Smażyć warzywa według przepisu krok po kroku 🥙 ze zdjęciem

Pyszne, pachnące domowe saute warzywne 🥙

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • głęboka patelnia ogniotrwała;
  • powierzchnia do gotowania.

Składniki

Produkt Ilość
bakłażan 1 szt.
szpik warzyw 1 szt.
cebula 2 szt.
Papryka 2 szt.
ostra papryczka 1 szt.
pomidor 5 sztuk.
marchewka 1 szt.
czosnek 1-2 goździki
Oliwa z oliwek 5 ul. l.
zioła prowansalskie szczypać
Sól 1 łyżeczka
zieleń Belka

Gotowanie krok po kroku

  • Obierz 1 bakłażana i 1 cukinię.

    Obierz cukinię i bakłażana.

  • Kroimy w kostkę 1 marchewkę i przygotowujemy bakłażana z cukinią.

    Cukinię i bakłażan, a także marchewki pokroić w kostkę.

  • Grubo pokroić 1 cebulę, 2 słodkie papryki i 3 pomidory.

    Kroimy również w kostkę paprykę, pomidory i cebulę.

  • Bierzemy 1 ostrą paprykę, usuwamy z niej nasiona i drobno siekamy.

    Zmiel ostrą paprykę, usuwając nasiona.

  • Drobno posiekaj 1 pęczek ziół.

    Drobno posiekaj koperek.

  • Kładziemy głęboką patelnię ogniotrwałą na ogniu i dodajemy 5 łyżek. l. Oliwa z oliwek.

    Olej roślinny podgrzewamy w kotle.

  • Marchewki i cebulę wysyłamy do smażenia.

    Najpierw podsmaż cebulę i marchew.

  • Po 10 minutach do warzyw wysyłamy posiekaną cukinię i bakłażana. Wszystko miksujemy.

    Dodaj cukinię i bakłażana do garnka.

  • Po 5 minutach do składników dodać słodką paprykę. Wszystko smażymy przez 5 minut.

    Dodaj pieprz.

  • Posyp zawartość patelni 1 łyżeczką. Sól.

    Posolić danie do smaku.

  • Do warzyw dodać posiekane pomidory i ostrą paprykę.

    Dodaj pomidory i ostrą paprykę.

  • Warzywa dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 5 minut.

    Dusimy danie.

  • Do składników dodaj zieleninę, 3 posiekane ząbki czosnku i szczyptę ziół prowansalskich.

    Na koniec dodać zioła prowansalskie, czosnek do smaku, posiekany koperek.

  • Gotuj warzywa przez 2 minuty i wyłącz ogień. Danie gotowe!

    pyszne saute warzywne jest gotowe.

  • Ważny!  Spróbuj pokroić wszystkie warzywa na równe kawałki.

    Gotowy saute może być stosowany jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne chude danie.

    Przepis

    Jeśli nadal masz pytania dotyczące procesu przygotowania sauté warzywnego, zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym przepisem na to danie krok po kroku.

    Podobała Ci się proponowana wersja dania warzywnego? Być może zdecydowałeś się na użycie w przepisie dodatkowych składników? Podziel się swoją opinią i zostaw przydatne wskazówki kulinarne.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author