Smażone krewetki przepis krok po kroku ze zdjęciem

Krewetki smażone na ostro i pyszne

Sprzęt i przybory kuchenne: nieprzywierająca patelnia, płyta grzewcza, drewniana łopatka, nóż, powierzchnia do cięcia.

Składniki

Produkt  Ilość
Krewetki 450 gramów
skórki z cytryny 5 gramów
Czosnek 1 goździk
Chilli smak
Olej roślinny 15 gramów
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 15 gramów oleju roślinnego na nieprzywierającą patelnię i podgrzej na kuchence.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni.

  • 450 gramów rozmrożonych krewetek wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy przez 3-4 minuty. Obierz i drobno posiekaj 1 ząbek czosnku i dodaj na patelnię. Pokrój papryczkę chili na cienkie talarki i dodaj do smaku krewetki.

    Krewetki rozprowadzamy, smażymy, dodajemy posiekany czosnek i papryczki chili.

  • Zetrzyj 5 gramów skórki z cytryny i dodaj do pozostałych składników. Dodaj do smaku, wymieszaj i przygotuj.

    Dodaj sól do smaku i skórkę z cytryny.

  • Gotowe krewetki przekładamy na talerz, dekorujemy według uznania i podajemy.

    Podczas serwowania smażone krewetki można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Najlepszym dodatkiem do smażonych krewetek jest gotowany ryż z warzywami lub bez.
    • Jeśli nie lubisz ryżu, możesz podać krewetki z makaronem.
    • Chcesz, aby Twój obiad był bardzo przydatny? Następnie podawać z duszonymi warzywami lub sałatkami z krewetek.
    • Dynia pieczona w piekarniku będzie idealnie współgrała z tymi owocami morza. Aby to warzywo nie było zbyt suche, należy je nasmarować oliwą z oliwek i posolić.
    • Świetnym dodatkiem do tego dania jest lekkie czerwone wino.
    • Jeśli chcesz ugotować obrane krewetki, zalej je wrzątkiem. W ten sposób powłoka zostanie znacznie łatwiej usunięta.
    • Danie można ugotować w różnych formach: z głową, w skorupce, z obraną miazgą. Bardzo ważne jest, aby przed obróbką cieplną usunąć czarną rurkę.
    • Aby krewetki były bardziej soczyste, należy je usmażyć na maśle lub oleju słonecznikowym na dużym ogniu. Duże krewetki należy gotować co najmniej 5 minut, mniejsze 3-4 minuty.

    Przepis

    poniższy przepis pomoże Ci ugotować ten produkt nie tylko smacznie, ale także dobrze.

    Smażone krewetki to proste, ale jednocześnie bardzo ciekawe danie, które z łatwością podbije duszę każdego z Twoich gości. Te owoce morza rozjaśnią każdą ucztę i zajmą honorowe miejsce na świątecznym stole. Przepis na smażone krewetki, który prezentujemy w tym artykule, nie jest niczym skomplikowanym i drogim, a można go urozmaicić wieloma dodatkowymi składnikami.

    Inne przepisy z krewetkami

    Jak gotować krewetki

    Krewetki z czosnkiem

    Krewetki w sosie czosnkowym

    Smażone krewetki

    Jak gotować krewetki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author