Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna i inne przybory miarowe, patelnia o dużej średnicy, prostokątny pojemnik plastikowy, ostry nóż, ręczniki papierowe, deska do krojenia, płaskie talerze, drobne sitko.
Składniki
składniki | proporcje |
średniej wielkości karp | 4 rzeczy. |
cytrynowy | połowa |
Sól | opcjonalny |
zmielony czarny pieprz | opcjonalny |
mąka pszenna (do panierowania) | 100-130g |
rafinowany olej słonecznikowy | 40-60 ml |
cebula w dużych rozmiarach | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy rybę

smażyć rybę
Ostatni etap
Przyrumienioną rybę połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Jak tylko wszystkie karasie zostaną usmażone, włóż posiekaną cebulę do tego samego gorącego oleju. Podsmaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor. Rybę podawać na płaskich talerzach wraz ze smażoną cebulą.
Przepis
Po dokładnym przejrzeniu przedstawionego materiału w pełni zrozumiesz prostą technologię pieczenia świeżego karpia.
Teraz wiesz, jak szybko i łatwo gotować smażonego karasia. Prezentowany przepis jest przystosowany do smażenia każdej ryby świeżej lub mrożonej. Jeśli smażysz ryby inaczej, opowiedz nam o swojej technice i podziel się tajnikami gotowania. Nie zapomnij również opisać swoich wrażeń dotyczących danych smakowych i aromatycznych karasia smażonego zgodnie z opisaną technologią. Smacznego!
Inne przepisy rybne
Ryba morska
Ryba z ryżem w piekarniku
Ryba i ziemniaki w piekarniku
Ryba marynowana z marchewką i cebulą
Flądra smażona na patelni
Smacznego!