Smażona ryba: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne smażone ryby

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna i inne przybory miarowe, patelnia o dużej średnicy, prostokątny pojemnik plastikowy, ostry nóż, ręczniki papierowe, deska do krojenia, płaskie talerze, drobne sitko.

Składniki

składniki proporcje
średniej wielkości karp 4 rzeczy.
cytrynowy połowa
Sól opcjonalny
zmielony czarny pieprz opcjonalny
mąka pszenna (do panierowania) 100-130g
rafinowany olej słonecznikowy 40-60 ml
cebula w dużych rozmiarach 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy rybę

  • Dokładnie opłucz 4 karpie pod zimną bieżącą wodą. Za pomocą ostrego noża czyścimy łuski. Wykonujemy podłużne nacięcie wzdłuż brzucha, a następnie ostrożnie usuwamy wnętrze. Szczególną uwagę zwracamy na czarną folię, która może zepsuć potrawę, nadając jej nieprzyjemny zapach i gorzki smak.

    Przygotuj składniki na grillowaną rybę

  • Rybę ponownie opłukać zimną wodą, a następnie dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Ostrym dużym nożem wykonujemy częste nacięcia na grzbietowej części karaśa. Nacięcia powinny sięgać samego grzbietu, starając się nie uszkodzić grzbietu. Odwróć karaś na drugą stronę i powtórz procedurę.

    Aby przygotować smażoną rybę, pokrój rybę

  • Wyciśnij sok z połowy cytryny, a następnie przefiltruj przez drobne sitko lub gazę. Przygotowaną rybę posolić i popieprzyć z obu stron i posypać sokiem z cytryny zgodnie z osobistymi upodobaniami smakowymi.

    Aby przygotować smażoną rybę, pokrój cytrynę

  • Marynowany karaś wkładamy do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy pokrywką.
    Aby przygotować smażoną rybę, umieść rybę w pojemniku
  • Rybę wysyłamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby dobrze się zamarynowała.

    Aby przygotować smażoną rybę, marynuj rybę

  • smażyć rybę

  • Na patelnię wlej 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego. Niech olej rozgrzeje się na średnim ogniu.

    Aby ugotować smażoną rybę, podgrzej patelnię

  • Do małej miski wsyp 100-130 g mąki pszennej. Bierzemy marynowanego karasia i obtaczamy go z obu stron w mące. Rozprowadzamy rybę w gorącym oleju i smażymy, aż pojawi się brązowa chrupiąca skórka.

    Aby przygotować smażoną rybę, przygotuj panierkę

  • W trakcie smażenia kilkakrotnie obróć karaś i w razie potrzeby dodaj olej słonecznikowy.

    Przygotuj składniki na grillowaną rybę

  • Gdy ryba się gotuje, obierz z łuski dużą cebulę i pokrój na półpierścienie średniej grubości.
  • Ostatni etap

    Przyrumienioną rybę połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Jak tylko wszystkie karasie zostaną usmażone, włóż posiekaną cebulę do tego samego gorącego oleju. Podsmaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor. Rybę podawać na płaskich talerzach wraz ze smażoną cebulą.

    smażona ryba jest gotowa

    Przepis

    Po dokładnym przejrzeniu przedstawionego materiału w pełni zrozumiesz prostą technologię pieczenia świeżego karpia.

    Teraz wiesz, jak szybko i łatwo gotować smażonego karasia. Prezentowany przepis jest przystosowany do smażenia każdej ryby świeżej lub mrożonej. Jeśli smażysz ryby inaczej, opowiedz nam o swojej technice i podziel się tajnikami gotowania. Nie zapomnij również opisać swoich wrażeń dotyczących danych smakowych i aromatycznych karasia smażonego zgodnie z opisaną technologią. Smacznego!

    Inne przepisy rybne

    Ryba morska
    Ryba z ryżem w piekarniku
    Ryba i ziemniaki w piekarniku
    Ryba marynowana z marchewką i cebulą
    Flądra smażona na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author