
Sprzęt i przybory kuchenne:
- zlewka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- nóż kuchenny;
- mikser;
- Łopatka;
- głęboka miska;
- kuchenka mikrofalowa;
- zdejmowane naczynie do pieczenia;
- folia aluminiowa;
- serwująca płaskie danie;
- mikser lub robot kuchenny;
- drobna tarka;
- sito.
Składniki
Produkt | Ilość |
Bułka maślana | 300g |
Masło | 150 gramów |
Ser mascarpone | 500 gramów |
Śmietana 35% tłuszczu | 350 ml |
Cukier puder | 180 gramów |
Cytrynowy | 1 szt. |
żelatyna | 40 gramów |
Woda | 190 ml |
Truskawka | 400 gramów |
Dżem truskawkowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Wanilina | 1/2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw zróbmy skorupę sernika. Aby to zrobić, zmiel trochę 300 g kruchych ciasteczek w misce blendera, a następnie zmiel na okruchy. Powstały miękisz przenosimy do głębokiej miski i robimy małe zagłębienie pośrodku. Do okruchów wlewa się roztopione masło w ilości 150 g. Masło możesz stopić w dowolny dogodny dla siebie sposób – w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. 
Po dodaniu oleju wszystko dobrze wymieszaj szpatułką, aż do uzyskania jednorodnego, lekko wilgotnego miękiszu. 
Posmaruj wewnętrzne boki tortownicy odrobiną masła. Na dno płaskiego naczynia do serwowania nakładamy folię aluminiową, a następnie nakładamy na nią formę. Powstały miękisz rozprowadzamy, równomiernie rozprowadzając go szpachelką na całym obszarze. Lekko dociśnij wierzch ciasta rękami lub szklanką. 
Gdy ciasto jest gotowe, przystępujemy do przygotowania sufletu. Aby to zrobić, na małym talerzu namocz 25 g żelatyny w 70 ml zimnej wody. Dobrze wymieszaj składniki, aby nie było grudek. 
Do osobnej miski lub miski z robota kuchennego wlej 350 ml zimnej śmietany o zawartości tłuszczu 35% i dodaj około 75 g cukru pudru. Ubij je dobrze mikserem lub robotem kuchennym, aż pojawi się piana. 
Oddzielnie ubij 500 g sera Mascarpone i 75 g cukru pudru. Ser musi mieć temperaturę pokojową. 
Dodaj około 1/2 łyżeczki do powstałej masy serowej. wanilia, sok wyciśnięty z 1 cytryny i drobno starta skórka z cytryny. Cały czas mieszamy mikserem lub robotem kuchennym. 
Namoczoną żelatynę wlać do masy serowej przez sito i wszystko wymieszać. 
Dodaj ser z resztą składników do śmietany, nie przerywając mieszania wszystkiego mikserem na minimalnych obrotach. Wszystko trzeba zrobić szybko, aby suflet okazał się jednorodną konsystencją. 
Gotowy suflet przekładamy do formy na wierzchu ciasta i wszystko wyrównujemy szpatułką. Sernik wkładamy do lodówki, a my przygotowujemy warstwę jagód. 
W osobnej misce wymieszaj 15 g żelatyny z 120 ml zimnej wody. Wymieszaj trochę i odstaw na bok. 
W tym czasie zmiel 400 g świeżych truskawek blenderem zanurzeniowym i dodaj 2 łyżki. l. Dżem truskawkowy. Powinieneś otrzymać masę przypominającą puree. Do sernika można użyć dowolnych świeżych jagód i owoców. 
Podczas krojenia truskawek dodaj do miski 30 g cukru pudru. Jeśli nie włożysz dżemu truskawkowego, może być wymagane trochę więcej cukru pudru. 
W kuchence mikrofalowej podgrzej trochę wodę z żelatyną i wlej je do puree truskawkowego. Wszystko dobrze wymieszaj szpatułką. 
Zamrożony sernik wyjmujemy z lodówki i ostrożnie wylewamy na wierzch warstwę galaretki truskawkowej. Wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby sernik stwardniał. 
Po 2-4 godzinach sernik jest gotowy. Możesz udekorować go według własnego gustu, na przykład świeżymi truskawkami lub płatkami białej czekolady. Deser jest bardzo smaczny i piękny. Aby wyjąć go z formy, ostrożnie biegnij po bokach gorącym, ostrym nożem. 
Przepis
Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak łatwo i szybko zrobić w domu delikatny i umiarkowanie słodki sernik truskawkowy. To jeden z najlepszych domowych przepisów na desery.
Lubisz domowe desery i próbowałeś zrobić sernik bez użycia piekarnika? Lubisz smak sufletu z dodatkiem serka Mascarpone? Z jakich owoców najczęściej robisz sernik? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.