Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- miarka lub wagi;
- patelnia;
- łyżka;
- Puchar;
- nóż;
- deska do krojenia;
- tarka;
- patelnia;
- szpatułka kuchenna.
Składniki
Produkt | Ilość |
soczewica | 1 stos |
Marchewka | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Grzyby leśne | 250g |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Sól pieprz | Smak |
koperek, pietruszka | Do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
gotowanie soczewicy
Czy wiedziałeś? Soczewica czerwona będzie gotowa w 10 minut, soczewica zielona w 30 minut, a brązowa w 40 minut (ta odmiana wymaga wstępnego namoczenia – od pół godziny do dwóch godzin).
Przygotowanie warzyw
Prażenie
Czy wiedziałeś? Jeśli nie lubisz soczewicy, możesz ją zastąpić dowolnym innym dodatkiem: ryżem, makaronem, fasolą mung, kaszą gryczaną lub fasolą. Ale to danie zmieni twoje zdanie na temat soczewicy, więc spróbuj zrobić to z nimi. Rośliny strączkowe są bardzo satysfakcjonujące, łatwo przyswajalne przez organizm i nie wymagają dużo czasu na gotowanie.
Opcje dekorowania i serwowania
Podawać na ciepło ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Można go łatwo przechowywać w lodówce i odgrzać przed podaniem. Soczewicę możesz udekorować grzybami z drobno posiekanymi ziołami: koperkiem lub pietruszką.
Przepis
Sprawdź szczegółowy i krok po kroku przepis na gotowanie soczewicy z grzybami od doświadczonego szefa kuchni. Następnie przygotowanie tego smacznego i pożywnego chudego dania nie będzie trudne.
Jak widać, gotowanie soczewicy nie jest takie trudne, a wynik zawsze będzie zadowolony. Drodzy czytelnicy, czy kiedykolwiek robiliście soczewicę z grzybami? Czy masz jakieś dodatki do tego przepisu? Podziel się nimi w komentarzach poniżej. Zostaw tam swoją opinię o tym daniu.
Inne przepisy na soczewicę
Kotlety z soczewicy
Łatwy przepis na soczewicę
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy i ziemniaków
Sałatka z soczewicą
Miłego czytania!