Sissy z jabłkami i skondensowanym mlekiem na zimę 🍏 według przepisu krok po kroku

Puree „Nezhenka” z jabłek i skondensowanego mleka na zimę 🍏

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, głęboki rondel, blender, otwieracz do puszek, chochla, kuchenka, słoiki, pokrywki, pergamin

Składniki

Jabłka 5 kg
Woda 200 ml
Cukier 80-100g
Mleko skondensowane 400 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 5 kg jabłek. Za pomocą specjalnego lub zwykłego noża wyjmij z nich rdzeń i pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz obrać jabłka ze skórek – puree będzie delikatniejsze.

    maminsynek z jabłkami i skondensowanym mlekiem na zimę

  • Pokrojone jabłka przekładamy do głębokiego rondla i wlewamy 200 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 20-40 minut, aż jabłka zaczną aktywnie wydzielać sok i zamienić się w owsiankę.

    Pokrój jabłka na puree

  • Za pomocą blendera zanurzeniowego doprowadź masę jabłkową do gładkiej, jednorodnej konsystencji bez grudek. Jeśli nie ma blendera, użyj sitka, ale wcześniej pozwól jabłkom ostygnąć.

    Wymieszaj składniki na puree.

  • Wlej 80-100 g cukru do musu jabłkowego i wlej 400 g białego skondensowanego mleka. Jeśli same jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru lub w ogóle go nie dodawaj.

    Aby zrobić puree, dodaj mleko skondensowane

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, aby się rozpuściły. Zagotuj puree, trzymaj przez 2-4 minuty i zdejmij z ognia. Słoiki i pokrywki sterylizujemy do woli. Puree rozdajemy chochlą między słoiki i przykrywamy arkuszem pergaminu. Gdy ostygnie, zakręć pokrywkę. Dzięki temu możesz przechowywać produkt w lodówce dłużej niż 3 miesiące.

    Puree „Nezhenka” z jabłek i skondensowanego mleka na zimę

  • Jabłkowy jest gotowy! Można go po prostu zjeść łyżką lub posmarować chlebem. Spróbuj dodać go do słodkich wypieków: bułek, ptysie, bajgli. Jeśli potrzebujesz długo oszczędzać, zwiń go pod metalową pokrywką w klasyczny sposób.

    maminsynek z jabłkami i skondensowanym mlekiem na zimę

  • Przepis

    Przepis na delikatny mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo obejrzyj jego wersję i dowiedz się, jak przetwarzać jabłka i ile można dodać skondensowanego mleka i cukru.

    Tak więc opanowałeś przepis na bardzo smaczne puree o mówiącej nazwie „Sissy”, składające się z jabłek i skondensowanego mleka. Jeśli zimą chcesz zapamiętać wspaniały smak owoców, to danie Ci w tym pomoże. Bonusem będzie mleczna słodycz skondensowanego mleka, od którego bardzo trudno będzie się oderwać i nie zjeść wszystkiego za jednym zamachem.

    Jak zamyka się jabłka, gruszki i inne owoce? Co jeszcze można dodać do tego puree, aby było smaczniejsze i delikatniejsze? Napisz swoje przemyślenia w komentarzach. Jeśli przepis Ci się spodobał, napisz o nim kilka miłych słów. Smakosz i najciekawsze przepisy kulinarne.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author