Soczysta i miękka wołowina w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Wołowina w piekarniku - bardzo miękka, soczysta i smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • film spożywczy;
  • rozszczepienie nóg;
  • forma żaroodporna;
  • termometr kuchenny do piekarnika z timerem.

Składniki

Mięso wołowe 1,5 kg
Sól smak
Pieprz smak
Tymianek (można zastąpić rozmarynem) smak
Oliwa z oliwek 3-4 ul. l.
Szalotka 150 gramów
Marchewka 150 gramów

Ważny! Wołowina do gotowania w piekarniku powinna być starannie dobierana. Najlepsze jest cięcie z grubej lub cienkiej krawędzi.

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj i osusz mięso. Sprawdź kawałek mięsa i odetnij wszystkie niepotrzebne – ślinę, tłuszcz, kości.

    Oczyszczamy kawałek mięsa z folii i tłuszczu.

  • Wołowinę przełożyć na folię spożywczą i natrzeć solą, pieprzem, suszonym czosnkiem. Posyp tymiankiem (lub rozmarynem).

    Mięso posyp solą, pieprzem i tymiankiem.

  • Na wierzch polać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wmasować wszystkie przyprawy w mięso.

    Mięso skropić oliwą i dobrze natrzeć przyprawami.

  • Odwróć kawałek i wykonaj te same manipulacje.

    Odwróć kawałek i zrób to samo.

  • Zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Nie możesz tego umieścić, wtedy nie musisz zawijać mięsa i zajmie to tylko kilka godzin.

    Mięso zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do marynowania w lodówce na jeden dzień.

  • 2-3 godziny przed gotowaniem wyjmij wołowinę z lodówki i odwiń z folii spożywczej. W tym czasie mięso powinno nagrzać się do temperatury pokojowej i dobrze parzyć. Dobrze jest zawiązać kawałek sznurka w kilku miejscach. Dzieje się tak, aby mięso nie uwalniało soku podczas gotowania.

    Wyciągamy kawałek z lodówki i zawiązujemy sznurkiem.

  • Włącz piekarnik do trybu „grill” lub, jeśli tak nie jest, do 230-250 ° C. Gdy piekarnik się nagrzewa, obierz cebulę i marchew. Pokroić bardzo duże: cebulę w ćwiartki, marchewki w grube ukośne koła. Sól pieprz.

    Pokrój cebulę i marchewkę na duże kawałki.

  • Mięso ułożyć w formie żaroodpornej, a wokół cebuli i marchewki. Pozostaw piekarnik w maksymalnej temperaturze, ale włącz tylko górne ogrzewanie. Wyślij formularz do piekarnika na 10 minut.

    Mięso rozkładamy w naczyniu do pieczenia, obok kładziemy warzywa.

  • Kiedy minie czas, weź mięso. Powinien być pokryty ciemną skórką. Ta skórka jest bardzo ważna, ponieważ nie pozwoli na wypłynięcie wszystkich soków podczas dalszego gotowania mięsa. Schłodź piekarnik do 150 ° C, włącz tryb „grzanie górne i dolne”.

    Mięso wysyłamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, aby było zapieczętowane.

  • Delikatnie włóż sondę termometru piekarnika (inaczej termometr do mięsa) na środek mięsa. Ustaw timer termometru na 60°C. Temperatura ta odpowiada stopniowi średniej gotowości mięsa wołowego. Jeśli nagle nie ma termometru, stopień gotowości określa się „staromodnym sposobem” – kolorem wystającego soku. Im bardziej brązowy sok, tym bardziej ugotowane mięso.

    Podczas pieczenia wołowiny bardzo wygodne jest używanie termometru kuchennego z sondą.

  • Po godzinie wyjmij mięso i zawiń formę w folię. Do tego czasu prawdopodobnie nie będzie gotowy. Dlatego odeślij go z powrotem do piekarnika (około 40 minut).

    Następnie mięso należy zawinąć w folię i wysłać do pieczenia.

  • Gdy minutnik się wyłączy, wyjmij foremkę i pozostaw mięso pod folią na 20 minut. Ciekawe, że w tym czasie mięso w środku nie stygnie, a wręcz przeciwnie, trochę się nagrzewa.

    Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, ale zostawiamy w folii na kolejne 20 minut.

  • Pokrój wołowinę na talerze i podawaj z pieczonymi warzywami. Smacznego!

    Jak widać, w piekarniku można gotować miękką i soczystą wołowinę, wystarczy poznać pewne sekrety.

  • Przepis

    Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące procesu gotowania wołowiny w piekarniku, spójrz. Zobaczysz, że nie ma dużych trudności, a wszystko jest elementarnie proste. Przyda się również, jeśli chcesz wiedzieć, jak prawidłowo korzystać z termometru piekarnika ze zdalną sondą.

    Wołowina w piekarniku jest niesamowicie pyszna. Gospodyni może bez wstydu podać to danie gościom lub poczęstować nim swoją rodzinę. Mięso delikatne, soczyste, średnio wysmażone. A co najważniejsze, to nie ty wykonujesz główną pracę, ale różne urządzenia kuchenne – lodówkę, piekarnik i termometr do mięsa. Czy to nie sen? Ponadto możesz wybrać, jaki stopień wysmażenia mięsa chcesz:

    • Słaby (niebieski rzadki, rzadki) – wtedy na zewnątrz jest skórka, a wewnątrz jest prawie surowe mięso. Aby to zrobić, ustaw timer na 40-55 ° C
    • Średni (średni, średnio dobrze), gdy mięso jest jasnoróżowe w środku, co oznacza, że ​​jest soczyste i nie wytrawne. Ustaw timer na 55-70°C
    • Mocne (dobrze wypieczone), gdy całe mięso jest całkowicie usmażone do brązowienia. Może być suchy. Temperatura nie mniejsza niż 70°С

    Porozmawiajmy, kto lubi jaki stopień gotowości mięsa? Jak rozpoznać, czy mięso jest gotowe bez termometru? Napisz w komentarzach, czekamy na Twoje odpowiedzi.

    Inne przepisy na wołowinę

    Mięso po francusku

    Wołowina w doniczkach

    gulasz wołowy

    Galaretka wołowa

    Azu z wołowiny

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author