Smażony szczupak na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Smażony szczupak na patelni - prawdziwie królewska uczta

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka;
  • głęboka patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • miska;
  • łyżka;
  • widelec;
  • szpatułka kuchenna.

Składniki

Produkt Ilość
Szczupak 1 szt.
mąka 150-200g
Sól smak
zmielony czarny pieprz smak
olej roślinny 3-4 ul. l.
cebula 2-3 szt.

Czy wiedziałeś? Staraj się zawsze wybierać świeże produkty do swojej kuchni. Świeży szczupak powinien mieć jasne wyłupiaste oczy, a skrzela zawsze jaskrawoczerwone. Jest jędrny w dotyku i jak każdą inną rybę można go przetestować, naciskając palcem. W takim przypadku dziura nie powinna pozostać. To samo dotyczy schłodzonych ryb. Również świeże ryby nie powinny się rozpadać podczas smażenia.

Gotowanie krok po kroku

  • Na samym początku dokładnie oczyść szczupaka z łusek, odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Wytnij brzuch ryby i oczyść wszystkie wnętrzności. Jeśli znajdziesz kawior, możesz go również usmażyć. Dobrze wypłucz szczupaka pod zimną bieżącą wodą. Nie trzeba wyrzucać głowy ryby, można z niej zrobić bulion.

    Oczyszczamy szczupaka z łusek, myjemy, jelito.

  • Tuszę szczupaka kroimy na porcje o grubości ok. 3 cm i wkładamy do miski.

    Pokrój rybę na porcje.

  • Posolić i popieprzyć rybę do smaku, wszystko dobrze wymieszać rękami, aby była namoczona.

    Posolić kawałki szczupaka i wymieszać.

  • Wlej na patelnię około 3-4 łyżek. l. olej roślinny i podgrzej. Na płaski talerz wsyp 150-200 g mąki. Każdy kawałek ryby dobrze zanurzyć ze wszystkich stron w mące i włożyć na patelnię.

    Kawałki szczupaka obtocz w mące i włóż do dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym.

  • Piecz szczupaka na średnim ogniu. Smażyć z każdej strony przez 5 minut, delikatnie odwrócić widelcem lub szpatułką.

    Odwróć każdy kawałek na drugą stronę.

  • Następnie odwróć każdy kawałek na bok i smaż przez 2 minuty, także z drugiej strony, aby ryba była dobrze usmażona.

    Następnie każdy kawałek smażymy również po bokach.

  • Gotową rybę włóż do miski i przykryj pokrywką. Jeśli jest jeszcze ryba, zanurz w mące i rozłóż na patelni. W międzyczasie obierz 2-3 cebule, pokrój w średniej wielkości półpierścienie.

    Cebulę pokroić w półpierścienie.

  • Włóż na patelnię z boku ryby i usmaż na złoty kolor. W razie potrzeby dopraw niewielką ilością soli i mieszaj podczas smażenia. Cebulę możesz smażyć razem z rybą lub osobno na tym samym oleju, jeśli chcesz.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • Gotową cebulę włożyć do naczynia ze smażoną rybą.

    Smażony na patelni szczupak będzie jeszcze smaczniejszy podany z taką cebulą.

  • Gotową smażoną rybę można podawać na liściu sałaty i przyozdobić ziołami. Ryż z warzywami, puree ziemniaczanym lub z dowolnym innym smakiem jest dobry jako dodatek. Aby podkreślić smak delikatnego smażonego szczupaka, użyj specjalnych sosów do ryb, a może sam je ugotujesz.

    Przepis

    Jak prawidłowo wyczyścić i zdemontować szczupaka przed gotowaniem, a także w jakim stanie gotować, możesz spojrzeć.

    Nie wiesz jak urozmaicić swoje codzienne menu? Ugotuj pachnącego szczupaka z chrupiącą skórką według tego przepisu i ciesz się jego delikatnym smakiem. Napisz w komentarzach, jakich cech gotowania smażonego szczupaka używasz. Lubisz smażoną cebulę z rybą?

    Inne przepisy rybne

    Sandacz po polsku
    Szczupak pieczony w folii w piekarniku
    Galaretka z sandacza
    Kanapki z łososiem
    Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author