
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- wagi kuchenne;
- miarka;
- patelnia;
- deska do krojenia;
- głęboka miska;
- nóż;
- tarka;
- niszczarka;
- pełny;
- łyżka;
- widelec lub szpatułka;
- płaskie naczynie;
- papierowe ręczniki.
Składniki
Produkt | Ilość |
woda | 250 ml |
drożdże świeżo prasowane | 15 gramów |
cukier | 3 łyżeczki |
Sól | 1,5 łyżeczki |
olej roślinny | 50 ml |
mąka pszenna premium | 400-500 g |
kapusta | 600 gramów |
cebula | 100 gramów |
marchewka | 100 gramów |
masło | 50g |
koncentrat pomidorowy | smak |
Gotowanie krok po kroku
Zważ i odmierz wszystkie niezbędne produkty zgodnie z recepturą. Do nadzienia obierz i umyj wszystkie warzywa. 
Pokrój cebulę w średnie kostki i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. 
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną szatką. Wlej posiekaną kapustę do głębokiej miski, dodaj 2/3 łyżeczki. sól, 1 łyżeczka. cukier i starta marchewka. Dobrze wymieszaj rękami, pocierając trochę kapustę, aby trochę zmiękła i wypuściła sok. Sok, który się wyróżnia, należy osuszyć. 
Dodaj kapustę do już przezroczystej cebuli, wymieszaj i smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a kapusta wchłonie cały olej roślinny. 
Następnie dodaj masło na patelnię, w razie potrzeby możesz dodać trochę pasty pomidorowej i pieprzu. 
Dusić kapustę do połowy ugotowaną i zdjąć z ognia, ostudzić. 
Aby przygotować ciasto, należy podgrzać wodę do temperatury 36 -40 ° i wlać do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj pół łyżeczki cukru i pokruszonych drożdży prasowanych. Mieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aż pojawi się pianka. 
Przesiej mąkę. Około 2,5 szklanki mąki, pozostały cukier i sól, 2 łyżki. l olej roślinny dodaj do wody i zacznij ugniatać łyżką. Stopniowo dodawać resztę mąki, dalej ugniatać rękami. 
Gdy ciasto się uformuje, dodaj jeszcze 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie ugniataj przez 5-7 minut. 
Lekko postukaj ciastem o stół. Otrzymane ciasto powinno być bardzo miękkie, giętkie i nie klei się do rąk. 
Ciasto zwinąć w kulkę, posmarować olejem roślinnym, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Pozostaw na 30 minut. 
Po podzieleniu ciasta na około 16 części, ściągnij każdą w kulkę, ułóż w kilku rzędach na powierzchni i lekko posmaruj olejem roślinnym. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 5-7 minut. 
Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłe ciasto. 
Na każde ciasto nałożyć łyżkę nadzienia, brzegi połączyć w przegrzebek, a następnie dobrze docisnąć do ciasta. 
Tuż przed smażeniem każdy kotlet należy lekko docisnąć ręką, nadając mu bardziej płaski kształt. 
Postaw patelnię na ogniu, podgrzej, dodaj olej roślinny, aby zakrył tylko dno. 
Smażyć placki na złoty kolor z każdej strony. 
Czy wiedziałeś? Aby gotowe ciasta były mniej tłuste, wyjmij je do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami. Aby ciasto było jeszcze bardziej miękkie, smażone ciasta można przykryć pokrywką na 5-10 minut.
Przepis
Na tym filmie zobaczysz, jak prawidłowo przygotować nadzienie i jaką konsystencję powinno mieć ciasto.
Czy często gotujesz smażone ciasta? Ciasta na szybkim cieście drożdżowym według tego przepisu są bardzo smaczne. Z jakim nadzieniem najczęściej robisz ciasta? Podziel się z nami swoimi pomysłami.
Inne przepisy na ciasto
Ciasta z jabłkami
ciasto francuskie
Ciasta w piekarniku
Ciasta z cebulą i jajkiem
Ciasta z twarogiem
Miłego czytania!