
Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka pojemność;
- sito;
- miska;
- blender zanurzeniowy lub drobne sito;
- Łopatka;
- Formy do ciast wielkanocnych;
- film spożywczy;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- łyżeczka do herbaty;
- śmigać;
- ręcznik;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 500 gramów |
Twarożek | 150 gramów |
Masło | 100 gramów |
Cukier | 100 gramów |
Woda | 100 ml |
mleko | 100 ml |
Kurze jajo | 2 szt. |
świeże drożdże | 25 gramów |
rodzynki | 100 gramów |
Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) | 1 łyżeczka |
Białko jajka | 1 szt. |
Cukier puder | 150 gramów |
Sok cytrynowy | 2-3 krople |
Gotowanie krok po kroku
Do małej miski rozkruszamy 25 g świeżych drożdży, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. 
W międzyczasie przesiej 500 g mąki pszennej. 
Gdy drożdże odstają na chwilę, dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodaj kilka ul. l. przesianą mąkę i trochę cukru z całości. 
Zagnieść ciasto, konsystencja przypomina trochę rzadką śmietanę. Jeśli są małe grudki, to w porządku, później się rozproszą. Pozostaw ciasto na 20 minut, aby drożdże się aktywowały i wyrosły z piankową czapką. 
Mleko wlać do twarogu i ubić blenderem zatapialnym na jednolitą masę twarogową. Pominięcie tego etapu jest wysoce niepożądane, ponieważ jeśli twarożek pozostanie w postaci ziaren, to ziarna te będą również wyczuwalne w gotowych ciastach wielkanocnych. Jeśli nie ma blendera zanurzeniowego, możesz przetrzeć twarożek przez drobne sitko. 
W serek wbijamy 2 jajka kurze, sól, cukier, roztopione, ale nie gorące masło i wszystko dokładnie mieszamy na gładko za pomocą blendera lub zwykłej łopatki. 
Następnie dodaj drożdże do masy twarogowej. Możesz również dodać tutaj 1 łyżeczkę dla smaku. ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy. 
Następnie zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Gdy ciasto będzie tak gęste, że trudno będzie je obrócić łyżką, podejdź do blatu roboczego. 
Całą pozostałą mąkę wysypać na blat stołu, wyrównać, rozłożyć ciasto i bardzo dobrze zagnieść. Najpierw obtocz bardzo miękkie ciasto w mące, aby można było z nim pracować, a następnie odsuń nadmiar mąki na bok i wymieszaj z ciastem w częściach według potrzeb. 
Pamiętaj, że możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej mąki, w zależności od zawartości glutenu. Proces wyrabiania bogatego ciasta trwa około 10-15 minut. 
Dokładnie umyj 100 g rodzynek i osusz je w durszlaku lub na ręcznikach papierowych. Ciasto rozciągamy na blacie roboczym i wylewamy na nie umyte i wysuszone rodzynki. 
Do ciasta zaczynamy mieszać rodzynki. Jeśli rodzynki są duże, należy je najpierw pokroić. 
Nasmaruj ścianki głębokiej miski olejem roślinnym i włóż do miski, trochę zaokrąglij, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto, starając się wycisnąć z niego całe powietrze powstałe podczas wyrastania. 
Foremki do ciasta posmaruj masłem i posyp mąką. Strząsnąć nadmiar mąki. 
Włóż ciasto do foremek. Każdy formularz powinien być zapełniony w około 1/3, ale nie więcej niż w połowie. Najpierw miażdżymy każdy kawałek. Pożądane jest, aby wierzch ciasta był gładki, bez wystających rodzynek, ponieważ jeśli na powierzchni są rodzynki, to podczas wyrastania ciasto może się w tym miejscu rozsypać. 
Formy z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. 
Następnie posmaruj ciasto ubitym jajkiem. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Ale tutaj musisz wziąć pod uwagę rozmiar ciasta. Jeśli masz dużą formę. wtedy takie ciasto będzie pieczone przez około godzinę. Aby na powierzchni ciastek wielkanocnych nie utworzyła się twarda skórka, na dnie piekarnika można postawić naczynie z wodą. 
Świeżo upieczone ciasta wielkanocne w formie pozostawiamy na 12-20 minut, aby lekko ostygły. 
Następnie ostrożnie wyjmij z formy i połóż poziomo na czystym ręczniku. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Okresowo odwracaj ciastka, aby się nie deformowały. 
Zazwyczaj ciasta wielkanocne są posmarowane krówką cukrową lub lukrem. Aby to zrobić, zmiel białko jaja z cukrem pudrem do uzyskania jednorodnej białej masy. Dodajemy też kilka kropel soku z cytryny, mieszamy i maczamy ciastka w lukrze. 
Nadmiar glazury odsącz i udekoruj ciasto posypką. Smacznego. 
Przepis
W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące robienia ciastek twarogowych. Autor szczegółowo mówi, co jest do tego potrzebne i w jakiej kolejności mieszać wszystkie składniki. Pokazuje również wyraźnie, jak wyrabiać ciasto zgodnie z metodą francuską.
Teraz już wiesz, jak samodzielnie upiec domowe twarogi. Czy zetknąłeś się już wcześniej z tego typu jedzeniem? Czy dodałeś do ciasta twarożek? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.
Inne przepisy na ciasta wielkanocne
Ciasto maślane
Kulich Panettone
Ciasto wielkanocne z rodzynkami
Ciasto wielkanocne z suszonymi drożdżami
Dwa rodzaje glazury
Miłego czytania!