
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, głęboki rondel, blender, otwieracz do puszek, chochla, kuchenka, słoiki, pokrywki, pergamin
Składniki
Jabłka | 5 kg |
Woda | 200 ml |
Cukier | 80-100g |
Mleko skondensowane | 400 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Myjemy 5 kg jabłek. Za pomocą specjalnego lub zwykłego noża wyjmij z nich rdzeń i pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz obrać jabłka ze skórek – puree będzie delikatniejsze. 
Pokrojone jabłka przekładamy do głębokiego rondla i wlewamy 200 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 20-40 minut, aż jabłka zaczną aktywnie wydzielać sok i zamienić się w owsiankę. 
Za pomocą blendera zanurzeniowego doprowadź masę jabłkową do gładkiej, jednorodnej konsystencji bez grudek. Jeśli nie ma blendera, użyj sitka, ale wcześniej pozwól jabłkom ostygnąć. 
Wlej 80-100 g cukru do musu jabłkowego i wlej 400 g białego skondensowanego mleka. Jeśli same jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru lub w ogóle go nie dodawaj. 
Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, aby się rozpuściły. Zagotuj puree, trzymaj przez 2-4 minuty i zdejmij z ognia. Słoiki i pokrywki sterylizujemy do woli. Puree rozdajemy chochlą między słoiki i przykrywamy arkuszem pergaminu. Gdy ostygnie, zakręć pokrywkę. Dzięki temu możesz przechowywać produkt w lodówce dłużej niż 3 miesiące. 
Jabłkowy jest gotowy! Można go po prostu zjeść łyżką lub posmarować chlebem. Spróbuj dodać go do słodkich wypieków: bułek, ptysie, bajgli. Jeśli potrzebujesz długo oszczędzać, zwiń go pod metalową pokrywką w klasyczny sposób. 
Przepis
Przepis na delikatny mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo obejrzyj jego wersję i dowiedz się, jak przetwarzać jabłka i ile można dodać skondensowanego mleka i cukru.
Tak więc opanowałeś przepis na bardzo smaczne puree o mówiącej nazwie „Sissy”, składające się z jabłek i skondensowanego mleka. Jeśli zimą chcesz zapamiętać wspaniały smak owoców, to danie Ci w tym pomoże. Bonusem będzie mleczna słodycz skondensowanego mleka, od którego bardzo trudno będzie się oderwać i nie zjeść wszystkiego za jednym zamachem.
Jak zamyka się jabłka, gruszki i inne owoce? Co jeszcze można dodać do tego puree, aby było smaczniejsze i delikatniejsze? Napisz swoje przemyślenia w komentarzach. Jeśli przepis Ci się spodobał, napisz o nim kilka miłych słów. Smakosz i najciekawsze przepisy kulinarne.