Smażone ciasta z kapustą: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne smażone placki z kapustą

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • wagi kuchenne;
  • miarka;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • głęboka miska;
  • nóż;
  • tarka;
  • niszczarka;
  • pełny;
  • łyżka;
  • widelec lub szpatułka;
  • płaskie naczynie;
  • papierowe ręczniki.

Składniki

Produkt Ilość
woda 250 ml
drożdże świeżo prasowane 15 gramów
cukier 3 łyżeczki
Sól 1,5 łyżeczki
olej roślinny 50 ml
mąka pszenna premium 400-500 g
kapusta 600 gramów
cebula 100 gramów
marchewka 100 gramów
masło 50g
koncentrat pomidorowy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Zważ i odmierz wszystkie niezbędne produkty zgodnie z recepturą. Do nadzienia obierz i umyj wszystkie warzywa.

    Przygotujmy wszystkie niezbędne składniki.

  • Pokrój cebulę w średnie kostki i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

    Posiekaj cebulę i usmaż do miękkości.

  • Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną szatką. Wlej posiekaną kapustę do głębokiej miski, dodaj 2/3 łyżeczki. sól, 1 łyżeczka. cukier i starta marchewka. Dobrze wymieszaj rękami, pocierając trochę kapustę, aby trochę zmiękła i wypuściła sok. Sok, który się wyróżnia, należy osuszyć.

    Rozdrobnij kapustę, zetrzyj marchewki i wymieszaj.

  • Dodaj kapustę do już przezroczystej cebuli, wymieszaj i smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a kapusta wchłonie cały olej roślinny.

    Dodaj kapustę z marchewką na patelnię do cebuli.

  • Następnie dodaj masło na patelnię, w razie potrzeby możesz dodać trochę pasty pomidorowej i pieprzu.

    Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.

  • Dusić kapustę do połowy ugotowaną i zdjąć z ognia, ostudzić.

    Dusić kapustę do połowy ugotowanej.

  • Aby przygotować ciasto, należy podgrzać wodę do temperatury 36 -40 ° i wlać do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj pół łyżeczki cukru i pokruszonych drożdży prasowanych. Mieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aż pojawi się pianka.

    Aby przygotować ciasto, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.

  • Przesiej mąkę. Około 2,5 szklanki mąki, pozostały cukier i sól, 2 łyżki. l olej roślinny dodaj do wody i zacznij ugniatać łyżką. Stopniowo dodawać resztę mąki, dalej ugniatać rękami.

    Dodaj mąkę, olej roślinny, sól do ciasta, wymieszaj.

  • Gdy ciasto się uformuje, dodaj jeszcze 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie ugniataj przez 5-7 minut.

    Dodaj więcej oleju roślinnego do ciasta.

  • Lekko postukaj ciastem o stół. Otrzymane ciasto powinno być bardzo miękkie, giętkie i nie klei się do rąk.

    Zagnieść ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk.

  • Ciasto zwinąć w kulkę, posmarować olejem roślinnym, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Pozostaw na 30 minut.

    To ciasto szybko i dobrze rośnie.

  • Po podzieleniu ciasta na około 16 części, ściągnij każdą w kulkę, ułóż w kilku rzędach na powierzchni i lekko posmaruj olejem roślinnym. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 5-7 minut.

    Ciasto dzielimy na porcjowane kulki.

  • Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłe ciasto.

    Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na ciasto.

  • Na każde ciasto nałożyć łyżkę nadzienia, brzegi połączyć w przegrzebek, a następnie dobrze docisnąć do ciasta.

    Rozprowadzamy nadzienie na środku ciasta i szczypiemy brzegi ciasta.

  • Tuż przed smażeniem każdy kotlet należy lekko docisnąć ręką, nadając mu bardziej płaski kształt.

    Przed smażeniem ciast należy lekko docisnąć ręką.

  • Postaw patelnię na ogniu, podgrzej, dodaj olej roślinny, aby zakrył tylko dno.

    Na patelni podgrzewamy olej roślinny.

  • Smażyć placki na złoty kolor z każdej strony.

    Nasze placki smażone z kapustą są bardzo smaczne.

  • Czy wiedziałeś? Aby gotowe ciasta były mniej tłuste, wyjmij je do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami. Aby ciasto było jeszcze bardziej miękkie, smażone ciasta można przykryć pokrywką na 5-10 minut.

    Przepis

    Na tym filmie zobaczysz, jak prawidłowo przygotować nadzienie i jaką konsystencję powinno mieć ciasto.

    Czy często gotujesz smażone ciasta? Ciasta na szybkim cieście drożdżowym według tego przepisu są bardzo smaczne. Z jakim nadzieniem najczęściej robisz ciasta? Podziel się z nami swoimi pomysłami.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta z jabłkami

    ciasto francuskie

    Ciasta w piekarniku

    Ciasta z cebulą i jajkiem

    Ciasta z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author