Słodkie ciasta: przepis krok po kroku z zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne słodkie ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • miski głębokie (2 szt.);
  • miska do farszu;
  • film spożywczy;
  • zlewka;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • widelec;
  • śmigać;
  • sito;
  • szczoteczka silikonowa;
  • papierowe ręczniki;
  • ciepły ręcznik (opcjonalnie)
  • nóż kuchenny;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka premium 5 stosów
Margaryna do pieczenia lub masła 100 gramów
Drożdże prasowane 40 gramów
Sól 0,5 łyżeczki
Cukier 1 stos
ciepła woda 0,5 stosu.
Ciepłe mleko 250 ml
jajko 2 szt.
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Olej roślinny 3-4 ul. l.
świeże wiśnie 300-400g
Skrobia ziemniaczana 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

Opara

  • Wlej ciepłą wodę (0,5 szklanki) do głębokiej miski, dodaj cukier (15 g) i posiekane prasowane drożdże (40 g).

    Do ciepłej wody dodaj cukier i drożdże.

  • Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 15-20 minut. W tym czasie drożdże w ciepłym środowisku są aktywowane. Temperatura wody powinna wynosić 35-39 stopni, ale nie więcej, w przeciwnym razie bakterie zginą. Należy o tym zawsze pamiętać, przygotowując ciasto drożdżowe.

    Masę wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

  • Podkład w płynie

  • Aby to zrobić, potrzebujesz dużego i głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie zagnieść ciasto w przyszłości. W przygotowanych potrawach ubij jedno jajko kurze, drugie białko i wymieszaj trzepaczką. Żółtko będzie potrzebne do smarowania ciast przed pieczeniem.

    W osobnej misce ubij jedno jajko i drugie żółtko.

  • Dodaj sól (0,5 łyżeczki), cukier waniliowy (1 saszetka), pozostały cukier (85 g) i dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić składniki.

    Dodaj cukier do jajek i wymieszaj.

  • Następnie dodaj ciepłe mleko (250 ml), stopioną margarynę lub masło (100 g) i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

    Dodaj mleko i stopioną margarynę.

  • Wlej ciasto do płynnej bazy i delikatnie wymieszaj.

    Dodaj do płynnych składników ciasta.

  • Wyrabianie ciasta

  • Stopniowo dodawać przesianą mąkę (około 5 filiżanek) do płynnej bazy i dobrze wymieszać. Na początku można to zrobić łyżką lub trzepaczką, w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodne. Gdy masa stanie się gęsta, lepiej kontynuować wyrabianie ręką. Powstałe ciasto powinno przyklejać się do rąk, ale oddzielić od miski.

    Stopniowo zacznij dodawać mąkę i wyrabiać ciasto.

  • Następnie należy nasmarować powierzchnię roboczą olejem roślinnym (około 1 łyżki stołowej), ułożyć ciasto i dalej ugniatać rękami. W razie potrzeby możesz użyć trochę więcej oleju. Jeśli ciasto nadal przykleja się do rąk, możesz dodać trochę więcej mąki, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby nie okazało się trudne. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

    Następnie zagnieść ciasto na stole, smarując je i ręce olejem roślinnym.

  • Włóż ciasto do dużej i głębokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. W ciepłym sezonie miskę można spokojnie zostawić na stole, w zimnych owinąć w ciepły ręcznik lub włożyć do nagrzanego piekarnika.

    Przykryj ciasto folią spożywczą.

  • Podstawa do ciast powinna podwoić rozmiar. Gdy to się stanie, możesz zacząć gotować ciasta.

    Ciasto wyszło dobrze.

  • Paszteciki

  • Spłucz świeże wiśnie z pestkami (300-400 g) w wodzie, włóż do miski, dodaj skrobię (2 łyżki bez szkiełka) i dobrze wymieszaj, aby rozłożył się w całej objętości.

    Do nadzienia myjemy świeże wiśnie, dodajemy do nich skrobię.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Możesz również posmarować go olejem roślinnym, aby gotowe ciasta nie przylegały dokładnie.

    Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

  • Nasmaruj ręce olejem roślinnym, zagnieść ciasto i podzielić na równe części i zrobić z nich kulki. Powinieneś dostać około 20-22 sztuk.

    Ciasto dzielimy na porcje.

  • Każdy kawałek rozwałkować rękoma, włożyć (5-6 wiśni) na środek i dobrze zamknąć brzegi.

    Każdy kawałek ciasta zagniatamy na ciasto, kładziemy na nim czereśnie, a następnie ściskamy brzegi.

  • Delikatnie dociśnij powstały szew, aby zrobić ciasto i połóż na przygotowanej blasze do pieczenia.

    Ostrożnie akceptujemy szew.

  • Przykryj uformowane placki na wierzchu ręcznikiem papierowym i pozostaw na 15-20 minut do zaparzenia i lekko się zbliż.

    Połóż gotowe ciasta na blasze do pieczenia.

  • Pozostałe żółtko ubić widelcem, dodać mleko (2 łyżki stołowe), dobrze wymieszać.

    Ubij pozostałe żółtko, dodaj do niego trochę mleka.

  • Posmaruj każdy placek. Wyślij blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piecz przez 25-30 minut.

    Nasmaruj placki masą jajeczną i wyślij do piekarnika.

  • Gotowe ciasta można posypać cukrem pudrem, ale jest to opcjonalne. Szczęśliwej herbaty!

    Gotowe słodkie ciasta można posypać cukrem pudrem.

  • Przepis

    Jest to szczegółowe przygotowanie pysznych, bujnych i pięknych ciast, które z pewnością docenią Twoja rodzina i przyjaciele, dlatego radzimy zapoznać się z nim.

    Kochasz wypieki drożdżowe? Jakie są twoje ulubione ciasta z nadzieniem? Podziel się swoim ulubionym przepisem, koniecznie spróbuj ugotować takie przewiewne wypieki i zostaw swoje życzenia w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta serowe

    Ciasta francuskie

    Ciasta z jabłkami

    placki jajeczne

    Ciasta z pieczarkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author