
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka gazowa lub elektryczna;
- głęboki rondel;
- patelnia;
- deska do krojenia;
- nóż;
- popychacz;
- miski na składniki;
- śmigać;
- wałek do ciasta
Składniki
Nazwa | Ilość |
Kefir 5-10% | 250 ml |
Cukier | 1 łyżeczka |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Soda | 1/2 łyżeczki |
Mąka | 2 stosy |
Olej roślinny | 3 art. l. |
Ziemniak (średni | 5-6 szt. |
Cebula | 2-3 szt. |
Masło | 2 łyżki stołowe. l. |
Zmielony czarny pieprz | 1/3 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto szybko się gotuje, dlatego warto zacząć od nadzienia. Myjemy 5-6 średnich ziemniaków, solimy, napełniamy zimną wodą i gotujemy na kuchence do miękkości. 
Drobno posiekaj dwie cebule i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor i miękkość. 
Gdy ziemniaki się ugotują, spuść wodę z patelni i dodaj do niej smażoną cebulę, 2 łyżki. l. masło, pieprz i sól do smaku. Możesz dodać trochę zieleni. 
Wszystko dobrze zagniatamy, powinieneś dostać miękkie tłuczone ziemniaki. Pyszny farsz jest gotowy. 
Gdy nadzienie do ciast stygnie, musisz przygotować ciasto. Do miski wlej 250 ml kefiru w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki sody. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, kefir zacznie się pienić, a soda zgaśnie. 
Stopniowo dodawać 1 szklankę przesianej mąki i zagnieść ciasto. 
Po wsypaniu połowy mąki i zgęstnieniu ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj. 
Pozostałą 1 szklankę mąki wylej na stół i włóż do niej powstałe ciasto, a także dobrze wymieszaj. 
Skrop ciasto 1 łyżką oleju roślinnego. 
Ciasto podzielić na 10 równych części i każdą uformować w kulkę. Usuwamy je pod folią. 
Bierzemy jedną kulkę i zwijamy ją w ciasto, wkładamy 1 łyżkę nadzienia ze szkiełkiem. 
Ściskamy krawędzie i robimy to samo z resztą kulek ciasta. 
Podgrzewamy patelnię, wlewamy do niej olej słonecznikowy i kładziemy tam placki szwem do dołu. 
Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. 
Gotowe ciasta połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. 
To samo robimy z resztą ciast. Smacznego! 
Rada
- Nadzienie można przygotować według własnego gustu: kapustę, jajka z cebulą, owoce i jagody.
- Danie podawać na stole, podlewając je kwaśną śmietaną.
- Oprócz dania przygotuj prostą sałatkę z warzyw i kurczaka. Aby to zrobić, weź świeże pomidory, ogórki, paprykę i zielenie i pokrój na średnie kawałki. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, posolić i smażyć na patelni na złoty kolor. Gotowy filet i posiekane warzywa przełożyć na talerz, posolić, popieprzyć i doprawić do smaku olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną.
Przepis
Proponuję zapoznać się szczegółowo z recepturą dania. Możesz zobaczyć szczegółowe przygotowanie i przeczytać dodatkowe uwagi autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę niesamowicie smacznymi i satysfakcjonującymi plackami ziemniaczanymi? A może masz własne sztuczki kulinarne? Podziel się z nami swoimi wskazówkami i doświadczeniami!
Inne przepisy na ciasto
Ciasta Z Cebulą
Ciasta z ryżem i jajkiem
Słodkie ciasta
Ciasta serowe
Ciasta francuskie
Miłego czytania!