Sernik w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Przepis na pyszny twarożek w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, miska do ciasta, silikonowe naczynie do pieczenia, szpatułka kuchenna, metalowe koło do pieczenia.

Składniki

twarożek 400 gramów
mąka pszenna 2 stosy
cukier 2 stosy
jajko 4 rzeczy.
masło 4 łyżki. l.
kwaśna śmietana 4 łyżki. l.
Soda 1 łyżeczka
olej roślinny 2-3 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim pojemniku wkładamy 400 gramów twarogu, wbijamy do niego cztery jaja kurze, mieszamy szpatułką kuchenną. Dodaj do tej mieszanki dwie szklanki granulowanego cukru, ponownie dobrze wymieszaj, starając się uzyskać jednorodną masę.

    Aby przygotować sernik w piekarniku, przygotuj składniki

  • Rozpuść 4 łyżki masła w kuchence mikrofalowej, włóż również do miski z twarogiem i cukrem. Tutaj dodajemy cztery łyżki kwaśnej śmietany, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu, dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkości.

    Przygotuj składniki do gotowania sernika w piekarniku

  • W małej misce wymieszaj jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i jedną łyżeczkę octu. Dodaj tę mieszankę do twarogu, mieszaj przez 1-2 minuty do uzyskania jednorodnej masy. Gdy zobaczymy, że składniki są dobrze rozprowadzone, dodaj do miski 2 szklanki mąki pszennej przesianej wcześniej przez sito. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    Aby zrobić twarożek w piekarniku, przesiej mąkę

  • Wyciągamy silikonową formę do pieczenia babeczek, smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego (2-3 łyżeczki), wkładamy do niej ciasto. Umieszczamy go w równej warstwie, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40-45 minut. Tutaj czas pieczenia można regulować niezależnie, może się on wydłużać lub zmniejszać w zależności od piekarnika, w którym wypiekany jest produkt. Za pomocą drewnianego patyczka możesz sprawdzić gotowość ciasta.

    Aby przygotować twarożek w piekarniku, przygotuj formę

  • Gdy ciasto jest upieczone, wyjmij je z piekarnika, odczekaj chwilę, aż trochę ostygnie i bez problemu wyjmij z silikonowej foremki.

    Sernik w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Pachnący twaróg rozprowadzamy na płaskim talerzu, posypujemy odrobiną cukru pudru w ilości jednej łyżki stołowej. Kroimy na porcje, możemy podawać z herbatą. Babeczka jest bardzo miękka, smaczna, pachnąca, apetyczna.

    sernik w piekarniku

  • Pomocne wskazówki

    • Forma silikonowa jest bardzo miękka, może uginać się pod ciężarem ciasta twarogowego. Przed włożeniem babeczki do piekarnika należy umieścić foremkę w specjalnym kole do pieczenia, dzięki czemu babeczka pozostanie na swoim miejscu i zachowa swój kształt.
    • Kupując twarożek na ciasto, wybierz tłusty twarożek, zwróć uwagę na jego świeżość, ważne jest, aby produkt nie był kwaśny.
    • Przygotowując produkt możesz użyć śmietany, zarówno tłustej, jak i niskotłuszczowej.
    • Użyj najwyższej jakości mąki pszennej, przyczyni się to do doskonałego smaku i wyglądu tak delikatnej słodyczy.
    • Jeśli nie masz patelni do babeczek, możesz użyć dowolnej innej patelni, ale nie będzie to prawdziwa babeczka.

    Przepis

    Z filmu dostaniesz bardzo przystępne, szczegółowe informacje o ilości użytych składników, zobaczysz proces przygotowania ciasta i jego pieczenia.

    Drodzy czytelnicy, często chcecie poznać nowe sposoby pieczenia babeczek, które są bardzo różnorodne. Wiele gospodyń domowych piecze babeczki dla swojej rodziny, zwłaszcza w wigilię Wielkanocy. Podziel się swoją opinią na temat przepisu z tego artykułu. Opowiedz nam o swoich przepisach na babeczki. Czy wykorzystałeś przepis artykułu na upieczenie babeczki dla swoich bliskich?

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka w piekarniku

    Babeczki ze śmietaną

    Babeczka bez mleka

    Babeczka z makiem

    Babeczka z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author