Śledź pod nowym futrem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na sałatkę „Śledź pod nowym futrem”

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • płyta grzewcza lub kuchenka;
  • miarka lub waga kuchenna;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • duża tarka;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Produkt Ilość
Filet śledziowy 2 szt.
Zielona cebula 1 duża wiązka
koperek 1 duża wiązka
świeży ogórek 1 szt.
Twardy ser 150 gramów
Ziemniak 2-3 szt.
majonez 300g
Sól 1 łyżeczka
Woda w porcjach

Gotowanie krok po kroku

gotowanie ziemniaków

  • Wlej wodę do rondla i zagotuj.
  • Dokładnie opłucz dwa lub trzy ziemniaki pod bieżącą wodą.
  • Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej 1 łyżeczkę soli. Wrzuć ziemniaki do wody.
  • Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj ziemniaki przez 30-40 minut do miękkości (sprawdź szpikulcem lub wykałaczką).
  • Usuń ziemniaki z ognia i poczekaj, aż całkowicie ostygną.

przygotowanie sałatek

  • Do sałatki potrzebne będą 2 filety śledziowe bez kości. Pokrój na małe kawałki.

    śledź pod nową recepturą futra

  • Połóż pierwszą warstwę śledzia na talerzu i przykryj warstwą majonezu.

    Aby przygotować danie, pokrój śledzie

  • Opłucz, osusz i drobno posiekaj dużą pęczek zielonej cebuli (5-6 piór).

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Połóż cebulę na śledziu, a na wierzch polej majonezem.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Z ugotowanych ziemniaków zdejmij skórki. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ziemniaki

  • Połóż warstwę ziemniaków na zielonej cebuli, ostrożnie ją wyrównując. Nie zapomnij o warstwie majonezu.

    Przygotuj majonez do gotowania

  • Opłucz jeden mały świeży ogórek pod bieżącą wodą. Pokrój ogórka w paski i ułóż równomiernie na sałacie.

    Aby przygotować danie, pokrój ogórki

  • Zetrzyj 150 gramów twardego sera na grubej tarce. Przykryj ogórki warstwą startego sera, a następnie ponownie majonezem.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Pęczek koperku opłucz i osusz. Drobno posiekaj zioła i obficie posyp sałatkę. Możesz dodać więcej zielonej cebuli na wierzch. Danie gotowe. Smacznego!

    Śledź pod nowym futrem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Czy wiedziałeś? Jeśli nie lubisz majonezu lub starasz się ograniczyć jego spożycie, zastąp go innym sosem. Możesz użyć greckiego białego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Inną ciekawą opcją jest zmieszanie jogurtu z kwaśną śmietaną lub kwaśną śmietaną z majonezem w równych proporcjach. Ale mimo to śledź pod futrem okaże się smaczniejszy z majonezem. Można go łatwo przygotować w domu.

    Robienie domowego majonezu

    • W głębokiej misce wymieszaj 1 surowe jajko kurze, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę musztardy w proszku, 1 gram pieprzu cayenne i 50 ml oliwy z oliwek.
    • Ubij całą tę mieszankę mikserem.
    • Gdy składniki zostaną wystarczająco dobrze wymieszane, zacznij wlewać 75 mililitrów rafinowanego oleju roślinnego.
    • Następnie dodaj sok z 1 cytryny do majonezu. Śmigać.
    • Stopniowo dodawaj do sosu kolejne 75 mililitrów rafinowanego oleju roślinnego, dokładnie mieszając. Sos jest gotowy.

    Przepis

    Aby dokładniej zrozumieć przepis i zobaczyć instrukcje wizualne, sprawdź przepis autora na gotowanie śledzia pod zielonym futrem.

    Drodzy czytelnicy, jak wam się podoba ta odmiana znanego śledzia pod futrem? Jak widać, okazuje się, że jest naprawdę letni i świeży. Czy próbowałeś już zrobić tę sałatkę w swojej kuchni? Podziel się wrażeniami poniżej w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author