Shchi z fasolą: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak nauczyć się gotować pyszną kapustę z fasolą 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • tarka;
  • prasa do czosnku;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • zlewka;
  • talerz.

Składniki

Składniki Ilość
Mięso wieprzowe 500 gramów
Pierś z kurczaka 2 szt.
Cebula 1 szt.
Pomidor 300g
Kapusta 500 gramów
czerwona fasola 300g
Marchewka 1 szt.
Ziemniak 400 gramów
Liść laurowy 5 sztuk.
Sól 4 łyżeczki
koperek 50g
Pietruszka 50g
Woda 3 litry
Olej roślinny 5 ul. l.
Czosnek 5-7 plastrów
Zmielony czarny pieprz 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim musisz ugotować bulion. Aby to zrobić, weź 2 piersi z kurczaka, pokrój filet, pozostawiając trochę mięsa na kości. Włóż kości do rondla, w tym samym miejscu włóż wieprzowinę.

    Na patelnię włożyć pierś wieprzową i kurczaka.

  • Mięso zalać 3 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę i zmniejsz ciepło. Gotuj bulion na małym ogniu przez 40-60 minut.

    Gotujemy bulion mięsny.

  • 1 dużą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj 1 średnią marchewkę. Wlej 5 łyżek na gorącą patelnię. l. olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż warzywa na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

    Smaż posiekaną cebulę i marchewkę do miękkości.

  • Obierz 5-7 ząbków czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

    Siekamy czosnek.

  • Pokrój w paski 500 g białej kapusty.

    Drobno posiekaj kapustę.

  • Obierz i pokrój w paski lub kostkę 400 g ziemniaków.

    Pokrój ziemniaki na kawałki.

  • 300 g pomidora obrać i pokroić w kostkę (można użyć mrożonego).

    Pomidory są używane mrożone lub świeże, pokrojone na kawałki.

  • Drobno posiekaj 50 g koperku i pietruszki.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Gdy mięso w bulionie będzie gotowe, wyjmij je, ostudź, oddziel od kości i pokrój na kawałki.

    Wyciągamy mięso z bulionu i dzielimy na kawałki.

  • Dodaj 4 łyżeczki do bulionu mięsnego. sól i posiekaną kapustę gotować przez 7-8 minut.

    Włóż kapustę do bulionu.

  • Następnie dodaj pokrojone pomidory i smażoną cebulę z marchewką i czosnkiem.

    Dodaj pieczoną marchewkę i cebulę, pomidor, czosnek.

  • Gotuj wszystko przez 4-5 minut i dodaj posiekane ziemniaki i 300 g czerwonej fasoli w puszkach w sosie pomidorowym.

    Następnie do kapuśniak wrzuć ziemniaki i fasolę.

  • Dodać 5 liści laurowych, przykryć i gotować 4-5 minut.

    Do naczynia dodać liść laurowy.

  • Do kapuśniak dodać również wcześniej ugotowane i posiekane mięso.

    Dodaj mięso.

  • Dalszy czas gotowania zależy od gotowości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą całkowicie gotowe, dodaj posiekane warzywa i 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz.

    Na sam koniec do kapuśniaka wrzuć zieleninę z fasoli, dodaj pieprz do smaku.

  • Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Shchi jest gotowy, smacznego.

    Shchi z fasolą jest gotowa.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Do kapuśniaka możesz wziąć dowolne dostępne mięso.
    • Do pozostałych warzyw można dodać świeżą paprykę.
    • Możesz wziąć suchą fasolę, ale przed dodaniem do zupy należy ją ugotować do miękkości.
    • Aby uzyskać wyraźniejszy smak czosnku, dodaj czosnek wraz ze świeżymi ziołami.
    • Jeśli nie lubisz miękkiej kapusty w pierwszych daniach, zamień kolejność dodawania ziemniaków i kapusty. W takim przypadku kapusta okaże się bardziej elastyczna.
    • Zamiast świeżych pomidorów dopuszczalne jest użycie pomidora lub pasty pomidorowej.
    • Kapusta może być świeża lub kapusta kiszona, może być mieszana w stosunku 1:1.
    • Możesz dodać dowolne przyprawy.
    • Podawać ze śmietaną, zieloną cebulką i świeżym pieczywem.

    Przepis

    Aby bardziej szczegółowo zrozumieć przepis, zapoznaj się z przepisem krok po kroku.

    Spróbuj ugotować kapuśniak według tego przepisu i powiedz nam w komentarzach, czy podobał Ci się przepis i czy już wcześniej ugotowałeś to danie.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author