Shurpa jagnięca krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna domowa shurpa jagnięca

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • piec elektryczny;
  • duży rondel;
  • deska do krojenia i ostry nóż;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • kilka pojemnych misek;
  • łyżka.

Składniki

  • żeberka jagnięce – 1,5 kg
  • ziemniaki – 5 szt.
  • Słodka cebula jałtańska – 3 szt.
  • marchewki – 5 szt.
  • Bułgarska papryka słodka – 3 szt.
  • pomidor – 6 szt.
  • papryka ostra papryka – 1 szt.
  • czosnek – 1 głowa
  • ciecierzyca – 1 garść
  • chmiel-suneli – 20 g
  • ziele angielskie – 7-10 groszków
  • liść laurowy – 2 szt.
  • sól kuchenna lub sól morska – opcjonalnie
  • pietruszka i kolendra – opcjonalnie
  • woda butelkowana – 3-5 kg
  • cebula – 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy bulion

  • Przede wszystkim myjemy 1 garść ciecierzycy pod bieżącą wodą, a następnie napełniamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do spęcznienia.
    napełnić ciecierzycę wodą
  • Na patelnię wkładamy około półtora kilograma żeberek jagnięcych, a następnie w to samo miejsce wlewamy 3-5 litrów wody butelkowanej. Ilość wody zależy od konsystencji, jaką chcesz ugotować shurpa: płynna lub gęsta.
    włóż jagnię do miski
  • Przed wysłaniem garnka z zawartością do ognia dodaj do mięsa jedną obraną marchewkę w całości i jedną cebulę w łusce, którą należy przeciąć na pół. Cebula i marchewka nadadzą przyszłej shurpie wyjątkowy przyjemny smak, a skórka cebuli nada piękny złoty odcień.
    dodać cebulę i marchew do jagnięciny
  • Garnek postawić na dużym ogniu i zagotować bulion. Podczas procesu gotowania utworzy się piana, którą należy zebrać i usunąć, aby uzyskać czysty i klarowny bulion.
    zagotować bulion
  • Jak tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion przez 1,5-2 godziny.
    gotuj bulion przez kilka minut
  • Po tym czasie wyjmujemy z bulionu cebulę, łuski i marchewki – nie będą nam już potrzebne.
    wyjmij cebulę z bulionu
  • Przygotujmy produkty

  • Obierz 4 średnie marchewki i pokrój je w cienkie kółka.
    tryb marchewki w plasterkach
  • Z łuski wypuszczamy trzy duże cebule jałtańskie, a następnie siekamy dość grubymi półpierścieniami.
    cebulę pokroić w pół-pierścienie
  • Oczyszczamy trzy papryki z nasion, wycinamy szypułkę i kroimy w duże paski. Jeśli to możliwe, najlepiej wybierać papryki o różnych kolorach.
    pokrojona papryka
  • Dokładnie umyj 6 średnich pomidorów, następnie wykonaj nacięcia w kształcie krzyża w okolicy łodygi i zalej warzywa wrzącą wodą. Pozostaw pomidory w tej formie na 5 minut, a następnie łatwo zdejmij skórkę. Pozostałą miazgę kroi się na duże plastry.
    pokrojone pomidory
  • Pięć dużych ziemniaków, obranych, umytych i pokrojonych na duże kawałki.
    pokrojone ziemniaki
  • Ugotujmy shurpa

  • Spuchniętą ciecierzycę i posiekaną marchew wysyłamy do gotującego się bulionu. Gotuj składniki na średnim ogniu przez 5 minut od momentu ponownego zagotowania.
    wyślij ciecierzycę i marchewkę na patelnię
  • Następnie dodaj paprykę i gotuj masę przez kolejne 5-7 minut.
    dodaj pieprz
  • Zanurz w tej samej ostrą paprykę i obrane ząbki jednej główki czosnku.
    włóż czosnek do garnka
  • Zaraz po czosnku ułóż ziemniaki i gotuj składniki przez 5-7 minut.
    rozłóż ziemniaki
  • Po tym czasie dodać grubo pokrojone pomidory i cebulę jałtańską.
    włóż cebulę do garnka
  • Dobrze wymieszaj składniki i gotuj, aż ziemniaki będą w pełni ugotowane.
    dobrze wymieszać bulion
  • Do praktycznie gotowego produktu dodać 20 g chmielu suneli, potrzebna ilość soli, 7-10 groszku ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
    wrzuć przyprawy do miski
  • Całość posyp po wierzchu grubo posiekaną natką pietruszki i kolendrą.
    zasypiamy shurpa z zieleniną
  • Gotuj shurpa na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut, a następnie podawaj.
    shurpa jagnięca
  • Przepis

    Po uważnym przestudiowaniu prezentowanego filmu szybko zrozumiesz prostą technikę przygotowywania pysznej i pachnącej shurpy zgodnie z instrukcjami opisanymi powyżej.

    Teraz możesz z łatwością ugotować gęstą, obfitą i bardzo bogatą zupę zwaną shurpa. Takie danie ozdobi swoją obecnością nie tylko stół codzienny, ale także świąteczny. Jeśli twój przepis na ten smakołyk różni się od opisanego, podziel się nim w komentarzach. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author