Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, deska do krojenia, nóż.
Składniki
Wieprzowina z odrobiną tłuszczu | 600-700g |
Jaja kurze | 2 szt. |
Skrobia ziemniaczana (możesz użyć skrobi kukurydzianej) | 2 łyżki stołowe. l. |
Majonez o wysokiej zawartości tłuszczu | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól, pieprz czarny | Smak |
Rafinowany olej spożywczy | Koniecznie |
Czy wiedziałeś? Możesz uzyskać bardziej dietetyczną opcję dla kotletów, jeśli zastąpisz tłustą wieprzowinę filetem z kurczaka lub użyjesz majonezu o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli masz dobrą patelnię zapobiegającą przywieraniu, podczas smażenia możesz użyć mniej oleju roślinnego.
Gotowanie krok po kroku
Zagniatanie mięsa mielonego
Ważny! Nie ignoruj momentu, w którym obrabiany przedmiot musi być podawany w lodówce. Minimalny czas, w którym posiekane mięso mielone stanie się bardziej lepkie i lepkie, to 4 godziny. Ale lepiej wytrzymać przepisane 8-10 godzin. Również w tym okresie mięso będzie miało czas na zamarynowanie i namoczenie w przyprawach.
Smażenie kotletów
Dekoracja i serwowanie dania
Soczyste i pyszne domowe kotlety są gotowe! Stanowią świetny dodatek do każdej przystawki. Najlepiej komponować się z puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Po udekorowaniu potrawy przystawką i kotletami wieprzowymi z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem można je podawać nawet na świątecznym stole.
Można je podawać z ketchupem lub majonezem, ale wtedy danie stanie się bardziej kaloryczne. Jeśli chcesz spróbować nie tylko pysznego, ale także zdrowego sosu ze śmietany, ugotuj go sam. Zwłaszcza, że zajmuje to tylko 5 minut.
Aby uzyskać domowy sos, wymieszaj żądaną ilość 15-20% kwaśnej śmietany, przełóż przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj sól i posiekany koperek do smaku. Wymieszaj i możesz podawać z dowolnym daniem.
Przepis
W powyższym można wyraźnie zobaczyć, jak prawidłowo pokroić mięso wieprzowe na małe kawałki, aby mięso mielone nie rozsypywało się podczas smażenia. Dowiesz się, ile soli i pieprzu zaleca się dodać, a także w jakim stanie należy smażyć kotlety. Autor filmu ze wszystkimi szczegółami pokazuje każdy kolejny etap gotowania.
Kotlety gotowane z mięsem mielonym są bardziej soczyste i delikatne niż klasyczne kotlety z mięsa mielonego. Będziesz mógł poczuć każdy kawałek z osobna, a jednocześnie będzie to danie kompletne. Umiarkowanie tłustych kotletów nie można nazwać dietetycznymi, ale ich smak i aromat są tak kuszące, że nie sposób sobie odmówić takiego przysmaku. Każda gospodyni domowa może pochwalić się własnym przepisem na klopsiki, ale spróbuj przynajmniej raz ugotować zgodnie z proponowaną opcją. Ten przepis na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym i będziesz chciał go powtórzyć. Napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało, jakie dodatki lub zmiany w przepisie wprowadziłeś. Twoje doświadczenie z pewnością przyda się innym.
Inne przepisy na klopsiki
Zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym
Dania ze smażonego bakłażana
Dania z kalafiora
Dania z kaszy gryczanej
Kotlety z miętusa
Smacznego!