Shawarma w picie: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną shawarmę w picie 🌯

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • powierzchnia robocza;
  • talerz na składniki;
  • nóż;
  • patelnia;
  • talerz;
  • tablica;
  • prasa do czosnku.

Składniki

Produkt Ilość
Pita 2-3 szt.
Pomidor 1 szt.
Ogórek 1 szt.
Cebula 1 szt.
Mięso (kurczak, wołowina) 200-400g
papryka 2 szt.
Kwaśna śmietana 3-4 ul. l.
ser topiony 1 szt.
Sos sojowy 1 łyżeczka
Musztarda ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
zioła prowansalskie szczypać
Zieloni (koperek, pietruszka lub zielona cebula) szczypać
Czosnek 1 goździk
rzodkiewka 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Kroimy warzywa w paski, bierzemy około połowy jednego kawałka każdego warzywa, w zależności od tego, ile kawałków shawarmy ugotujesz. Smażyć lub upiec mięso do smaku, również drobno posiekać. Do smaku możesz wybrać dowolne mięso – kurczaka, wołowinę, kaczkę lub indyka.

    Warzywa i mięso pokroić w paski.

  • Przygotowujemy sos. W jednej misce mieszamy 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, połowę miękkiego sera topionego (około 1 łyżki stołowej), 1 łyżeczkę sosu sojowego, musztardę, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, drobno posiekaną zieleninę i zgnieciony przez prasę czosnek. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i wstaw do lodówki na 10-20 minut, pozwól sosowi ostygnąć.

    Przygotowujemy sos.

  • Pitę przekroić na pół. Pita posiada „kieszonkę”, w której umieścimy wszystkie składniki.

    Pitę przekroić na pół.

  • Najpierw dodaj sos i łyżką lub pędzelkiem dobrze posmaruj wnętrze pity sosem.

    Posmaruj wnętrze pity sosem.

  • Następnie dodaj trochę mięsa, warzyw i trochę mięsa na wierzchu.

    ułóż trochę warzyw i mięsa.

  • Dodaj również sos na wierzch.

    Ponownie robimy warstwę sosu.

  • Następnie więcej warzyw i mięsa, a na wierzchu sos z cebulą.

    Ponownie dodaj warzywa, a na wierzch dodaj więcej sosu i cebuli.

  • Ułóż składniki w dowolnej kolejności. Gotowe! Smacznego!

    Tutaj mamy taką apetyczną shawarmę w picie.

  • Wariacje serwowania i dekorowania

    Shawarma w picie to proste danie, które możesz poczęstować przyjaciółmi lub bliskimi. Czy jesteś przytłoczony i nie miałeś czasu na ugotowanie obiadu? Przygotuj taką zdrową i smaczną shawarmę w picie! Jednak takie danie musi być w stanie pięknie służyć. Aby jeszcze bardziej zaskoczyć swoich gości, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Aby podać shawarmę w picie do stołu, możesz wykonać następujące czynności:

    • Podawać każdemu gościowi shawarmę w picie na osobnym talerzu.
    • Udekoruj talerz sosem, tak jak w restauracjach. Na przykład weź pędzel i narysuj „kroplę” sosu.
    • Podawaj shawarmę w picie na pięknym szerokim prostokątnym naczyniu, aby wszyscy goście mogli wziąć kawałek.
    • Podawaj shawarmę na talerzu, a pod spodem umieść świąteczne serwetki z wzorami.

    Możesz złożyć taką shawarmę z dowolnych innych składników, według własnych upodobań.

    Przepis

    Obejrzyj to, aby dowiedzieć się więcej o każdym etapie robienia shawarmy w picie. Przepis jest tak prosty, jak to tylko możliwe, ale nadal wymaga opieki. Zdecydowanie możesz powtórzyć to w swojej kuchni, jeśli zastosujesz się do powyższych instrukcji. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, że gotowanie shawarmy w picie nie zajmie Ci dużo czasu, a możesz łatwo i szybko zrobić ją dla swoich przyjaciół, gości lub bliskich. Próbując raz ugotować taką shawarmę, zakochasz się w tym przepisie i będziesz go stale przygotowywać nie tylko dla gości, ale także dla siebie, jako szybką przekąskę. Zgadzam się, takie danie jest naprawdę tak proste w przygotowaniu, jak to tylko możliwe i nie wymaga żadnych specjalnych składników. Czy kiedykolwiek gotowałeś podobną shawarmę? Lubisz robić to w picie czy w picie? Podziel się swoimi przemyśleniami na temat przepisu poniżej w komentarzach!

    Inne przepisy mięsne

    Udziec jagnięcy z warzywami

    Jagnięcina w powolnej kuchence

    Jak gotować jagnięcinę

    Jak zrobić szynkę

    Jeże w sosie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author