Śliwkowa adjika na zimę: przepisy z pomidorami, suszonymi śliwkami, cukinią, pastą pomidorową, bez gotowania i octu, w powolnej kuchence

Plum adjika: klasyczny przepis na przystawkę do dań mięsnych i warzywnych

Śliwkowa adjika wyróżnia się jasnofioletowym kolorem, delikatnym zapachem owoców i warzyw z nutą czosnku, pieprzu i ziół. Gospodynie domowe uzupełniają klasyczną recepturę różnymi składnikami: suszonymi śliwkami, pomidorami, cukinią, jabłkami czy przyprawami. Przystawkę łączy się z ryżem, daniami mięsnymi (zwłaszcza z grilla), drobiem, makaronem.

Przygotowanie składników

Aby ugotować śliwkową adżikę zgodnie ze wszystkimi zasadami, musisz wybrać dojrzałe owoce, postępuj zgodnie z instrukcjami w przepisie. Warzywa i owoce powinny być gęste, bez zgnilizny i pęknięć. Śliwki mogą być używane w dowolnej odmianie, dozwolone jest gotowanie wykrojów ze śliwek, śliwek wiśniowych.

Do mielenia potrzebny będzie robot kuchenny, elektryczna lub ręczna maszynka do mięsa, blender – do wyboru gospodyni. Słoiki trzeba będzie w wygodny sposób wysterylizować (na parze, we wrzącej wodzie, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), a pokrywki sparzyć wrzątkiem.

Wstępne przygotowanie składników obejmuje następujące kroki.

  • Śliwki. Do zbioru potrzebne będą owoce bez pestek. Lepiej brać odmiany o miękkim miąższu, na przykład węgierski. Pestki takich owoców szybko oddziela się palcami lub nożem. Skórki nie trzeba usuwać, to ona jest w stanie nadać dressingowi lekką kwaskowatość i cierpki aromat.
  • Papryki. Słodkie i płonące owoce należy dokładnie umyć, a następnie oczyścić z szypułki, nasion, przegród. Należy to zrobić w gumowych rękawiczkach. Jeśli potrzebujesz pikantnej adżyki, nie możesz usunąć nasion – to one odpowiadają za ostrość. Czerwone warzywa są uważane za bardziej ostre niż zielone.
  • Jabłka. Owoce należy dokładnie umyć, uwolnić od szypułek i twardej skórki. Następnie pokroić na połówki, usunąć nasiona, wewnętrzne twarde części. Do gotowania zwyczajowo używa się zielonych jabłek kwaśnych odmian, na przykład Antonovka.
  • Pomidory. Do konserwacji pożądane jest wybieranie dojrzałych, mięsistych, ale nie przejrzałych owoców w kolorze czerwonym, w skrajnych przypadkach – pomarańczowym. Zbyt wodniste pomidory uwalniają dużo soku podczas gotowania, tworząc płyn adjika. Należy je parzyć wrzątkiem, następnie – zimną wodą, po czym zdjąć skórkę.

Cebulę i czosnek należy najpierw obrać, marchew – ze skórki. Zieloni należy posortować, umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikiem. Składniki można zmielić pojedynczo lub rozwałkować bezpośrednio na patelnię, chyba że w przepisie zaznaczono inaczej. Klej czosnkowy zaleca się wprowadzać do masy po ugotowaniu lub naparze, tuż przed zszywaniem – pozwoli to dłużej zachować pikantny aromat obrabianego przedmiotu.

Do śliwkowej adżyki można dodać dowolne pikantne zioła i przyprawy – koperek, pietruszkę, kolendrę, chmiel suneli, kardamon, cynamon czy majeranek. Dozwolone jest wprowadzanie orzechów włoskich, imbiru, czosnku, octu i innych produktów na pikantność.

Korzyści i skład pikantnej przekąski

Adjika wytwarzana ze śliwek, warzyw i przypraw wyróżnia się nie tylko niezapomnianym smakiem i aromatem. Przy regularnym stosowaniu w ograniczonych ilościach nasyca organizm witaminami, użytecznymi substancjami i przyczynia się do normalizacji metabolizmu. Korzyści płynące ze zbiorów zimowych wyjaśnia jego skład. Zawartość cennych substancji w 100 g produktu przedstawia tabela.

Tabela – Skład chemiczny śliwki adjika

Witaminy, mg na 100 g Minerały, mg na 100 g Inne substancje – g na 100 g
Witamina A – 0,45 Potas – 239,65 Białka – 1,2
Witamina B1 – 0,05 Wapń – 30,55 Tłuszcze – 0,3
Witamina B2 – 0,04 Magnez – 14,6 Węglowodany – 11,8
Witamina B4 – 4,2 Sód – 17,43 Kwasy organiczne – 0,6
Witamina B6 – 0,14 Fosfor – 30,5 Błonnik pokarmowy – 1,2
Witamina C – 6,77 Chlor – 20,57 Woda – 83,2
Witamina K – 18,1 Siarka – 7,42 Popiół – 0,39

Adjika na bazie owoców i warzyw zwiększa apetyt, poprawia zdrowie, ma właściwości lecznicze:

  • reguluje procesy metaboliczne;
  • oczyszcza naczynia krwionośne z blaszek cholesterolu;
  • stymuluje przepływ krwi;
  • zwiększa potencję;
  • zwiększa obronę organizmu
  • łagodzi stan przy ostrych infekcjach dróg oddechowych;
  • zwiększa potencjał energetyczny.

Przyprawa śliwkowa jest niskokaloryczna, 100 g produktu zawiera tylko 60-90 kalorii, dzięki czemu suplement z łatwością wkomponuje się w dietę koneserów zdrowej żywności, miłośników różnych diet.

Przepisy na śliwki adżika na zimę

Śliwkowa adjika zawdzięcza swoje narodziny gruzińskiemu sosowi tkemali. To on w dawnych czasach gotował z cierpkich owoców, dodając zioła, sól, pachnące przyprawy. Współczesne gospodynie domowe wpadły na pomysł wprowadzenia do tradycyjnej receptury pomidorów, cukinii, pigwy i buraków, aby złagodzić pikantny smak i nadać dressingowi pikantnej słodyczy.

klasyczny

Osobliwości. Klasyczny przepis krok po kroku pozwala przygotować kwaśno-pikantny dodatek do jagnięciny, szaszłyków wieprzowych i innych pieczonych lub smażonych dań mięsnych. Za ostrość odpowiada chili i czosnek, a za pikantność odpowiada gęsty sos pomidorowy.

Co przygotować:

  • dojrzałe śliwki – 1 kg;
  • czosnek – 100 g;
  • chili – dwie czerwone strąki;
  • sól – jedna łyżka stołowa;
  • cukier – dwie łyżki stołowe;
  • sos pomidorowy – dwie łyżki stołowe.

Jak zrobić

  • Zmiel owoce i strąki, przełóż do rondla z grubym dnem, zagotuj.
  • Podpalaj przez pół godziny, czasami usuwając pianę.
  • Słodź, sól.
  • Posiekaj ząbki czosnku, po pięciu minutach wlej do masy.
  • Gotować przez kolejne trzy minuty, rozłożyć na szklane pojemniki gotowane na parze.
  • Zwinąć, po schłodzeniu wstawić na zimno.
  • Stary gruziński przepis polegał na ręcznym nacieraniu wędzonych gorących strąków między płaskimi kamieniami. Dodanie kilku kropel płynnego dymu nada przyprawie lekki wędzony posmak.

    Ostry

    Osobliwości. Mężczyźni uwielbiają tę śliwkową adżykę z pastą pomidorową, dodając ją do gulaszy, zup, po prostu smarując chlebem. To prawda, że ​​nie jedzą całymi łyżkami – mieszanka jest zbyt „ognista”. Do dań mięsnych podaje się również pikantny dodatek, którym posmarowuje się kurczaka przed pieczeniem w piekarniku.

    Co przygotować:

    • śliwki – 1 kg;
    • pasta pomidorowa – 500 ml;
    • cebula – 0,5 kg;
    • czosnek – 200 g;
    • czerwone chili – pięć strąków,
    • przyprawy;
    • sól kamienna.

    Jak zrobić

  • Składniki przepuszczamy jeden po drugim przez maszynkę do mięsa, na razie odstawiamy masę czosnkową.
  • Podpalić, gotować przez dziesięć minut, a następnie wlać koncentrat pomidorowy.
  • Po kolejnych dziesięciu minutach dodaj czosnek, sól, przyprawy.
  • Gotuj przez trzy minuty, przekręć, rozprowadzając w wysterylizowanych słoikach.
  • Z pigwą i burakami

    Osobliwości. Niezwykły skład przepisu na początku zaskoczy gości, ale po spróbowaniu sprawi, że poproszą o więcej. Pigwa doda smaku przyprawie śliwkowej, wzmocni pikantny smak. Burak zapewni jasność.

    Co przygotować:

    • śliwki – 2 kg;
    • pigwa – 1 kg;
    • buraki – jedna roślina okopowa;
    • czosnek – 300 g;
    • chili – pięć strąków;
    • cukier – łyżeczka;
    • sól dla smaku.

    Jak zrobić

  • Oddzielnie posiekaj czosnek. Resztę produktów zmielić, po wyjęciu z pigwy rdzenia z pestkami. Mieszać.
  • Gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez 40 minut.
  • Dodaj kawałki czosnku, dodaj sól i cukier, wymieszaj.
  • Gotować jeszcze 2-3 minuty, układać w przygotowanych słoikach, przechowywać na zimę.
  • Burak jest potrzebny w przepisie tylko ze względu na kolor, w razie potrzeby można go bezpiecznie wykluczyć, zastąpić lub uzupełnić dojrzałymi pomidorami, mierzącymi 1 kg mięsistych owoców.

    Świeże śliwki na stole

    Bez gotowania

    Osobliwości. Adjika ze śliwek bez gotowania wyróżnia się składem witamin, zawiera substancje przydatne dla organizmu. Przyprawa „surowa” nie jest przechowywana tak długo, jak gotowana, ale ma bogatszy aromat i smak świeżych warzyw. Aspiryna działa jak rodzaj środka konserwującego, zapobiega psuciu się i formowaniu mieszanki pod nylonową pokrywką.

    Co przygotować:

    • pomidory – 3,5 kg;
    • węgierski – 1 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • papryka paprykowa – 1,1 kg;
    • żarówka – jedna;
    • czosnek – 100 g;
    • aspiryna – dziesięć tabletek;
    • przyprawy;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Przygotuj wszystkie składniki przepisu, przekręć maszynką do mięsa.
  • Sól, pieprz, wymieszaj z przyprawami.
  • Wprowadź sproszkowane tabletki aspiryny.
  • Mieszaj, odstaw na kilka godzin, przykryj gazą.
  • Rozłóż do słoików o pojemności 250-350 ml.
  • Nie zwijaj, przechowuj pod nylonowymi pokrywkami w lodówce.
  • Z ostrą papryką

    Osobliwości. Adjika ze śliwek i ostrej papryki na zimę chroni przed przeziębieniem i grypą na zimowe mrozy, ma smak imbiru. Ta kombinacja pozwala przygotować pikantno-ostrą mieszankę, która będzie uzupełnieniem mięs, dań z kurczaka.

    Co przygotować:

    • śliwki węgierskie – 1 kg;
    • imbir (kłącze) – 100 g;
    • cukier – 100 g;
    • czerwone chili – 200 g;
    • pasta pomidorowa – 500 ml;
    • ocet 9% – jedna łyżka stołowa;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Przewiń owoce śliwki i pieprzu, gotuj przez 20 minut.
  • Wlać koncentrat pomidorowy, dodać posiekany lub starty imbir.
  • Dodaj cukier, sól, wymieszaj.
  • Dziesięć minut później wlej ocet, zaraz po wymieszaniu rozprowadź masę do sterylnych słoików. Przekręć kluczem.
  • Jeśli po teście, przed położeniem w pojemniku, adjika wydaje się kwaśna, można dodać cukier. Jeśli okaże się słodki, zaleca się dolać trochę octu winnego lub soku z cytryny.

    Z jabłkami i gruszkami

    Osobliwości. Połączenie słodko-kwaśnych owoców z warzywami nadaje przyprawie niezwykle przyjemny posmak. Za ostrość odpowiadają czosnek i chili, a za słodycz gruszki ze śliwkami. Przyprawa do sosu ciemnobordowego nadaje się do każdego pierwszego i drugiego dania, idealnie dopełnia smak szaszłyków, pieczeni.

    Co przygotować:

    • dojrzała śliwka węgierska – 1 kg;
    • kwaśne jabłka – 0,5 kg;
    • zielone gruszki – 0,5 kg;
    • pomidory – 1 kg;
    • papryczka chili – 0,5 kg;
    • czosnek – 30 ząbków;
    • ocet jabłkowy – 200 ml;
    • świeża pietruszka – 100 g;
    • chmiel-suneli – 20 g;
    • olej roślinny – 200 ml;
    • sól – 100 g.

    Jak zrobić

  • Owoce obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  • Zmiel warzywa i zioła za pomocą blendera lub robota kuchennego.
  • Połącz wszystkie składniki przepisu, wymieszaj.
  • Podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie ponownie przełóż masę przez blender.
  • Zawartość ułożyć w wysterylizowanych słoikach, przekręcić i odwrócić.
  • Po schłodzeniu usuń puste miejsca z adjika do przechowywania.
  • Z octem

    Osobliwości. Adżyka śliwkowa z octem jabłkowym jest znana wielu gospodyniom domowym, ma oryginalny smak i mocny zapach. Jest przygotowywany bez gotowania, zachowuje wszystkie składniki odżywcze.

    Co przygotować:

    • śliwka – 1 kg;
    • ocet jabłkowy – 200 ml;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • chili – cztery strąki;
    • posiekana suszona kolendra – jedna łyżka stołowa;
    • chmiel-suneli – trzy łyżki;
    • cukier – dwie łyżki stołowe;
    • sól – dwie łyżeczki.

    Jak zrobić

  • Zmiel przygotowane potrawy w wygodny sposób.
  • Połącz wszystkie składniki w misce, wymieszaj.
  • Pozostaw na godzinę, przykryj gazą.
  • Ponownie wymieszać, przenieść do wysterylizowanych pojemników.
  • Przechowuj na półkach lodówki.
  • Składniki na adjika

    Z cukinią

    Osobliwości. Delikatna adjika z cukinią okazuje się pikantna, przyjemna w smaku, połączona z daniami warzywnymi, mięsnymi, gorącymi przystawkami drobiowymi. Zielone owoce dodają cierpkości, a ocet winny wzmacnia aromat.

    Co przygotować:

    • młoda cukinia – 1 kg;
    • marchewki – 200 g;
    • niedojrzałe zielone śliwki – 350 g;
    • papryka – 350 g;
    • sól kuchenna – 25 g;
    • cukier – 70 g;
    • ocet winny – 20 ml;
    • olej roślinny – 150 ml;
    • czosnek – 40 g;
    • zielenie (kolendra, pietruszka) – duża wiązka.

    Jak zrobić

  • Osłodzić zmieloną śliwkę bez pestek, sól, wymieszać z olejem roślinnym.
  • Zagotować puree śliwkowe.
  • Resztę warzyw przełożyć do marynaty, pozostawiając tylko zioła i czosnek.
  • Zagotuj ponownie, gotuj przez 40 minut.
  • Wlać masę czosnkową i posiekaną zieleninę, zagotować.
  • Wlej ocet winny.
  • Smakuj mieszankę, dostosuj w razie potrzeby.
  • Adjika układamy w przygotowanych słoikach.
  • Cukinia mają neutralny smak, doskonale wchłaniają inne zapachy. Miłośnicy pikantnych przetworów mogą wzmocnić smak, dolewając podczas gotowania pięć lub sześć gwiazdek z goździków. Niepożądane jest dodawanie większej ilości – pąki „kwitną” stopniowo, a podczas długotrwałego przechowywania zapach goździków może stać się zbyt wyraźny.

    Ze śliwkami

    Osobliwości. Przepis na adżykę ze śliwkami na zimę jest poszukiwany przez wielu szefów kuchni. Dzięki orzechom włoskim przyprawa ma ostry aromat, który pobudza apetyt. Ich smażenie przed zmieleniem dodaje pikanterii przystawce.

    Co przygotować:

    • suszone śliwki – 3 kg;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • obrane orzechy włoskie – 300 g;
    • czosnek – 200 g;
    • mielony czarny pieprz – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – 100 g;
    • sól dla smaku.

    Jak zrobić

  • Przepuścić przez maszynę do mięsa ząbki czosnku, bułgarskie strąki i suszone śliwki bez pestek.
  • Doprowadzić do wrzenia na ogniu, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
  • Orzechy obrane ze skorupy i gorzkich przegród rozgrzej na suchej patelni przez kilka minut, a następnie ostudź, przenieś do torby, posiekaj wałkiem do ciasta.
  • Na koniec wlej pozostałe składniki na patelnię, rozdrabniając czosnek w moździerzu.
  • Gotuj przez trzy do czterech minut, zwiń na zimę.
  • Z pomidorami

    Osobliwości. Adjika ze śliwkami i pomidorami na zimę okazuje się miękka i słodka w smaku, ma jednolitą soczystą konsystencję. Dobrze rozprowadza się na chlebie, łączy się z zupami, dodatkami, mięsem. W razie potrzeby do kompozycji dodaje się przyprawy, takie jak goździki, kurkuma, kolendra, bazylia.

    Co przygotować:

    • dojrzałe pomidory – 3 kg;
    • śliwka lub śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • cebula – 0,5 kg;
    • mielona czerwona papryka – jedna łyżeczka;
    • przyprawy, sól – do smaku.

    Jak zrobić

  • Składniki zmiel blenderem na puree. Sól.
  • Włóż do pieca, gotuj przez pół godziny, usuwając piankę.
  • Pięć minut przed gotowością dodaj przyprawy według własnych upodobań, zagotuj.
  • Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zamknij na zimę.
  • Biorąc do gotowania dojrzałe żółte śliwki i pomarańczowe pomidory z gęstą miazgą, można uzyskać ciekawy kolor obrabianego przedmiotu, przypominający kawior warzywny.

    Adjika w płaskim talerzu

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Pikantną adjika na zimę otrzymuje się ze śliwek zmieszanych z kolendrą, kminkiem i czosnkiem. Gotowanie w powolnej kuchence pozwala uzyskać delikatne i cierpkie przygotowanie na wyjściu, dosłownie „powalając cię” apetycznym aromatem przypraw. Przystawka jest przygotowywana w ciągu godziny, podoba się zarówno mężczyznom, jak i kobietom.

    Co przygotować:

    • śliwki – 2 kg;
    • chili – dwa strąki;
    • czosnek – dwie głowy;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – osiem łyżek stołowych;
    • wawrzyn – dwa liście;
    • kolendra – dwie łyżki stołowe;
    • kminek – dwie łyżki stołowe;
    • mielony czarny pieprz – półtorej łyżeczki.

    Jak zrobić

  • Zmiel produkty za pomocą maszynki do mięsa, a lepiej – za pomocą blendera. Kości w chili można pozostawić do pikantności podczas obierania.
  • Wymieszaj przecier owocowo-warzywny z mielonymi przyprawami, cukrem, solą.
  • Wlej miksturę do miski multicooker, wyślij tam liście laurowe.
  • Ustaw tryb „Gotowanie” na godzinę.
  • Po sygnale wsyp zawartość miski do przygotowanych słoików, przekręć.
  • Odwróć pojemniki do góry nogami, zostaw je na noc pod przykryciem.
  • Śliwkowa adjika na zimę to doskonała przekąska, połączona z zupami, mięsem, warzywami. Przepisy nie sprawiają trudności nawet niedoświadczonym gospodyniom domowym, nie zawierają zawiłych zaleceń i drogich produktów. Przechowuj takie blanki od dwóch tygodni do ośmiu do dziewięciu miesięcy, w zależności od metody konserwacji.

    Inne domowe przepisy

    Adjika z cukinii na zimę Domowy
    gulasz z kurczaka
    Marynowana cebula
    Konfitura
    jabłkowa Sos Satsebeli

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author