Smażone ciasta z jabłkami : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne smażone placki z jabłkami

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, duża głęboka patelnia, miska, waga kuchenna, folia spożywcza, ręczniki papierowe, półmisek do serwowania.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna 500 gramów
Woda 300 ml
Cukier 2 łyżki stołowe. l. + 16 łyżeczek Do wypełnienia
Sól 1 łyżeczka
Suche drożdże 1 ul. l.
Olej roślinny 5 ul. l. + 500 ml do smażenia
Jabłka 500-600g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie do napełniania

  • Opłucz 500-600 g jabłek i osusz je ręcznikiem papierowym.
  • Przekrój jabłka na pół i usuń rdzenie. Jeśli skórka jabłek jest twarda i gęsta, można ją usunąć.
  • Obrane jabłka pokroić w kostkę.

    Gotowanie smażonych placków z jabłkami

Wyrabianie ciasta

  • Do głębokiej miski wlej 300 ml ciepłej wody (36-37º C). Dodaj 1 łyżeczkę do wody. sól, 2 łyżki. l. cukier i 1 łyżka. l. suche drożdże. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

    Aby przygotować ciasta, przygotuj składniki

  • Odmierz 5 łyżek. l. olej roślinny i wlej do miski. Weź 500 g mąki pszennej premium i przesiej przez sito. Przesiana mąka jest nasycona tlenem, a ciasto z niej staje się bardziej przewiewne. Do miski wsyp mąkę z resztą składników i zagnieść gładkie ciasto.

    Aby przygotować ciasta, wymieszaj składniki ciasta

  • Zagnieść łyżką, a gdy ciasto się połączy, dalej ugniatać rękami przez 10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Nie dodawaj dodatkowej mąki, aby nie zatkać ciasta.

    Przesiej mąkę, aby zrobić ciasta

  • Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto dobrze wyrosło. Czas wyrastania ciasta zależy od jakości drożdży i temperatury, w której ciasto jest odpowiednie.

    Aby zrobić ciasta, zagnieść ciasto

  • Modelowanie ciasta

  • Gdy ciasto podwoi się, możesz zacząć je kroić. Smaruj dowolnym olejem roślinnym (1-2 łyżki stołowe) przygotowaną powierzchnię roboczą i ręce. Wyjmij ciasto z miski na wysmarowaną tłuszczem powierzchnię roboczą. Ubij ciasto, nadając mu kształt kuli. Ciasto podzielić na 16-20 równych kawałków.

    Podziel ciasto na ciasta

  • Zamień każdą część rękami w ciasto. Włóż około 1 łyżkę. l. polewy i 1 łyżeczka. cukier do każdego ciasta. Ostrożnie zamknij placki i od razu zacznij smażyć, aż nadzienie uwolni sok.

    Aby przygotować ciasta, połóż nadzienie na cieście

  • Smażenie ciast

  • Przygotuj frytownicę. Aby to zrobić, wlej odpowiednią ilość oleju na dużą głęboką patelnię. Będziesz potrzebować około 500 ml dowolnego oleju roślinnego. Powinien zajmować 2/3 wysokości kotletów.

    Rozgrzej patelnię, aby zrobić ciasta.

  • Rozgrzej frytownicę na średnim ogniu. Prawidłową temperaturę oleju do smażenia można łatwo sprawdzić za pomocą małego kawałka ciasta. Należy go włożyć do frytkownicy, jednocześnie ciasto powinno od razu unosić się w górę, a olej syczeć.

    Aby zrobić ciasta, usmaż ciasta

  • Gdy tylko frytownica rozgrzeje się do pożądanej temperatury, włóż do niej ciasta. Nie wkładaj na patelnię dużej liczby ciastek na raz, powinny swobodnie unosić się we frytkownicy. Smaż każde ciasto ze wszystkich stron na złoty kolor.Po usmażeniu włóż gotowe ciasta do pojemnika przykrytego ręcznikiem papierowym. Po wchłonięciu nadmiaru oleju placki można ułożyć na półmisku.

    smażone placki z jabłkami są gotowe

  • Niech ciasta trochę ostygną i podawaj. Najlepszym towarzyszem słodkich i chrupiących ciast będzie filiżanka pachnącej herbaty. Szczęśliwej herbaty!

    Przepis

    Zobacz w tym filmie, jak łatwo i pysznie upiec w domu smażone placki z jabłkami. Poznasz tajniki przygotowania soczystego nadzienia jabłkowego oraz nauczysz się prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe. Dowiesz się, jak formować i smażyć ciasta, aby nadzienie pozostało w środku i nie wyciekło.

    Koniecznie wypróbuj ten przepis na smażone szarlotki. To pyszne i proste danie z pewnością spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Podziel się w komentarzach, jak gotujesz słodkie ciasta i jakie nadzienie lubisz najbardziej. A może wolisz smażone ciasta?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author