Słone ciasteczka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Solone Ciasteczka - Przepis na Krakersy Przypraw

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska głęboka i miska mniejsza, łyżeczka i łyżka stołowa, szklanka, talerz lub pokrywka, mikser, wałek do ciasta, nóż lub specjalne formy do wyciskania ciasteczek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia , piekarnik.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pełnoziarnista 1,5 stosu.
Mąka premium 1 stos
Lodowata woda 200 ml
Soda niepełna godz.
Sól niekompletna sztuka. l.
Kwas cytrynowy 1/3 łyżeczki
Dowolny olej roślinny 100 ml
suszona bazylia 1 ul. l.
Zira ½ ul. l.
Kolendra ½ ul. l.
Papryka 1 ul. l.
Nasiona lnu 2 łyżki stołowe. l.
Sezam 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce wymieszaj dwa rodzaje mąki: białą (1 szklanka) i pełnoziarnistą (1,5 szklanki).

    Przygotuj składniki do przygotowania słonych ciasteczek

  • Do mąki dodaj sól (niepełną łyżkę), sodę (nieco niepełną łyżeczkę), kwasek cytrynowy (1/3 łyżeczki) i wymieszaj wszystkie suche składniki.

    Dodaj sól, aby zrobić słone ciasteczka

  • W lodowatej wodzie, którą schłodzisz w lodówce lub włożysz lód (200 ml), wlej dowolny olej roślinny (100 ml) i ubij mieszankę mikserem na białą pianę.

    Ubij jajka, aby zrobić słone ciasteczka

  • Powstałą emulsję wlać do mąki z suchymi składnikami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę talerzem lub pokrywką i odstaw na 10 minut.

    Aby zrobić słone ciasteczka, przygotuj składniki na ciasto

  • W osobnej misce wymieszać przyprawy: sezam (2 łyżki), siemię lniane (2 łyżki), suszoną bazylię (łyżka), kolendrę (1/2 części łyżki), kminek (1/2 łyżki), papryka (łyżka) i Dobrze wymieszać.

    Wymieszaj przyprawy, aby zrobić słone ciasteczka

  • Wyłóż stół papierem do pieczenia, odcinając na tyle, aby zmieścił się na blasze do pieczenia. Powstałą mieszankę przypraw (łyżkę stołową) układamy na papierze do pieczenia i odrywając połowę ciasta i formując z niego kulę, zawijamy w przyprawy ze wszystkich stron tak, aby przyprawy dobrze wbiły się w ciasto. Na tym samym papierze z wałkiem do ciasta rozwałkuj ciasto w przyprawy w cienką warstwę o okrągłym kształcie, w trakcie wałkowania wlej kolejną mieszankę przypraw w puste miejsca.

    Ciasto rozwałkować na słone ciasteczka.

  • Pokrój ciasto na ciasteczka o dowolnym kształcie nożem lub specjalnym narzędziem. Mogą to być trójkąty, kwadraty lub romb.

    Aby zrobić słone ciasteczka, pokrój ciasto

  • Papier z posiekanym ciastem przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

    Aby zrobić solone ciasteczka, rozgrzej piekarnik

  • Czy wiedziałeś? Zrób to samo dla drugiej części testu. Z ciasta wyrabia się dwa blaszki do pieczenia ciasteczek.

    Opcje podawania

    Podawaj przyprawione krakersy z dowolnym sosem. Sos pesto lub meksykańskie guacamole są świetne. Możesz zrobić świeży sos pomidorowy z imbirem. Aby przygotować taki sos, należy pokroić losowo czerwone dojrzałe pomidory (2-3 szt.), paprykę (1 szt.) i korzeń imbiru (2-2,5 cm).

    Umieść wszystkie składniki w blenderze i dodaj trochę oliwy z oliwek (łyżka stołowa) i suszoną bazylię (szczypta) i dobrze posiekaj.

    Aby zrobić słone ciasteczka, przygotuj sos

    Gotowy sos wlej do sosu, połóż ciasteczka na dużym naczyniu i podawaj.

    słone ciasteczka gotowe

    Przepis

    Masz pytania lub wątpliwości w procesie robienia słonych ciasteczek? Oglądanie ich rozproszy. Oglądaj i gotuj bez problemów.

    Nauczyłeś się robić słone ciasteczka, które są świetną przekąską lub przekąską. Gotuj według szczegółowego przepisu ze zdjęciem i podziel się wynikami w komentarzach. A jeśli masz własne przepisy lub „frytki” na robienie słonych ciasteczek, powiedz nam o nich w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Topniejące ciasteczka śnieżne

    Ciastka na piwie

    szablowe ciasteczka

    ciasteczka sabaudzkie

    Ciasteczka owsiane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author