Sernik z ciastek i twarogu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatny sernik z ciastek i twarogu - prosty, szybki i bardzo smaczny

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • talerz;
  • lodówka;
  • mikser;
  • mikser;
  • naczynie do pieczenia (26 cm);
  • rondel;
  • 2 głębokie miski;
  • nóż;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • danie na sernik;
  • pergamin.

Składniki

Produkt Ilość
kruche ciasteczka (na herbatę) 500 gramów
twarożek 9% 500 gramów
śmietana 30% 200 gramów
śmietana 20% 200 gramów
jajka 2 szt.
masło 200 gramów
cukier 8-9 art. l.
cukier waniliowy 8 gramów
skórka cytrynowa 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz przygotować podstawę sernika. W tym celu zmiel 500 g ciasteczek w blenderze lub maszynką do mięsa na drobne okruchy. Wsyp okruchy do głębokiej miski.

    Kruche ciasteczka zmiel na okruchy blenderem.

  • Pokrój 200 g zmiękczonego masła na małe kawałki, wlej do rondla i wyślij do pieca, aby stopił się do stanu płynnego.

    Rozpuszczamy masło.

  • Roztopione masło wlać do miski z bułką tartą i wymieszać łyżką do uzyskania gładkości.

    Dodaj masło do okruchów ciasteczek i wymieszaj.

  • Mieszankę wlać do naczynia do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Opcjonalnie formularz można wyłożyć papierem pergaminowym. Używając łyżki stołowej dobrze ubij masę i wykonaj obręcz o wysokości około 1 cm, którą możesz mocno docisnąć rękoma do ściany formy.

    Wlej miksturę do naczynia do pieczenia i dociśnij.

  • Wyślij formularz do lodówki na 30 minut.

    Powstała baza sernika jest wysyłana do lodówki.

  • W międzyczasie przygotuj masę twarogową. Do miski wlej 500 g twarogu, dodaj do niej 2 jajka i dobrze ubij mikserem.

    Twarożek ubić mikserem z jajkami.

  • Następnie dodaj około 6 łyżek. l. cukier i około 200 g śmietany.

    Dodaj cukier, śmietanę i ponownie ubij.

  • Wszystko wymieszaj mikserem, aż będzie gładkie.

    Masę należy ubić mikserem, aż będzie gładka.

  • Do powstałej masy dodaj 8 g cukru waniliowego. Usuń skórkę z jednej cytryny i dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Wszystko dobrze wymieszaj szpatułką.

    Dodaj skórkę z cytryny do twarogu.

  • Gdy podstawa ciasteczek w formie już zamarzła, możesz bezpiecznie ułożyć masę twarogową na wierzchu.

    Masę twarogową rozprowadzamy na przygotowanej wcześniej bazie deserowej.

  • Równomiernie rozprowadź masę w formie i wyślij sernik do piekarnika nagrzanego do 170 ºС, aby piec przez 50 minut.

    Sernik wysyłamy do piekarnika.

  • W międzyczasie przygotuj śmietanę. Wlej 200 g kwaśnej śmietany do głębokiej miski i dodaj 2-3 łyżki. l. cukier, wszystko dobrze wymieszaj mikserem.

    Ubij śmietanę z cukrem mikserem.

  • Po 50 minutach sernik wyjąć z piekarnika, polać śmietaną, równomiernie rozsmarować i odesłać do pieczenia na kolejne 10 minut.

    Prawie gotowy sernik przykryć kwaśną śmietaną.

  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika. Aby oddzielić go od formy, przejedź nożem od środka wzdłuż krawędzi formy i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyślij formularz z deserem do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie wyjmij sernik z foremki i ciesz się jego delikatnym smakiem.

    taki sernik z ciastek i twarogu po upieczeniu powinien stać 7-8 godzin w lodówce.

  • Jeśli chcesz, aby deser był jeszcze słodszy lub ładniejszy, posyp go dżemem truskawkowym lub malinowym. Istnieje wiele opcji dekoracji. Możesz użyć różnych pudrów cukierniczych i pudrów, położyć na wierzchu plasterki owoców, posypać orzechami, polać glazurą – tak jak dusza zapragnie.

    Przepis

    Jeden z najlepszych przepisów na zrobienie tak prostego ciasteczka i sernika twarogowego jest również przedstawiony na stronie.

    Przygotuj niesamowity aromatyczny sernik według tego prostego przepisu i podziel się wrażeniami z deseru. Powiedz nam, jakiego rodzaju ciasteczka wolisz użyć do sernika i jak udekorujesz tort?

    Inne przepisy na ciasto

    sernik czekoladowy

    Rosyjski sernik

    Sernik z twarogu

    Sernik z twarogu

    Sernik Nowy Jork

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author