Śledź pieczony w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Śledź pieczony w folii w piekarniku - proste i smaczne danie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • folia aluminiowa;
  • nóż kuchenny;
  • głęboka miska;
  • tablica;
  • blacha do pieczenia lub naczynie do pieczenia;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
świeży śledź 2 szt.
Cebula średniej wielkości 1 szt.
Liść laurowy 2-3 liście
Sól smak
Zmielony czarny pieprz szczypać

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania potrawy potrzebne będą 2 średniej wielkości śledzie. Możesz użyć świeżej lub mrożonej ryby. W tym drugim przypadku śledzie należy wstępnie rozmrozić w lodówce.

    Rozmrozić śledzie.

  • Zacznijmy przygotowywać rybę. Najpierw odetnij głowę wraz z płetwami piersiowymi. Na brzuchu wykonujemy głębokie nacięcie nożem i wyjmujemy wszystkie wnętrzności. Śledź opłucz pod bieżącą wodą i osusz rybę papierowymi ręcznikami. Ważne jest, aby dobrze oczyścić wewnętrzne ściany brzucha, aby gotowa ryba nie miała gorzkiego posmaku. Odetnij ogon. Jeśli w rybę złapie się mleko lub kawior, można je również upiec w folii wraz ze śledziem, który okazuje się znacznie bardziej soczysty.

    Patroszymy rybę, usuwamy czarną folię w środku.

  • Włożyć 2 śledzie do głębokiej miski, posolić do smaku i posypać szczyptą mielonego czarnego pieprzu. W ten sam sposób dopraw rybę na odwrocie. Mleko z kawiorem jest również solone i pieprzone.

    Posolić i popieprzyć rybę według własnych upodobań.

  • Pokrój jedną średniej wielkości cebulę na małe kawałki.

    Pokrój cebulę w małe półpierścienie.

  • Rozwijamy folię aluminiową i kładziemy na niej 1 tuszę śledziową. Połowę mleka lub kawioru wkładamy do brzucha. W środku również wkładamy trochę cebuli i 1 liść laurowy. Można też nadziać śledzia kilkoma plasterkami cytryny, wtedy gotowa ryba będzie miała pikantną kwaskowatość.

    Na folii rozkładamy tuszę śledziową, do środka wlewamy mleko, jeśli jest, cebulę, liście laurowe.

  • Dobrze zawiń śledzie w folię. Zaleca się podniesienie brzegów folii do góry, co zapobiegnie wypływaniu soku i wysychaniu ryby. W ten sam sposób zawijamy kolejnego śledzia.

    Tusze szczelnie zawinąć w folię.

  • Przełóż rybę zawiniętą w folię aluminiową na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw rybę do pieczenia 20-25 minut. Kilka minut przed gotowaniem można rozłożyć folię i wstawić rybę do piekarnika na kilka minut. W tym przypadku śledź będzie miał pachnącą, złotą skórkę.

    Tuszki rozkładamy w naczyniu do pieczenia i wysyłamy do piekarnika.

  • Gotową rybę podajemy na stół, kładąc ją na pięknym naczyniu. Do pieczonego śledzia możesz ugotować dowolną przystawkę, na przykład gotowane ziemniaki z ziołami lub warzywa gotowane na parze. Gotowego śledzia dekorujemy zieloną cebulką, gałązką koperku lub pietruszką.

    Jak widać, gotowanie śledzia w piekarniku jest szybkie i łatwe.

  • Przepis

    film opowiada o tym, jak szybko i łatwo gotować śledzie w piekarniku w domu. Podano wszystkie niezbędne produkty do pieczenia ryb i ich ilość. Dzięki przepisowi krok po kroku z komentarzami szefa kuchni, z łatwością powtórzysz podobne danie i poczęstujesz nim swoich bliskich.

    Kochasz śledzie? Jakie ryby lubisz najbardziej? Próbowałeś pieczenia śledzi w folii? Jakich innych składników używasz? Z jakim dodatkiem Twoim zdaniem najlepiej łączy się śledzia? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Solona makrela w domu
    Filet z dorsza w cieście
    Dorsz w cieście
    Pikantny solony gromadnik
    Różowy łosoś duszony z marchewką i cebulą na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author