Smażone placki z ziemniakami kefirowymi: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne smażone placki ziemniaczane z kefirem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka gazowa lub elektryczna;
  • głęboki rondel;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • popychacz;
  • miski na składniki;
  • śmigać;
  • wałek do ciasta

Składniki

Nazwa Ilość
Kefir 5-10% 250 ml
Cukier 1 łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki
Soda 1/2 łyżeczki
Mąka 2 stosy
Olej roślinny 3 art. l.
Ziemniak (średni 5-6 szt.
Cebula 2-3 szt.
Masło 2 łyżki stołowe. l.
Zmielony czarny pieprz 1/3 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Ciasto szybko się gotuje, dlatego warto zacząć od nadzienia. Myjemy 5-6 średnich ziemniaków, solimy, napełniamy zimną wodą i gotujemy na kuchence do miękkości.

    Ziemniaki myjemy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy.

  • Drobno posiekaj dwie cebule i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor i miękkość.

    Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.

  • Gdy ziemniaki się ugotują, spuść wodę z patelni i dodaj do niej smażoną cebulę, 2 łyżki. l. masło, pieprz i sól do smaku. Możesz dodać trochę zieleni.

    Do gotowych ziemniaków dodać cebulę, sól, pieprz i masło.

  • Wszystko dobrze zagniatamy, powinieneś dostać miękkie tłuczone ziemniaki. Pyszny farsz jest gotowy.

    Dokładnie zagnieść puree, a nasze nadzienie jest gotowe.

  • Gdy nadzienie do ciast stygnie, musisz przygotować ciasto. Do miski wlej 250 ml kefiru w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki sody. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, kefir zacznie się pienić, a soda zgaśnie.

    Dodaj sól, cukier i sodę do kefiru.

  • Stopniowo dodawać 1 szklankę przesianej mąki i zagnieść ciasto.

    Powoli dodaj mąkę.

  • Po wsypaniu połowy mąki i zgęstnieniu ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

    Do ciasta dodajemy również olej roślinny.

  • Pozostałą 1 szklankę mąki wylej na stół i włóż do niej powstałe ciasto, a także dobrze wymieszaj.

    Pozostałą mąkę wysypać na stół i zagnieść w niej ciasto.

  • Skrop ciasto 1 łyżką oleju roślinnego.

    Wlej gotowe ciasto łyżką oleju roślinnego.

  • Ciasto podzielić na 10 równych części i każdą uformować w kulkę. Usuwamy je pod folią.

    Podziel ciasto na kulki.

  • Bierzemy jedną kulkę i zwijamy ją w ciasto, wkładamy 1 łyżkę nadzienia ze szkiełkiem.

    Z kulek robimy ciasta i nakładamy na nie nadzienie.

  • Ściskamy krawędzie i robimy to samo z resztą kulek ciasta.

    Szczypiemy krawędzie ciast.

  • Podgrzewamy patelnię, wlewamy do niej olej słonecznikowy i kładziemy tam placki szwem do dołu.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż do niego ciasta szwem do dołu.

  • Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

    Smażyć placki z obu stron.

  • Gotowe ciasta połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

    Z patelni przełóż placki na papierowe serwetki, aby pozbyć się tłuszczu.

  • To samo robimy z resztą ciast. Smacznego!

    Smażone placki z ziemniakami na kefirze są gotowe.

  • Rada

    • Nadzienie można przygotować według własnego gustu: kapustę, jajka z cebulą, owoce i jagody.
    • Danie podawać na stole, podlewając je kwaśną śmietaną.
    • Oprócz dania przygotuj prostą sałatkę z warzyw i kurczaka. Aby to zrobić, weź świeże pomidory, ogórki, paprykę i zielenie i pokrój na średnie kawałki. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, posolić i smażyć na patelni na złoty kolor. Gotowy filet i posiekane warzywa przełożyć na talerz, posolić, popieprzyć i doprawić do smaku olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną.

    Przepis

    Proponuję zapoznać się szczegółowo z recepturą dania. Możesz zobaczyć szczegółowe przygotowanie i przeczytać dodatkowe uwagi autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę niesamowicie smacznymi i satysfakcjonującymi plackami ziemniaczanymi? A może masz własne sztuczki kulinarne? Podziel się z nami swoimi wskazówkami i doświadczeniami!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta Z Cebulą

    Ciasta z ryżem i jajkiem

    Słodkie ciasta

    Ciasta serowe

    Ciasta francuskie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author