
Sprzęt i przybory kuchenne:
- pojemniki na składniki;
- piekarnik;
- talerz;
- pergamin;
- folia;
- Papier do pieczenia;
- szczotka do smarowania;
- Łopatka;
- nóż;
- widelec;
- łyżka.
Składniki
Ciasto francuskie | 600 gramów |
rodzynki | 100 gramów |
Suszone morele | 100 gramów |
Cukier | 100 gramów |
Mąka | 1,5 ul. l. |
Jajka | 2 szt. |
Cukier waniliowy | 1 szt. |
mleko | 500 ml |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw zróbmy krem. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla i podpal. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem, ubij je odpowiednio trzepaczką lub widelcem. 
Dodajemy również torebkę cukru waniliowego. Jak tylko cukier się rozpuści, dodać mąkę w częściach. Śmietanę wymieszać i strużką dodać gorącego mleka. 
Wlej powstałą masę z powrotem do kadzi i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Cały czas mieszaj, aby krem się nie zwijał i nie tworzyły grudek. 
Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia. Kiedy budyń jest gotowy, musi być dobrze schłodzony. Aby to zrobić, możesz włożyć go do miski z zimną wodą. W takim przypadku zaleca się przykrycie kremu folią na wierzchu, aby wierzch nie miał skórki. Po 10 minutach ugotowania rodzynek połóż je na ręcznikach papierowych i osusz do całkowitego wyschnięcia. 
Suszone morele pokrój na małe kawałki. Suszone morele nie wymagają moczenia. 
Rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta i smarujemy go schłodzonym kremem o dość grubej warstwie. Cofamy się o dwa centymetry po jednej stronie ciasta i nie smarujemy tej części kremem. 
Posyp ciasto rodzynkami. 
Krawędź ciasta, która nie była pokryta śmietaną zmoczyć wodą. Zawijamy rolkę i łączymy ją na krawędzi, która została zwilżona wodą. Pamiętaj, aby owinąć rolkę tak, aby szew znajdował się na dole. Powtórz to samo z drugą warstwą ciasta. Rozwałkowujemy, smarujemy śmietaną, dodajemy suszone morele i zwijamy w rulon. 
Obie rolki chowamy w zamrażarce na 30 minut. Gdy są zamrożone, łatwiej je pokroić. Pokrój bułki na równe części, rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej folią lub papierem do pieczenia. 
Posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem. Blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 
Piecz bułki przez 30 minut. Francuskie bułeczki są gotowe i gotowe do podania! Smacznego! 
Przepis
Aby zrozumieć każdy etap robienia bułeczek ze ślimaków, obejrzyj to! W nim kobieta opowie Ci wszystko, co musisz wiedzieć o prawidłowym tworzeniu budyniu, a Ty dowiesz się, jak łatwo jest samemu zrobić takie bułeczki. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, że pieczenie bułeczek ślimakowych z ciasta francuskiego wcale nie jest trudne! Trzeba tylko nauczyć się prawidłowo przygotowywać budyń i to wszystko. Ciasto można przygotować jako gotowe lub samemu, zgodnie z własnym życzeniem. Możesz przygotować te bułeczki w pośpiechu dla rodziny i przyjaciół lub podać je na świąteczny stół jako deser. Gwarantujemy, że wszyscy goście będą zaskoczeni i zachwyceni takimi smakołykami na stole!
Czy wiesz, jak gotować krem? Jaki przepis robisz? Czy kiedykolwiek próbowałeś upiec te bułeczki? Podziel się swoimi odpowiedziami i wrażeniami z przepisu w komentarzach poniżej i powiedz nam, jakie sekrety wykorzystujesz przy tworzeniu bułeczek z ciasta francuskiego!
Inne przepisy na ciasto francuskie
Uszy z ciasta francuskiego
Ciasta z twarogiem
Ciasto kremowe
Koperty z Kurczaka
Ptysie wiśniowe
Miłego czytania!