
Sprzęt i przybory kuchenne: pojemniki na ciasto, sitko, łyżka stołowa, trzepaczka.
Składniki
Produkt | Ilość |
mleko | 300 ml |
drożdże | 60 gramów |
margaryna | 100 gramów |
cukier | 7 art. l. |
Sól | ½ łyżeczki |
wanilina | 1 opakowanie. |
olej roślinny | 3 art. l. |
jajka | 5 sztuk. (1 żółtko do natłuszczenia) |
mąka pszenna | 1 kg |
Gotowanie krok po kroku
Aby przygotować słodkie ciasto, konieczne jest przygotowanie ciasta. Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu podgrzewamy, aby było ciepłe. 
W osobnym pojemniku zagnieść 60 gram drożdży na małe okruchy, wymieszać je z jedną łyżką cukru, wlać tam 150 ml ciepłego mleka, dokładnie wymieszać łyżką stołową do uzyskania gładkości. 
Pół szklanki mąki przesiać przez sito, dodać do miski z mlekiem i drożdżami. Mąkę należy przesiać, aby była nasycona tlenem, wtedy ciasto będzie lepiej dopasowane. Mieszaj ponownie, aż stanie się gęstą śmietaną. 
Otrzymane ciasto przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Gdy ciasto się wyrasta, przygotuj babeczkę na ciasto. Do miski wsypać 5 łyżek cukru, pół łyżeczki soli, torebkę cukru waniliowego, wszystko wymieszać. 
Dodaj 100 gramów margaryny roztopionej w kuchence mikrofalowej, mieszaj łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. 
Wbijamy 4 jajka całkowicie do miski z babeczką, a z piątego jajka bierzemy tylko białko, żółtko oddzielamy do małego pojemnika, będzie potrzebne do smarowania, jeśli pieczesz ciasta. 
Mieszaj tę mieszankę trzepaczką, aż będzie gładka. 
Opara róża, zwiększona objętość. Teraz dodaj do niego świeżo przygotowaną muffinę, pozostałe 150 ml mleka, pół łyżeczki soli, mieszaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i będą jednorodne. 
Stopniowo zacznij dodawać mąkę, przesiewając przez sito. 
Dodaj mąkę małymi porcjami, mieszając ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy ciasto jest już prawie wyrabiane, dodaj do niego dwie łyżki nierafinowanego oleju roślinnego, dalej wyrabiaj ciasto, aż olej się wchłonie. 
Następnie kładziemy go na stole, dalej wyrabiamy przez kolejne 5-10 minut, aż ciasto stanie się jednorodne. 
Następnie wkładamy go do pojemnika, smarujemy rękami zwilżonymi olejem roślinnym, ze wszystkich stron, przykrywamy miskę ręcznikiem, kładziemy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby wyrosło. 
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto, dobrze je wyrabiamy, tworzymy kulisty kształt i ponownie wysyłamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem ciasto będzie gotowe. Z niego można upiec ciasta, ciasta, bułki, rożki weselne, święta wielkanocne. 
Pomocne wskazówki
- Dwie godziny przed przygotowaniem ciasta wyjmij jajka, mleko, margarynę z lodówki – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do pieczenia można użyć cukru trzcinowego, nada on produktowi karmelowego smaku.
- Przygotowując babeczki na ciasto można dodać skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon.
- Zastąpienie margaryny masłem nie pogorszy smaku i jakości ciasta.
- Nie bądź leniwy, aby przesiać mąkę, przyczynia się to do wzbogacenia w tlen: ciasto będzie przewiewne, giętkie.
- Używaj tylko sprawdzonych drożdży, tych które były używane wcześniej, znasz ich jakość.
Przepis
Zobaczysz cały proces robienia ciasta na ciasta od początku do rezultatu końcowego. Zapoznaj się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi przygotowywania składników do użycia. Dowiedz się o wymienności niektórych z nich.
Drodzy czytelnicy, jakich przepisów na wyrabianie ciasta na słodkie ciasta stosujecie? Podziel się swoimi sekretami gotowania. Powiedz nam, czy próbowałeś ugotować ciasto według przepisu z tego artykułu? Jak zareagowali na niego twoi bliscy?
Inne przepisy na ciasta
Ciasto drożdżowe na kefirze na ciasta
Bezdrożdżowe ciasto na ciasta w piekarniku
Ciasto na ciasta w piekarniku na kefirze
Ciasto na smażone ciasta
Ciasto na ciasta w piekarniku
Smacznego!