Sernik z mascarpone przepis krok po kroku ze zdjęciem

Sernik z mascarpone i truskawkami bez pieczenia - prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • nóż kuchenny;
  • mikser;
  • Łopatka;
  • głęboka miska;
  • kuchenka mikrofalowa;
  • zdejmowane naczynie do pieczenia;
  • folia aluminiowa;
  • serwująca płaskie danie;
  • mikser lub robot kuchenny;
  • drobna tarka;
  • sito.

Składniki

Produkt Ilość
Bułka maślana 300g
Masło 150 gramów
Ser mascarpone 500 gramów
Śmietana 35% tłuszczu 350 ml
Cukier puder 180 gramów
Cytrynowy 1 szt.
żelatyna 40 gramów
Woda 190 ml
Truskawka 400 gramów
Dżem truskawkowy 2 łyżki stołowe. l.
Wanilina 1/2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw zróbmy skorupę sernika. Aby to zrobić, zmiel trochę 300 g kruchych ciasteczek w misce blendera, a następnie zmiel na okruchy. Powstały miękisz przenosimy do głębokiej miski i robimy małe zagłębienie pośrodku. Do okruchów wlewa się roztopione masło w ilości 150 g. Masło możesz stopić w dowolny dogodny dla siebie sposób – w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

    Kruche ciasteczka zmiel blenderem na okruchy i dodaj do niego roztopione masło.

  • Po dodaniu oleju wszystko dobrze wymieszaj szpatułką, aż do uzyskania jednorodnego, lekko wilgotnego miękiszu.

    Wymieszaj okruchy ciasteczek z masłem.

  • Posmaruj wewnętrzne boki tortownicy odrobiną masła. Na dno płaskiego naczynia do serwowania nakładamy folię aluminiową, a następnie nakładamy na nią formę. Powstały miękisz rozprowadzamy, równomiernie rozprowadzając go szpachelką na całym obszarze. Lekko dociśnij wierzch ciasta rękami lub szklanką.

    Z powstałych okruchów tworzymy podstawę naszego sernika.

  • Gdy ciasto jest gotowe, przystępujemy do przygotowania sufletu. Aby to zrobić, na małym talerzu namocz 25 g żelatyny w 70 ml zimnej wody. Dobrze wymieszaj składniki, aby nie było grudek.

    Oddzielnie wlej żelatynę wodą i wymieszaj.

  • Do osobnej miski lub miski z robota kuchennego wlej 350 ml zimnej śmietany o zawartości tłuszczu 35% i dodaj około 75 g cukru pudru. Ubij je dobrze mikserem lub robotem kuchennym, aż pojawi się piana.

    Oddzielnie ubij śmietanę cukrem pudrem.

  • Oddzielnie ubij 500 g sera Mascarpone i 75 g cukru pudru. Ser musi mieć temperaturę pokojową.

    Serek mascarpone ubić mikserem.

  • Dodaj około 1/2 łyżeczki do powstałej masy serowej. wanilia, sok wyciśnięty z 1 cytryny i drobno starta skórka z cytryny. Cały czas mieszamy mikserem lub robotem kuchennym.

    Do mascarpone dodać sok i skórkę z cytryny.

  • Namoczoną żelatynę wlać do masy serowej przez sito i wszystko wymieszać.

    Żelatynę przecedzić przez sitko do mascarpone.

  • Dodaj ser z resztą składników do śmietany, nie przerywając mieszania wszystkiego mikserem na minimalnych obrotach. Wszystko trzeba zrobić szybko, aby suflet okazał się jednorodną konsystencją.

    Połącz śmietankę i mascarpone.

  • Gotowy suflet przekładamy do formy na wierzchu ciasta i wszystko wyrównujemy szpatułką. Sernik wkładamy do lodówki, a my przygotowujemy warstwę jagód.

    Rozłóż delikatną masę serową na piaskowym podłożu.

  • W osobnej misce wymieszaj 15 g żelatyny z 120 ml zimnej wody. Wymieszaj trochę i odstaw na bok.

    Oddzielnie wlej żelatynę wodą.

  • W tym czasie zmiel 400 g świeżych truskawek blenderem zanurzeniowym i dodaj 2 łyżki. l. Dżem truskawkowy. Powinieneś otrzymać masę przypominającą puree. Do sernika można użyć dowolnych świeżych jagód i owoców.

    Truskawki przerywamy dodając dżem blenderem.

  • Podczas krojenia truskawek dodaj do miski 30 g cukru pudru. Jeśli nie włożysz dżemu truskawkowego, może być wymagane trochę więcej cukru pudru.

    Do masy truskawkowej dodajemy również cukier puder.

  • W kuchence mikrofalowej podgrzej trochę wodę z żelatyną i wlej je do puree truskawkowego. Wszystko dobrze wymieszaj szpatułką.

    Do masy truskawkowej wprowadzamy żelatynę.

  • Zamrożony sernik wyjmujemy z lodówki i ostrożnie wylewamy na wierzch warstwę galaretki truskawkowej. Wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby sernik stwardniał.

    Delikatnie polej sernik galaretkową masą truskawkową i wstaw do lodówki.

  • Po 2-4 godzinach sernik jest gotowy. Możesz udekorować go według własnego gustu, na przykład świeżymi truskawkami lub płatkami białej czekolady. Deser jest bardzo smaczny i piękny. Aby wyjąć go z formy, ostrożnie biegnij po bokach gorącym, ostrym nożem.

    Jak widać, ten przepis pozwoli Wam na zrobienie pysznego sernika z mascarpone, nawet jeśli wcześniej z takim deserem nie spotkałaś.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak łatwo i szybko zrobić w domu delikatny i umiarkowanie słodki sernik truskawkowy. To jeden z najlepszych domowych przepisów na desery.

    Lubisz domowe desery i próbowałeś zrobić sernik bez użycia piekarnika? Lubisz smak sufletu z dodatkiem serka Mascarpone? Z jakich owoców najczęściej robisz sernik? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author