
Sprzęt i przybory kuchenne:
- maszynka do mięsa lub moździerz;
- deska do krojenia;
- nóż;
- dwie głębokie miski;
- widelec lub łyżka;
- wałek do ciasta;
- głęboka patelnia z dnem o małej średnicy;
- cedzidło;
- podawać danie.
Składniki
Nazwa produktu | Ilość |
mąka | 500 gramów |
woda z lodówki | 750 gramów |
mięso wołowe | 400 gramów |
wieprzowina | 200 gramów |
cebula | 1-2 szt. |
kolendra (lub pietruszka) | 1 pęczek |
kminek mielony | szczypać |
zmielony czarny pieprz | smak |
czerwona mielona papryka | smak |
Sól | 2-3 łyżeczki |
olej roślinny | 0,5 litra |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie ciasta
Przesiej na stół lub do głębokiej miski 500 g mąki. Pośrodku robimy szerokie zagłębienie, rodzaj zaimprowizowanej studni o szerokich bokach i wlewamy do niej 250 ml bardzo zimnej wody. 
Do wody dodaj łyżeczkę bez górki soli. Ciasto zaczynamy wyrabiać łyżką (lub widelcem – jak kto woli): najpierw stopniowo grabiąc mąkę do kałuży z wodą, mieszając i ponownie dodając, aż najpierw uzyskamy ciasto, a następnie taką gęstość, że staje się trudne do zarządzania łyżką. 
Następnie zaczynamy ręcznie ugniatać, stopniowo dodając mąkę z boków „studzienki”. Aby zrobić dobre ciasto na chinkali, ugniataj je przez długi czas, aż wejdzie do niego cała mąka. W efekcie powinniśmy uzyskać elastyczne ciasto, które nie przykleja się w ogóle do rąk ani do noża podczas krojenia. 
Gotowe ciasto należy odstawić na 2-3 godziny. Aby to zrobić, włóż go do miski, przykryj pokrywką i odstaw w chłodne miejsce. W tym czasie przygotujemy mięso mielone. 
Gotowanie mięsa mielonego
W przypadku chinkali lepiej nie używać mięsa mielonego ze sklepu, ale gotować je samemu. Aby to zrobić, potrzebujesz 400 g wołowiny i 200 g wieprzowiny (choć możesz wziąć równą ilość obu lub możesz zastąpić je jagnięciną, aby zbliżyć się do oryginału). Przewijamy mięso w maszynce do mięsa. Chociaż można się bez tego obejść – wtedy mięso należy drobno posiekać nożem. 
Czyścimy, kroimy w ćwiartki 1-2 średnie cebule, również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobno siekamy, przesyłamy do miski lub moździerza. 
Pokrój pęczek zielonej kolendry. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją pietruszką. Jeśli zielenie są miękkie, możesz je pokroić niezbyt drobno, lepiej zmielić twarde odmiany. Wysyłamy do miski z cebulą i wszystko dokładnie mielimy w moździerzu. 
W misce z mielonym mięsem dodaj starte warzywa, sól, czarny mielony pieprz, czerwoną ostrą paprykę. Połóż to wszystko, skupiając się na swoim guście. Potrzebujesz chociaż łyżeczki soli, pieprzu – przekonaj się sam: pokochaj go bardziej pikantnie – wrzuć bez szemrania, nie lubię – wystarczy trochę posypać, nadal nadaje smak. Nawet w chinkali nie zaszkodzi dodać gruzińskiej ziry przyprawowej, również trochę, szczyptę. Ale jeśli go nie masz, możesz się bez niego obejść. Ale nie ma czym go zastąpić, ma specyficzny aromat. 
Zagnieść mięso mielone, od czasu do czasu dodając do niego trochę wody. Musimy osiągnąć taki stan płynny, aby włożona do niej łyżka przestała stać stabilnie, a po przytrzymaniu trochę w pozycji pionowej nadal spada. W przybliżeniu ilość wody jest dodawana prawie tyle samo, co suche mięso mielone lub trochę mniej. To zależy od rodzaju mięsa, którego będziesz używać. W naszym przypadku okazało się, że na 600 g mięsa mielonego dodaliśmy 500 g wody. 
Ważne jest, aby spróbować mięsa mielonego, w razie potrzeby dodać sól. Jeśli nie możesz się zmusić do spróbowania go na surowo, weź łyżeczkę mielonego mięsa i podgrzej w kuchence mikrofalowej lub usmaż na patelni, a następnie spróbuj.
Gotowanie chinkali
Ciasto kroimy na małe kawałki tej samej wielkości i rozwałkowujemy na szerokie placki wielkości spodka. W ojczyźnie potrawy robi się to ręcznie, ale równie dobrze możemy użyć wałka do ciasta. 
Na środek każdego ciasta kładziemy dużą łyżkę mięsa mielonego i podnosząc ciasto bokiem, składamy je do zgięcia, łącząc brzegi u góry w kucyk, który wygląda jak spódnica. 
Dobrze myjemy złącze, aby nie rozpraszało się podczas smażenia. 
Gdy wszystkie chinkali skleją się, połóż głęboką patelnię na ogniu, wlej do niej pół litra oleju i pozwól mu się dobrze rozgrzać, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 
Zanurzamy kilka chinkali w oleju, aby się nie stykały, i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając je, aby były smażone ze wszystkich stron na złoty kolor, łącznie z ogonami.
Gotowe chinkali wyjąć na danie. 
Zapewne wiecie, że chinkali tylko z daleka przypominają pierogi? W rzeczywistości, ponieważ mięso mielone zawiera dużo wody, podczas procesu gotowania wilgoć zamienia się w pyszny bulion mięsny. Dlatego chinkali jedzą w szczególny sposób: biorą je za ogon, gryzą delikatnie, piją bulion, a dopiero potem zjadają ciasto z mięsem. Ogon nie jest zjadany. Nie bój się zostawić tego na talerzu, to całkiem w granicach przyzwoitości.
Przepis
Zwracamy uwagę, co pokazuje przygotowanie chinkali w naturze. Będziesz mógł obserwować cały proces krok po kroku, a na koniec zobaczyć gotowy efekt.
Powiedz nam w komentarzach, czy za pierwszym razem udało ci się zrobić piękne chinkali? Czy rozpadły się podczas smażenia? Jeśli masz własne sekrety dotyczące robienia ciasta lub mięsa mielonego, podziel się nimi z nami, z chęcią nauczymy się czegoś nowego.