Serniki według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Cudowny twarożek - łatwy i smaczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka pojemność;
  • sito;
  • miska;
  • blender zanurzeniowy lub drobne sito;
  • Łopatka;
  • Formy do ciast wielkanocnych;
  • film spożywczy;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • śmigać;
  • ręcznik;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 500 gramów
Twarożek 150 gramów
Masło 100 gramów
Cukier 100 gramów
Woda 100 ml
mleko 100 ml
Kurze jajo 2 szt.
świeże drożdże 25 gramów
rodzynki 100 gramów
Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Białko jajka 1 szt.
Cukier puder 150 gramów
Sok cytrynowy 2-3 krople

Gotowanie krok po kroku

  • Do małej miski rozkruszamy 25 g świeżych drożdży, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.

  • W międzyczasie przesiej 500 g mąki pszennej.

    Przesiewamy mąkę.

  • Gdy drożdże odstają na chwilę, dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodaj kilka ul. l. przesianą mąkę i trochę cukru z całości.

    Do drożdży dodaje się 2-3 łyżki mąki i trochę cukru.

  • Zagnieść ciasto, konsystencja przypomina trochę rzadką śmietanę. Jeśli są małe grudki, to w porządku, później się rozproszą. Pozostaw ciasto na 20 minut, aby drożdże się aktywowały i wyrosły z piankową czapką.

    Masę mieszamy i odkładamy ciasto w ciepłe miejsce.

  • Mleko wlać do twarogu i ubić blenderem zatapialnym na jednolitą masę twarogową. Pominięcie tego etapu jest wysoce niepożądane, ponieważ jeśli twarożek pozostanie w postaci ziaren, to ziarna te będą również wyczuwalne w gotowych ciastach wielkanocnych. Jeśli nie ma blendera zanurzeniowego, możesz przetrzeć twarożek przez drobne sitko.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij twarożek z mlekiem na gładką masę.

  • W serek wbijamy 2 jajka kurze, sól, cukier, roztopione, ale nie gorące masło i wszystko dokładnie mieszamy na gładko za pomocą blendera lub zwykłej łopatki.

    Do masy twarogowej dodać jajka, a także roztopione masło.

  • Następnie dodaj drożdże do masy twarogowej. Możesz również dodać tutaj 1 łyżeczkę dla smaku. ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.

    Dodaj do masy twarogowej.

  • Następnie zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Gdy ciasto będzie tak gęste, że trudno będzie je obrócić łyżką, podejdź do blatu roboczego.

    Dodając mąkę zacznij wyrabiać ciasto.

  • Całą pozostałą mąkę wysypać na blat stołu, wyrównać, rozłożyć ciasto i bardzo dobrze zagnieść. Najpierw obtocz bardzo miękkie ciasto w mące, aby można było z nim pracować, a następnie odsuń nadmiar mąki na bok i wymieszaj z ciastem w częściach według potrzeb.

    Miękkie ciasto przekładamy na stół, zawijamy w mąkę, ugniatamy.

  • Pamiętaj, że możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej mąki, w zależności od zawartości glutenu. Proces wyrabiania bogatego ciasta trwa około 10-15 minut.

    Tak powinno wyglądać ciasto.

  • Dokładnie umyj 100 g rodzynek i osusz je w durszlaku lub na ręcznikach papierowych. Ciasto rozciągamy na blacie roboczym i wylewamy na nie umyte i wysuszone rodzynki.

    Rozciągamy ciasto i rozprowadzamy na nim umyte i suszone rodzynki.

  • Do ciasta zaczynamy mieszać rodzynki. Jeśli rodzynki są duże, należy je najpierw pokroić.

    Do ciasta wymieszać rodzynki.

  • Nasmaruj ścianki głębokiej miski olejem roślinnym i włóż do miski, trochę zaokrąglij, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny.

    Ciasto rozprowadzamy w misce wysmarowanej olejem roślinnym, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu.

  • Zagnieść wyrośnięte ciasto, starając się wycisnąć z niego całe powietrze powstałe podczas wyrastania.

    Zagnieść wyrośnięte ciasto.

  • Foremki do ciasta posmaruj masłem i posyp mąką. Strząsnąć nadmiar mąki.

    Formy do ciast wielkanocnych posmarować olejem i posypać mąką.

  • Włóż ciasto do foremek. Każdy formularz powinien być zapełniony w około 1/3, ale nie więcej niż w połowie. Najpierw miażdżymy każdy kawałek. Pożądane jest, aby wierzch ciasta był gładki, bez wystających rodzynek, ponieważ jeśli na powierzchni są rodzynki, to podczas wyrastania ciasto może się w tym miejscu rozsypać.

    Ciasto rozkładamy na formy, zaokrąglając każdy kawałek.

  • Formy z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

    Puste miejsca zostawiamy w ciepłym miejscu, aby mogły urosnąć.

  • Następnie posmaruj ciasto ubitym jajkiem. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Ale tutaj musisz wziąć pod uwagę rozmiar ciasta. Jeśli masz dużą formę. wtedy takie ciasto będzie pieczone przez około godzinę. Aby na powierzchni ciastek wielkanocnych nie utworzyła się twarda skórka, na dnie piekarnika można postawić naczynie z wodą.

    Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem i włóż do piekarnika.

  • Świeżo upieczone ciasta wielkanocne w formie pozostawiamy na 12-20 minut, aby lekko ostygły.

    Nasze ciasteczka są gotowe.

  • Następnie ostrożnie wyjmij z formy i połóż poziomo na czystym ręczniku. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Okresowo odwracaj ciastka, aby się nie deformowały.

    Gdy wielkanocne ciastka nieco ostygną w formie, wyjmij je i ułóż poziomo na ręczniku.

  • Zazwyczaj ciasta wielkanocne są posmarowane krówką cukrową lub lukrem. Aby to zrobić, zmiel białko jaja z cukrem pudrem do uzyskania jednorodnej białej masy. Dodajemy też kilka kropel soku z cytryny, mieszamy i maczamy ciastka w lukrze.

    Aby przygotować glazurę, zmiel białko jajka z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

  • Nadmiar glazury odsącz i udekoruj ciasto posypką. Smacznego.

    Apetyczne twarogi będą wyglądać jeszcze piękniej, ozdobione krówkami i dekoracyjną posypką.

  • Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące robienia ciastek twarogowych. Autor szczegółowo mówi, co jest do tego potrzebne i w jakiej kolejności mieszać wszystkie składniki. Pokazuje również wyraźnie, jak wyrabiać ciasto zgodnie z metodą francuską.

    Teraz już wiesz, jak samodzielnie upiec domowe twarogi. Czy zetknąłeś się już wcześniej z tego typu jedzeniem? Czy dodałeś do ciasta twarożek? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta wielkanocne

    Ciasto maślane

    Kulich Panettone

    Ciasto wielkanocne z rodzynkami

    Ciasto wielkanocne z suszonymi drożdżami

    Dwa rodzaje glazury

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author