Smażone krewetki z czosnkiem krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pachnące i pyszne krewetki smażone z czosnkiem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • wok;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
schłodzone lub mrożone krewetki 600 gramów
Zielona cebula mały pakiet
czosnek 1 goździk
sól, pieprz czarny mielony smak
sos sojowy 0,5 ul. l.
rafinowany olej roślinny 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem zamrożone krewetki należy wyjąć, aby się rozmroziły. Najlepiej zrobić to wszystko w kilka godzin, po prostu odkładając na dolną półkę lodówki. Dzięki temu krewetka nie ulegnie ciepłym promieniom i lepiej zachowa swoje właściwości i teksturę.

    Jeśli krewetki są zamrożone, rozmroź je.

  • Umyj młodą cebulę i obrany ząbek czosnku, posiekaj drobno i włóż do miski. Dodaj trochę oleju roślinnego i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5-7 minut, aby olej wchłonął aromat cebuli i czosnku.

    Zmiel cebulę, czosnek i wymieszaj je z olejem roślinnym.

  • Krewetki należy wyczyścić, pozostawiając ogony. Chociaż ogon nie jest jadalny, wygląda dość harmonijnie w naczyniu jako dekoracja.

    Myjemy krewetki.

  • Zrób małe nacięcie wzdłuż grzbietu każdej krewetki. Po pierwsze jest to konieczne, aby usunąć żołądek i jelita krewetki – ciemny pasek, który bardzo łatwo zauważyć i usunąć. Po drugie, przy takim nacięciu krewetka lepiej się otworzy podczas smażenia i wchłonie więcej smaku i aromatu.

    Zrób małe nacięcie wzdłuż grzbietu krewetki.

  • Dobrze podgrzej wok i dodaj mieszankę cebuli i czosnku. Mieszając, smaż tę mieszankę przez 30-40 sekund.

    Cebulę i czosnek włożyć na patelnię i smażyć kilka minut.

  • Następnie wrzuć krewetki na patelnię i gotuj przez 1-2 minuty, ciągle mieszając łyżką lub łopatką.

    Włóż krewetki na patelnię.

  • Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku, dodaj trochę sosu sojowego. Pamiętaj, że sam sos sojowy jest już słony, więc nie przesadzaj. Całość mieszaj i smaż przez kolejne 20-30 sekund.

    Dodaj sól, pieprz i sos sojowy.

  • Następnie wyłącz ogień i połóż krewetki z patelni na płaskim talerzu. Udekoruj gałązkami zielonej cebuli.

    Smażone krewetki z czosnkiem są gotowe.

  • To danie można podawać samodzielnie lub z lekkim dodatkiem. Na przykład ugotuj ryż, makaron lub upiecz ziemniaki. Przygotuj lekką sałatkę warzywną, którą można również łączyć z owocami morza. Opcjonalnie można dodatkowo zrobić różne kawałki sera i warzyw. Smażone krewetki bardzo harmonijnie łączą się ze słodko-kwaśnymi sosami i sokiem z cytryny. Jeśli nie możesz zrobić sosu, po prostu skrop go sokiem z cytryny lub limonki, a danie nabierze zupełnie nowego smaku.

    Pomocne wskazówki

    Wybierając krewetki należy zwrócić uwagę na następujące czynniki:

    • Wybierz świeże mrożone krewetki. Jego kolor powinien być szarobrązowy, bez zażółcenia i czarnych plam. W przeciwnym razie taka krewetka jest zepsuta lub stara.
    • Ogon krewetki powinien się lekko zwinąć. Prosty ogon wskazuje, że zmarła przed procesem zamrażania.
    • W worku mrożonych krewetek nie powinno być grudek śniegu ani lodu.

    Ważny!  Nigdy nie trzymaj krewetek na gorącej patelni po smażeniu, ponieważ mogą stać się twarde.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz, jak prawidłowo wyczyścić krewetki, a następnie usmażyć je na patelni.

    Kochasz owoce morza? Czy próbowałeś tego przepisu na smażone krewetki czosnkowe? Podziel się, w jaki sposób uzyskałeś wynik. Daj nam znać, co Twoim zdaniem jest najlepszym sposobem podania tego dania.

    Inne przepisy z krewetkami

    Krewetki w sosie czosnkowym

    Smażone krewetki

    Jak gotować krewetki

    Roladki z krewetek

    Krewetki w tempurze

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author