Smażony gromadnik: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny smażony gromadnik według przepisu krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka lub płyta grzewcza, patelnia żeliwna lub nieprzywierająca, szpatułka lub widelec, plastikowa torba.

Składniki

Produkt Ilość
kapelan 300g
Mąka pszenna 100 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 60-70g

Gotowanie krok po kroku

  • 300 gram gromadnika dokładnie umyj, osusz z nadmiaru wody i włóż do zwykłej plastikowej torebki. Do torebki wsypujemy również 100 gram mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. Zawiń trochę torebkę na wierzchu i wlej, aby wymieszać w niej całą zawartość. Każda ryba powinna być dobrze obtoczona w mące.

    Do gotowania smażonego gromadnika. przygotuj składniki

  • Wlej 60-70 gramów oleju roślinnego na nieprzywierającą lub żeliwną patelnię, połóż na kuchence i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.

    Do gotowania smażonego gromadnika. podgrzej patelnię

  • Gdy olej będzie gorący, połóż gromadnik na patelni niezbyt blisko siebie i smaż przez trzy minuty z każdej strony. Jeśli lubisz bardziej chrupiącą rybę, smaż przez 4-5 minut z każdej strony.

    Do gotowania smażonego gromadnika. zrobić mąkę

  • Gdy cała ryba będzie gotowa, połóż ją na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i przenieś do pięknego naczynia.

    Jak nauczyć się gotować pyszny smażony gromadnik według przepisu krok po kroku

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Jeśli chcesz ugotować pyszny dodatek do gromadnika, obierz ziemniaki i pokrój w cienkie paski. Po usmażeniu całego gromadnika włóż posiekane ziemniaki na patelnię i smaż na złoty kolor. W ten sposób szybko i łatwo otrzymasz pełny obiad.
    • Również smażony gromadnik idealnie połączy się z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami.
    • Zapraszam do serwowania takiej rybie sałatek ze świeżych i pieczonych warzyw.
    • Nie zaleca się podawania smażonego gromadnika z dodatkami zbożowymi lub makaronem.
    • Danie to może być również dobrą przekąską do piwa.
    • Aby pięknie zaserwować smażonego gromadnika na stole, przykryj piękne danie kilkoma liśćmi świeżej sałaty, ułóż gotową rybę, udekoruj posiekanymi świeżymi lub marynowanymi warzywami i posyp ziołami.
    • Jeśli lubisz różne sosy, możesz spokojnie podawać to danie z sosem czosnkowo-kwaśnym.

    Przepis

    Po obejrzeniu tego możesz nauczyć się prawidłowo, szybko i łatwo gotować tak smaczną rybkę jak gromadnik. Ponadto szef kuchni podzieli się z Tobą sekretem, jak ostrożnie obtoczyć rybę w mące i nie spędzać dużo czasu na tym procesie. Smak odpowiednio usmażonego gromadnika potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego i wymagającego gościa.

    Każda dobra gospodyni wie, że każda ryba to bardzo pożyteczny i cenny produkt dla naszego organizmu. A gromadnik, nawet biorąc pod uwagę, że jest to dość prosta i niedroga ryba, ma swoje własne cechy i zalety. Dzięki niewielkim rozmiarom jest szybko i dobrze smażony, można go spożywać w całości bezpośrednio z kośćmi, co pozwala zaoszczędzić czas na czyszczenie i patroszenie.

    Jak często gotujesz i jesz ryby? Co myślisz o małych rybach? Jak myślisz, czy warto poświęcić czas na wyczyszczenie takiego produktu od środka? A może chciałbyś podzielić się swoim doświadczeniem? Napisz o tym w komentarzach do dalszej dyskusji!

    Inne przepisy rybne

    Sterlet z ziemniakami i dekoracją z fasolki szparagowej
    Smażona pachnąca
    ucho łososia
    Smażona karaś
    Pachniała w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author