanym lukrem.

    Jak widać sernik wypiekany w maszynie do chleba według tego przepisu może pełnić rolę ciasta wielkanocnego.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Jeśli upieczesz tę babeczkę na Wielkanoc jako ciasto wielkanocne, możesz ją udekorować na różne sposoby.

    • Z glazurą cukrowo-jajkową, którą przygotowaliśmy, aby pokryć nie całą górę babeczki, ale narysować wzory w postaci gałązek i kwiatów oraz napisu XB.
    • Inna opcja: rozpuść cukier w rondlu do stanu płynnego z dodatkiem łyżki wody i przykryj babeczkę tym lukrem na wierzchu. Następnie na środek ciasta ułóż morele, rodzynki, kandyzowane owoce i orzechy i ponownie przykryj cukrem pudrem.
    • Inną opcją jest stopienie tabliczki gorzkiej czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, włożenie jej do rękawa do szprycowania i narysowanie wzorów na babeczce pokrytej lukrem z jajek cukrowych.
    • Białą polewkę można również ozdobić posypkami cukierniczymi – wielobarwnymi lub kolorowymi, białymi i srebrnymi o różnej wielkości. Taka dekoracja będzie wyglądać bardzo stylowo.

    Przepis

    To pokazuje, jak przy użyciu minimalnej ilości przyborów kuchennych, a mianowicie kuchenki mikrofalowej, miksera i miski, upiecz pyszną babeczkę przy minimalnym wysiłku.

    Z tego artykułu dowiedziałeś się, jak w maszynie do chleba można upiec nie tylko różne rodzaje chleba, ale także twarożek. Etap przygotowawczy pieczenia zajmuje minimum czasu i wymaga minimum wysiłku. Wszystkie podstawowe procesy, od ugniatania do pieczenia, są wykonywane przez maszynę do chleba. Ponadto nauczyłeś się udekorować babeczkę, aby była szykowna i świąteczna. Jakie wypieki robisz w maszynie do chleba? A może po prostu to wypróbujesz? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta wielkanocne

    wielkanocne ciasto

    Kulich na cieście kremowym

    Ciasto wielkanocne z kandyzowanymi owocami

    ciasto wiedeńskie

    Ciasto wielkanocne ze skórką

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author