Sprzęt i przybory kuchenne:
- powierzchnia robocza;
- talerz na składniki;
- nóż;
- patelnia;
- talerz;
- tablica;
- prasa do czosnku.
Składniki
Produkt | Ilość |
Pita | 2-3 szt. |
Pomidor | 1 szt. |
Ogórek | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Mięso (kurczak, wołowina) | 200-400g |
papryka | 2 szt. |
Kwaśna śmietana | 3-4 ul. l. |
ser topiony | 1 szt. |
Sos sojowy | 1 łyżeczka |
Musztarda | ½ łyżeczki |
Oliwa z oliwek | 1 łyżeczka |
zioła prowansalskie | szczypać |
Zieloni (koperek, pietruszka lub zielona cebula) | szczypać |
Czosnek | 1 goździk |
rzodkiewka | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje serwowania i dekorowania
Shawarma w picie to proste danie, które możesz poczęstować przyjaciółmi lub bliskimi. Czy jesteś przytłoczony i nie miałeś czasu na ugotowanie obiadu? Przygotuj taką zdrową i smaczną shawarmę w picie! Jednak takie danie musi być w stanie pięknie służyć. Aby jeszcze bardziej zaskoczyć swoich gości, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Aby podać shawarmę w picie do stołu, możesz wykonać następujące czynności:
- Podawać każdemu gościowi shawarmę w picie na osobnym talerzu.
- Udekoruj talerz sosem, tak jak w restauracjach. Na przykład weź pędzel i narysuj „kroplę” sosu.
- Podawaj shawarmę w picie na pięknym szerokim prostokątnym naczyniu, aby wszyscy goście mogli wziąć kawałek.
- Podawaj shawarmę na talerzu, a pod spodem umieść świąteczne serwetki z wzorami.
Możesz złożyć taką shawarmę z dowolnych innych składników, według własnych upodobań.
Przepis
Obejrzyj to, aby dowiedzieć się więcej o każdym etapie robienia shawarmy w picie. Przepis jest tak prosty, jak to tylko możliwe, ale nadal wymaga opieki. Zdecydowanie możesz powtórzyć to w swojej kuchni, jeśli zastosujesz się do powyższych instrukcji. Miłego oglądania!
Teraz już wiesz, że gotowanie shawarmy w picie nie zajmie Ci dużo czasu, a możesz łatwo i szybko zrobić ją dla swoich przyjaciół, gości lub bliskich. Próbując raz ugotować taką shawarmę, zakochasz się w tym przepisie i będziesz go stale przygotowywać nie tylko dla gości, ale także dla siebie, jako szybką przekąskę. Zgadzam się, takie danie jest naprawdę tak proste w przygotowaniu, jak to tylko możliwe i nie wymaga żadnych specjalnych składników. Czy kiedykolwiek gotowałeś podobną shawarmę? Lubisz robić to w picie czy w picie? Podziel się swoimi przemyśleniami na temat przepisu poniżej w komentarzach!
Inne przepisy mięsne
Udziec jagnięcy z warzywami
Jagnięcina w powolnej kuchence
Jak gotować jagnięcinę
Jak zrobić szynkę
Jeże w sosie
Miłego czytania!