
Sprzęt i przybory kuchenne:
- wagi kuchenne;
- piekarnik;
- Papier do pieczenia;
- pergamin;
- miski głębokie (2 szt.);
- miska do farszu;
- film spożywczy;
- zlewka;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- widelec;
- śmigać;
- sito;
- szczoteczka silikonowa;
- papierowe ręczniki;
- ciepły ręcznik (opcjonalnie)
- nóż kuchenny;
- naczynia do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka premium | 5 stosów |
Margaryna do pieczenia lub masła | 100 gramów |
Drożdże prasowane | 40 gramów |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Cukier | 1 stos |
ciepła woda | 0,5 stosu. |
Ciepłe mleko | 250 ml |
jajko | 2 szt. |
Cukier waniliowy | 1 opakowanie |
Olej roślinny | 3-4 ul. l. |
świeże wiśnie | 300-400g |
Skrobia ziemniaczana | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Opara
Wlej ciepłą wodę (0,5 szklanki) do głębokiej miski, dodaj cukier (15 g) i posiekane prasowane drożdże (40 g). 
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 15-20 minut. W tym czasie drożdże w ciepłym środowisku są aktywowane. Temperatura wody powinna wynosić 35-39 stopni, ale nie więcej, w przeciwnym razie bakterie zginą. Należy o tym zawsze pamiętać, przygotowując ciasto drożdżowe. 
Podkład w płynie
Aby to zrobić, potrzebujesz dużego i głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie zagnieść ciasto w przyszłości. W przygotowanych potrawach ubij jedno jajko kurze, drugie białko i wymieszaj trzepaczką. Żółtko będzie potrzebne do smarowania ciast przed pieczeniem. 
Dodaj sól (0,5 łyżeczki), cukier waniliowy (1 saszetka), pozostały cukier (85 g) i dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić składniki. 
Następnie dodaj ciepłe mleko (250 ml), stopioną margarynę lub masło (100 g) i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. 
Wlej ciasto do płynnej bazy i delikatnie wymieszaj. 
Wyrabianie ciasta
Stopniowo dodawać przesianą mąkę (około 5 filiżanek) do płynnej bazy i dobrze wymieszać. Na początku można to zrobić łyżką lub trzepaczką, w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodne. Gdy masa stanie się gęsta, lepiej kontynuować wyrabianie ręką. Powstałe ciasto powinno przyklejać się do rąk, ale oddzielić od miski. 
Następnie należy nasmarować powierzchnię roboczą olejem roślinnym (około 1 łyżki stołowej), ułożyć ciasto i dalej ugniatać rękami. W razie potrzeby możesz użyć trochę więcej oleju. Jeśli ciasto nadal przykleja się do rąk, możesz dodać trochę więcej mąki, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby nie okazało się trudne. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
Włóż ciasto do dużej i głębokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. W ciepłym sezonie miskę można spokojnie zostawić na stole, w zimnych owinąć w ciepły ręcznik lub włożyć do nagrzanego piekarnika. 
Podstawa do ciast powinna podwoić rozmiar. Gdy to się stanie, możesz zacząć gotować ciasta. 
Paszteciki
Spłucz świeże wiśnie z pestkami (300-400 g) w wodzie, włóż do miski, dodaj skrobię (2 łyżki bez szkiełka) i dobrze wymieszaj, aby rozłożył się w całej objętości. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Możesz również posmarować go olejem roślinnym, aby gotowe ciasta nie przylegały dokładnie. 
Nasmaruj ręce olejem roślinnym, zagnieść ciasto i podzielić na równe części i zrobić z nich kulki. Powinieneś dostać około 20-22 sztuk. 
Każdy kawałek rozwałkować rękoma, włożyć (5-6 wiśni) na środek i dobrze zamknąć brzegi. 
Delikatnie dociśnij powstały szew, aby zrobić ciasto i połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. 
Przykryj uformowane placki na wierzchu ręcznikiem papierowym i pozostaw na 15-20 minut do zaparzenia i lekko się zbliż. 
Pozostałe żółtko ubić widelcem, dodać mleko (2 łyżki stołowe), dobrze wymieszać. 
Posmaruj każdy placek. Wyślij blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piecz przez 25-30 minut. 
Gotowe ciasta można posypać cukrem pudrem, ale jest to opcjonalne. Szczęśliwej herbaty! 
Przepis
Jest to szczegółowe przygotowanie pysznych, bujnych i pięknych ciast, które z pewnością docenią Twoja rodzina i przyjaciele, dlatego radzimy zapoznać się z nim.
Kochasz wypieki drożdżowe? Jakie są twoje ulubione ciasta z nadzieniem? Podziel się swoim ulubionym przepisem, koniecznie spróbuj ugotować takie przewiewne wypieki i zostaw swoje życzenia w komentarzach.
Inne przepisy na ciasto
Ciasta serowe
Ciasta francuskie
Ciasta z jabłkami
placki jajeczne
Ciasta z pieczarkami
Miłego czytania!