Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka;
- głęboka patelnia;
- deska do krojenia;
- nóż;
- miska;
- łyżka;
- widelec;
- szpatułka kuchenna.
Składniki
Produkt | Ilość |
Szczupak | 1 szt. |
mąka | 150-200g |
Sól | smak |
zmielony czarny pieprz | smak |
olej roślinny | 3-4 ul. l. |
cebula | 2-3 szt. |
Czy wiedziałeś? Staraj się zawsze wybierać świeże produkty do swojej kuchni. Świeży szczupak powinien mieć jasne wyłupiaste oczy, a skrzela zawsze jaskrawoczerwone. Jest jędrny w dotyku i jak każdą inną rybę można go przetestować, naciskając palcem. W takim przypadku dziura nie powinna pozostać. To samo dotyczy schłodzonych ryb. Również świeże ryby nie powinny się rozpadać podczas smażenia.
Gotowanie krok po kroku
Gotową smażoną rybę można podawać na liściu sałaty i przyozdobić ziołami. Ryż z warzywami, puree ziemniaczanym lub z dowolnym innym smakiem jest dobry jako dodatek. Aby podkreślić smak delikatnego smażonego szczupaka, użyj specjalnych sosów do ryb, a może sam je ugotujesz.
Przepis
Jak prawidłowo wyczyścić i zdemontować szczupaka przed gotowaniem, a także w jakim stanie gotować, możesz spojrzeć.
Nie wiesz jak urozmaicić swoje codzienne menu? Ugotuj pachnącego szczupaka z chrupiącą skórką według tego przepisu i ciesz się jego delikatnym smakiem. Napisz w komentarzach, jakich cech gotowania smażonego szczupaka używasz. Lubisz smażoną cebulę z rybą?
Inne przepisy rybne
Sandacz po polsku
Szczupak pieczony w folii w piekarniku
Galaretka z sandacza
Kanapki z łososiem
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Smacznego!