Serniki gotowane w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na sernik w piekarniku ze zdjęciem - tajemnice pysznego śniadania

Sprzęt i wyposażenie kuchenne: kuchenka lub płyta grzewcza z piekarnikiem, blender lub sitko, miski, miski, łyżki.

Składniki

Tłusty Twaróg 240 – 270 gramów
Kefir lub jogurt 100 – 150 g
Kasza manna 50 – 70g
Cukier 70-90g
Jajka 2 szt.
Masło 40 – 60 g
Proszek do pieczenia ciasta 6 gramów
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Sok pomarańczowy 20 – 30 g
skórka pomarańczowa 0,5 łyżeczki
Sól 1 szczypta

Instrukcja krok po kroku

  • Weź 240 – 270 g tłustego twarogu i doprowadź do miękkiej i delikatnej masy – mikserem lub przecierając przez sito.

    serniki w piekarniku przepis ze zdjęciem

  • Zmiksuj blenderem lub w inny sposób 2 jajka, 70 – 90 g cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka. ekstrakt waniliowy, 20 – 30 g soku pomarańczowego, 0,5 łyżeczki. skórka pomarańczowa, 40 – 60 g roztopionego masła.

    Mieszaj składniki do robienia serników

  • Dodaj 50 – 70 g kaszy manny, 6 g proszku do pieczenia ciasta i wymieszaj. Pozostaw na 20 minut i poczekaj, aż kasza manna puchnie.

    Do przygotowania serników przygotuj ciasto

  • Po 20 minutach, gdy ciasto zgęstnieje, przelej je do silikonowych lub zwykłych foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut. Gotowość możesz sprawdzić za pomocą szpikulca. Poczekaj, aż serniki ostygną, a następnie wyjmij je z formy. Danie gotowe.

    Pyszne serniki gotowane w piekarniku są gotowe

  • A teraz trochę o jednym ze sposobów na dekorowanie i serwowanie go.

    Robienie i serwowanie serników do stołu

    Jest świetny sposób na zaserwowanie serników do stołu. Weź truskawki (najlepiej świeże, a zamrożone należy rozmrozić) i przygotuj słodki sos truskawkowy. Robi się to tak: 200 – 300 g świeżo mrożonych truskawek (możesz oczywiście użyć świeżych), zmiel mikserem, dodaj 40 – 60 g cukru i zagotuj.

    Posyp kilka jagód na talerzu, na którym znajdują się już gotowe serniki (można je ułożyć jeden na drugim).
    Serniki skropić słodkim sosem i posyp cukrem pudrem. Możesz dodać bitą śmietanę i udekorować miętą. Okaże się bardzo piękne i smaczne. Przygotuj się i przekonaj się sam.

    Jak gotować serniki w piekarniku według przepisu ze zdjęciem

    Czy wiedziałeś? Jeśli po ugotowaniu masz twarożek, ale nie chcesz, aby się zepsuł, najlepszym rozwiązaniem do przechowywania będą naczynia emaliowane, takie jak rondel przykryty pokrywką. Możesz również wydłużyć okres przydatności do spożycia, umieszczając twarożek w zamrażarce, ale wtedy walory użytkowe produktu spadają.

    Przepis

    Na tym można również zobaczyć proces robienia serników w piekarniku.

    Serniki w piekarniku tracą szkodliwą smażoną skórkę i nie są nasycone olejem. Ponadto jest to świetna oszczędność czasu – wystarczy uformować serniki i włożyć je do foremek, a potem można iść i robić setki innych rzeczy.

    Piekarnik sam wszystko upiecze, nie trzeba stać przy kuchence, przewracać się, pilnować, żeby nic się nie paliło, dolewać oleju i tak dalej. Jeśli się bardzo postarasz, z serników można zrobić prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Przygotuj lukier lub po prostu rozpuść tabliczkę mlecznej czekolady i polej serniki.

    Z góry możesz ozdobić świeżymi jagodami lub wielokolorowymi drażetkami. Możesz użyć kolorowego lukru i narysować na sernikach co tylko chcesz. Smak zadowoli, ale liczba kalorii wzrośnie.

    Teraz już wiesz, że w piekarniku nie jest trudno ugotować pyszne serniki. Podziel się w komentarzach, czy spodobał Ci się ten przepis i do czego wolisz podawać takie serniki. Smacznego!

    Inne przepisy na wypieki

    Naleśniki z twarogiem

    Serniki w multicookerze

    Serniki bez jajek

    Serniki Z Bananem

    Farsz do czeburków

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author