Smażone kalmary według przepisu krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Smażone kalmary - pyszna wakacyjna przekąska 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • wok;
  • pojemniki o różnych rozmiarach;
  • duża płaska płyta.

Składniki

Produkt Ilość
Kałamarnice 3 szt.
Mąka pszenna 150-200g
Oregano 5 gramów
Majeranek 5 gramów
Papryka 5 gramów
suszony czosnek 5 gramów
biały pieprz 2 gramy
Płatki papryki chili 1 gram
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Chilli ½ sztuki
sok limonkowy 30 gramów
Czosnek 3-4 goździki
Pietruszka 20 gramów
Domowy Majonez 120 gramów
Olej roślinny 250-300g

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie myjemy i myjemy trzy kalmary pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby wyjąć wnętrze i spłukać od środka.

    Myjemy kalmary, myjemy tusze.

  • Na dużym płaskim talerzu wymieszaj 150-200 g mąki pszennej, 5 g oregano, 5 g majeranku, 5 g papryki, 5 g suszonego czosnku, 2 g białego pieprzu, sól do smaku i 1 g chili płatki pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

    Wymieszaj mąkę z przyprawami.

  • Obrane kalmary pokroić i odwrócić na lewą stronę. Na wewnętrznej stronie tuszy wykonujemy nacięcia ukośne. Staramy się nie przecinać końca.

    Na tuszy kalmarów wykonujemy ukośne nacięcia.

  • Wykonujemy również nacięcia po skosie oraz w drugą stronę. Oznacza to, że na każdej tuszy otrzymamy siatkę.

    Wykonujemy nacięcia w jedną iw drugą stronę, aby ostatecznie uzyskać siatkę.

  • Obierz 3-4 ząbki czosnku i włóż je do małej głębokiej miski.

    Do moździerza włożyć obrany czosnek.

  • Pokrój na małe plasterki połowę papryczki chili, a także wyślij do czosnku.

    Papryczkę chili pokroić w krążki i dodać do czosnku.

  • Dodaj trochę soli do smaku do pojemnika i zmiel wszystko na kleik.

    Dodaj sól i zmiel składniki w moździerzu.

  • Dodaj ten kleik do 120 gram domowego majonezu i soku z połowy limonki. Dzięki limonce sos nabierze wyśmienitej kwaskowatości.

    Do posiekanych składników dodać majonez i sok z limonki.

  • Do sosu dodaj trochę mielonego czarnego pieprzu i 20 gram posiekanej świeżej pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i pozostaw do zaparzenia w lodówce.

    Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.

  • Wlej 250-300 gramów oleju roślinnego na patelnię do woka i podgrzej.

    Rozgrzej olej roślinny w woku.

  • Gdy olej się rozgrzeje, całą tuszkę kałamarnicy ostrożnie obtocz w mące z przyprawami i włóż na patelnię. Smaż każdą tuszkę przez 1,5-2 minuty.

    Kalmary panierujemy w mące z przyprawami i wkładamy na patelnię do smażenia.

  • Połóż gotowe kalmary na talerzu przykrytym papierowymi ręcznikami. Jest to konieczne, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Smażone kalmary przekładamy na papierowe serwetki.

  • Pokrój tusze na kawałki i przełóż na talerz. Udekoruj i podawaj z sosem na stole.

    Podawaj smażone kalmary z pikantnym sosem.

  • Przepis

    Przyda się to tym, którzy chcą poznać tak wspaniałe danie, jak smażone kalmary. Ten produkt jest bardzo bogaty w białko, witaminy i minerały. Owoce morza są po prostu niezbędne w diecie, zwłaszcza dla tych, którzy dbają o swoją wagę. Dzięki temu przepisowi możesz z łatwością zadowolić swoją rodzinę i gości.

    Smażone kalmary to bardzo proste i niezwykle smaczne danie. Bardzo ważne jest, aby smażenie kałamarnicy nie trwało dłużej niż trzy minuty. Do takich owoców morza można dodawać różnorodne składniki i ulepszać je różnymi sosami. Smażone kalmary bardzo dobrze komponują się z warzywami, przyprawami, ziołami. Lubisz owoce morza? W jakiej formie gotujesz kalmary? Czy kiedykolwiek próbowałeś smażonych kalmarów? Podziel się swoją opinią, opiniami i doświadczeniami w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author