
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- nóż;
- deska do krojenia;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- wok;
- pojemniki o różnych rozmiarach;
- duża płaska płyta.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kałamarnice | 3 szt. |
Mąka pszenna | 150-200g |
Oregano | 5 gramów |
Majeranek | 5 gramów |
Papryka | 5 gramów |
suszony czosnek | 5 gramów |
biały pieprz | 2 gramy |
Płatki papryki chili | 1 gram |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Chilli | ½ sztuki |
sok limonkowy | 30 gramów |
Czosnek | 3-4 goździki |
Pietruszka | 20 gramów |
Domowy Majonez | 120 gramów |
Olej roślinny | 250-300g |
Gotowanie krok po kroku
Dokładnie myjemy i myjemy trzy kalmary pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby wyjąć wnętrze i spłukać od środka. 
Na dużym płaskim talerzu wymieszaj 150-200 g mąki pszennej, 5 g oregano, 5 g majeranku, 5 g papryki, 5 g suszonego czosnku, 2 g białego pieprzu, sól do smaku i 1 g chili płatki pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. 
Obrane kalmary pokroić i odwrócić na lewą stronę. Na wewnętrznej stronie tuszy wykonujemy nacięcia ukośne. Staramy się nie przecinać końca. 
Wykonujemy również nacięcia po skosie oraz w drugą stronę. Oznacza to, że na każdej tuszy otrzymamy siatkę. 
Obierz 3-4 ząbki czosnku i włóż je do małej głębokiej miski. 
Pokrój na małe plasterki połowę papryczki chili, a także wyślij do czosnku. 
Dodaj trochę soli do smaku do pojemnika i zmiel wszystko na kleik. 
Dodaj ten kleik do 120 gram domowego majonezu i soku z połowy limonki. Dzięki limonce sos nabierze wyśmienitej kwaskowatości. 
Do sosu dodaj trochę mielonego czarnego pieprzu i 20 gram posiekanej świeżej pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i pozostaw do zaparzenia w lodówce. 
Wlej 250-300 gramów oleju roślinnego na patelnię do woka i podgrzej. 
Gdy olej się rozgrzeje, całą tuszkę kałamarnicy ostrożnie obtocz w mące z przyprawami i włóż na patelnię. Smaż każdą tuszkę przez 1,5-2 minuty. 
Połóż gotowe kalmary na talerzu przykrytym papierowymi ręcznikami. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Pokrój tusze na kawałki i przełóż na talerz. Udekoruj i podawaj z sosem na stole. 
Przepis
Przyda się to tym, którzy chcą poznać tak wspaniałe danie, jak smażone kalmary. Ten produkt jest bardzo bogaty w białko, witaminy i minerały. Owoce morza są po prostu niezbędne w diecie, zwłaszcza dla tych, którzy dbają o swoją wagę. Dzięki temu przepisowi możesz z łatwością zadowolić swoją rodzinę i gości.
Smażone kalmary to bardzo proste i niezwykle smaczne danie. Bardzo ważne jest, aby smażenie kałamarnicy nie trwało dłużej niż trzy minuty. Do takich owoców morza można dodawać różnorodne składniki i ulepszać je różnymi sosami. Smażone kalmary bardzo dobrze komponują się z warzywami, przyprawami, ziołami. Lubisz owoce morza? W jakiej formie gotujesz kalmary? Czy kiedykolwiek próbowałeś smażonych kalmarów? Podziel się swoją opinią, opiniami i doświadczeniami w komentarzach!