„Ślimaki” z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Francuskie „Ślimaki” z ciasta francuskiego z rodzynkami i suszonymi morelami

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • pojemniki na składniki;
  • piekarnik;
  • talerz;
  • pergamin;
  • folia;
  • Papier do pieczenia;
  • szczotka do smarowania;
  • Łopatka;
  • nóż;
  • widelec;
  • łyżka.

Składniki

Ciasto francuskie 600 gramów
rodzynki 100 gramów
Suszone morele 100 gramów
Cukier 100 gramów
Mąka 1,5 ul. l.
Jajka 2 szt.
Cukier waniliowy 1 szt.
mleko 500 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw zróbmy krem. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla i podpal. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem, ubij je odpowiednio trzepaczką lub widelcem.

    Jak gotować ślimaki z ciasta francuskiego

  • Dodajemy również torebkę cukru waniliowego. Jak tylko cukier się rozpuści, dodać mąkę w częściach. Śmietanę wymieszać i strużką dodać gorącego mleka.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, przygotuj składniki

  • Wlej powstałą masę z powrotem do kadzi i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Cały czas mieszaj, aby krem ​​się nie zwijał i nie tworzyły grudek.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, ugotuj składniki

  • Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia. Kiedy budyń jest gotowy, musi być dobrze schłodzony. Aby to zrobić, możesz włożyć go do miski z zimną wodą. W takim przypadku zaleca się przykrycie kremu folią na wierzchu, aby wierzch nie miał skórki. Po 10 minutach ugotowania rodzynek połóż je na ręcznikach papierowych i osusz do całkowitego wyschnięcia.

    Do przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego przygotuj rodzynki

  • Suszone morele pokrój na małe kawałki. Suszone morele nie wymagają moczenia.

    Do przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego pokroić suszone morele

  • Rozwałkowujemy pierwszy kawałek ciasta i smarujemy go schłodzonym kremem o dość grubej warstwie. Cofamy się o dwa centymetry po jednej stronie ciasta i nie smarujemy tej części kremem.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, rozwałkuj ciasto

  • Posyp ciasto rodzynkami.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, połóż rodzynki na cieście

  • Krawędź ciasta, która nie była pokryta śmietaną zmoczyć wodą. Zawijamy rolkę i łączymy ją na krawędzi, która została zwilżona wodą. Pamiętaj, aby owinąć rolkę tak, aby szew znajdował się na dole. Powtórz to samo z drugą warstwą ciasta. Rozwałkowujemy, smarujemy śmietaną, dodajemy suszone morele i zwijamy w rulon.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, zwiń bułkę

  • Obie rolki chowamy w zamrażarce na 30 minut. Gdy są zamrożone, łatwiej je pokroić. Pokrój bułki na równe części, rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej folią lub papierem do pieczenia.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, pokrój bułkę

  • Posmaruj każdą bułkę ubitym jajkiem. Blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

    Aby przygotować ślimaki z ciasta francuskiego, rozgrzej piekarnik

  • Piecz bułki przez 30 minut. Francuskie bułeczki są gotowe i gotowe do podania! Smacznego!

    „Ślimaki” z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Aby zrozumieć każdy etap robienia bułeczek ze ślimaków, obejrzyj to! W nim kobieta opowie Ci wszystko, co musisz wiedzieć o prawidłowym tworzeniu budyniu, a Ty dowiesz się, jak łatwo jest samemu zrobić takie bułeczki. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, że pieczenie bułeczek ślimakowych z ciasta francuskiego wcale nie jest trudne! Trzeba tylko nauczyć się prawidłowo przygotowywać budyń i to wszystko. Ciasto można przygotować jako gotowe lub samemu, zgodnie z własnym życzeniem. Możesz przygotować te bułeczki w pośpiechu dla rodziny i przyjaciół lub podać je na świąteczny stół jako deser. Gwarantujemy, że wszyscy goście będą zaskoczeni i zachwyceni takimi smakołykami na stole!

    Czy wiesz, jak gotować krem? Jaki przepis robisz? Czy kiedykolwiek próbowałeś upiec te bułeczki? Podziel się swoimi odpowiedziami i wrażeniami z przepisu w komentarzach poniżej i powiedz nam, jakie sekrety wykorzystujesz przy tworzeniu bułeczek z ciasta francuskiego!

    Inne przepisy na ciasto francuskie

    Uszy z ciasta francuskiego

    Ciasta z twarogiem

    Ciasto kremowe

    Koperty z Kurczaka

    Ptysie wiśniowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author