Siekane kotlety wieprzowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Siekane kotlety wieprzowe - smaczne i soczyste, jak grill

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, deska do krojenia, nóż.

Składniki

Wieprzowina z odrobiną tłuszczu 600-700g
Jaja kurze 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (możesz użyć skrobi kukurydzianej) 2 łyżki stołowe. l.
Majonez o wysokiej zawartości tłuszczu 2 łyżki stołowe. l.
Sól, pieprz czarny Smak
Rafinowany olej spożywczy Koniecznie

Czy wiedziałeś?  Możesz uzyskać bardziej dietetyczną opcję dla kotletów, jeśli zastąpisz tłustą wieprzowinę filetem z kurczaka lub użyjesz majonezu o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli masz dobrą patelnię zapobiegającą przywieraniu, podczas smażenia możesz użyć mniej oleju roślinnego.

Gotowanie krok po kroku

Zagniatanie mięsa mielonego

  • Opłucz 600-700 gramów mięsa i pokrój w drobną kostkę.

    Pokrój mięso jak najmniejsze.

  • Do kawałków wieprzowiny dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i majonezu, najlepiej o dużej zawartości tłuszczu, a także 2 jajka kurze i pieprz z solą do smaku.

    Do mięsa dodać skrobię, sól, pieprz i jajka.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

    Dodaj majonez i wymieszaj mięso mielone, wyślij do lodówki.

  • Ważny! Nie ignoruj ​​momentu, w którym obrabiany przedmiot musi być podawany w lodówce. Minimalny czas, w którym posiekane mięso mielone stanie się bardziej lepkie i lepkie, to 4 godziny. Ale lepiej wytrzymać przepisane 8-10 godzin. Również w tym okresie mięso będzie miało czas na zamarynowanie i namoczenie w przyprawach.

    Smażenie kotletów

  • Następnego dnia możesz zacząć smażyć kotlety. Wyjmij mielone mięso z lodówki i ponownie wymieszaj.

    Gotowy farsz stanie się grubszy i bardziej lepki.

  • Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Na rozgrzaną patelnię połóż 1 łyżkę posiekanego mięsa mielonego.

    Mięso mielone wyłożyć łyżką na patelnię.

  • Smaż z obu stron przez 3 minuty na złoty kolor.

    Smażyć posiekane kotlety wieprzowe z obu stron.

  • Dekoracja i serwowanie dania

    Soczyste i pyszne domowe kotlety są gotowe! Stanowią świetny dodatek do każdej przystawki. Najlepiej komponować się z puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Po udekorowaniu potrawy przystawką i kotletami wieprzowymi z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem można je podawać nawet na świątecznym stole.

    Te klopsiki są idealnym dodatkiem do każdego przystawki.

    Można je podawać z ketchupem lub majonezem, ale wtedy danie stanie się bardziej kaloryczne. Jeśli chcesz spróbować nie tylko pysznego, ale także zdrowego sosu ze śmietany, ugotuj go sam. Zwłaszcza, że ​​zajmuje to tylko 5 minut.

    Aby uzyskać domowy sos, wymieszaj żądaną ilość 15-20% kwaśnej śmietany, przełóż przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj sól i posiekany koperek do smaku. Wymieszaj i możesz podawać z dowolnym daniem.

    Przepis

    W powyższym można wyraźnie zobaczyć, jak prawidłowo pokroić mięso wieprzowe na małe kawałki, aby mięso mielone nie rozsypywało się podczas smażenia. Dowiesz się, ile soli i pieprzu zaleca się dodać, a także w jakim stanie należy smażyć kotlety. Autor filmu ze wszystkimi szczegółami pokazuje każdy kolejny etap gotowania.

    Kotlety gotowane z mięsem mielonym są bardziej soczyste i delikatne niż klasyczne kotlety z mięsa mielonego. Będziesz mógł poczuć każdy kawałek z osobna, a jednocześnie będzie to danie kompletne. Umiarkowanie tłustych kotletów nie można nazwać dietetycznymi, ale ich smak i aromat są tak kuszące, że nie sposób sobie odmówić takiego przysmaku. Każda gospodyni domowa może pochwalić się własnym przepisem na klopsiki, ale spróbuj przynajmniej raz ugotować zgodnie z proponowaną opcją. Ten przepis na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym i będziesz chciał go powtórzyć. Napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało, jakie dodatki lub zmiany w przepisie wprowadziłeś. Twoje doświadczenie z pewnością przyda się innym.

    Inne przepisy na klopsiki

    Zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym
    Dania ze smażonego bakłażana
    Dania z kalafiora
    Dania z kaszy gryczanej
    Kotlety z miętusa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author