Soczewica z grzybami: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną soczewicę z grzybami 🍄

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • miarka lub wagi;
  • patelnia;
  • łyżka;
  • Puchar;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • patelnia;
  • szpatułka kuchenna.

Składniki

Produkt Ilość
soczewica 1 stos
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Grzyby leśne 250g
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Sól pieprz Smak
koperek, pietruszka Do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

gotowanie soczewicy

  • Umieść 1 szklankę soczewicy w rondlu.

    Wylej umytą soczewicę z rondla.

  • Posol do smaku i dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego.

    Dodaj sól i olej roślinny do soczewicy.

  • Zalej soczewicę dwiema szklankami wrzącej wody i wymieszaj.

    Dodaj wodę i zagotuj soczewicę.

  • Połóż soczewicę na wolnym ogniu. Dusić, aż soczewica zmięknie, ale zachowa swój kształt. Mieszaj od czasu do czasu. Nie zamykaj garnka pokrywką. Jeśli po ugotowaniu nie cała ciecz została wchłonięta przez soczewicę, można ją odsączyć.

    Gotuj soczewicę, aż będzie gotowa.

  • Czy wiedziałeś? Soczewica czerwona będzie gotowa w 10 minut, soczewica zielona w 30 minut, a brązowa w 40 minut (ta odmiana wymaga wstępnego namoczenia – od pół godziny do dwóch godzin).

    Przygotowanie warzyw

  • Obierz 1 małą cebulę i pokrój w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Po umyciu i obraniu zmiel 1 małą marchewkę na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki.

  • Jeśli bierzesz grzyby leśne, ugotuj je przed rozpoczęciem gotowania. Jeśli do dania wybrałeś pieczarki lub boczniaki, nie musisz ich gotować. Wystarczy umyć i wyczyścić takie grzyby. Pokrój 250 gramów gotowych grzybów. Nie warto kroić pieczarek bardzo drobno, ponieważ po usmażeniu zachowają swoją soczystość.

    Pokrój wstępnie ugotowane grzyby leśne.

  • Prażenie

  • Rozgrzej olej roślinny na patelni, usmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor i miękkość (2-3 minuty).

    Smaż cebulę i marchewkę na patelni do miękkości.

  • Dodaj pieczarki do warzyw na patelni. Sól i pieprz do smaku, dodaj ulubione przyprawy (do grzybów możesz dodać czosnek na pikantność). Gotuj, aż pieczarki będą gotowe (5-8 minut).

    Dodaj pieczarki do warzyw.

  • Dodaj ugotowaną soczewicę do pieczarek na patelni.

    W prawie gotowym naczyniu dodaj soczewicę.

  • Dokładnie wymieszać. Danie gotowe. Smacznego!

    Wymieszaj składniki, a danie jest gotowe do podania.

  • Czy wiedziałeś?  Jeśli nie lubisz soczewicy, możesz ją zastąpić dowolnym innym dodatkiem: ryżem, makaronem, fasolą mung, kaszą gryczaną lub fasolą. Ale to danie zmieni twoje zdanie na temat soczewicy, więc spróbuj zrobić to z nimi. Rośliny strączkowe są bardzo satysfakcjonujące, łatwo przyswajalne przez organizm i nie wymagają dużo czasu na gotowanie.

    Opcje dekorowania i serwowania

    Podawać na ciepło ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Można go łatwo przechowywać w lodówce i odgrzać przed podaniem. Soczewicę możesz udekorować grzybami z drobno posiekanymi ziołami: koperkiem lub pietruszką.

    Soczewica z grzybami będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podczas serwowania posypie się ją drobno posiekanymi ziołami.

    Przepis

    Sprawdź szczegółowy i krok po kroku przepis na gotowanie soczewicy z grzybami od doświadczonego szefa kuchni. Następnie przygotowanie tego smacznego i pożywnego chudego dania nie będzie trudne.

    Jak widać, gotowanie soczewicy nie jest takie trudne, a wynik zawsze będzie zadowolony. Drodzy czytelnicy, czy kiedykolwiek robiliście soczewicę z grzybami? Czy masz jakieś dodatki do tego przepisu? Podziel się nimi w komentarzach poniżej. Zostaw tam swoją opinię o tym daniu.

    Inne przepisy na soczewicę

    Kotlety z soczewicy

    Łatwy przepis na soczewicę

    Zupa z soczewicy

    Zupa z soczewicy i ziemniaków

    Sałatka z soczewicą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author