Soczysta zapiekanka z kalafiora w piekarniku

Zapiekanka z kalafiora - proste i oryginalne przepisy

Przydatne właściwości kalafiora

Wielu zastanawia się, dlaczego kalafior jest biały. Okazuje się, że nazwa nie dotyczy koloru warzywa, ale tego, że składa się z kwiatostanów. Zaczęli ją uprawiać w Syrii, więc wcześniej nazywano ją syryjską. Kapusta jest bardzo przydatna i dobrze zaspokaja głód. Jest prawie całkowicie wchłaniany przez organizm i jest produktem delikatnym dla przewodu pokarmowego.

Gotowane kwiatostany polecane są diabetykom, ponieważ kapusta normalizuje poziom glukozy i cholesterolu. Zawarte w nim substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, normalizują układ nerwowy, a nawet przyczyniają się do walki z otyłością.

Kapustę spożywa się na surowo w sałatkach, jako bazę do rosołu lub do zupy. Dla tych, którzy przestrzegają paragrafów, otrzymuje się bardzo dobre i zdrowe potrawy. Szczególnie smaczna będzie zapiekanka warzywna. Zapiekanka z kalafiora jest również przygotowywana w piekarniku, powolnej kuchence, patelni i mikrofalówce. Aby przygotować zapiekankę warto zastanowić się nad kilkoma niuansami, a wtedy danie okaże się doskonałe.

Jak gotować

  • Oczyszczamy z owadów. Niektóre owady, które nie są dla nas widoczne na zewnątrz, mogą żyć w główce kapusty. Umieść główkę kapusty w zimnej, bardzo słonej wodzie na 5-7 minut, a wszystkie „żywe stworzenia” wypłyną na powierzchnię.
  • Usuń nadmiar. Rozmontuj lub pokrój warzywo na kwiatostany, usuń grube „nogi”, ponieważ gotują się znacznie dłużej.
  • Właściwy sos. Nie każdy sos nadaje się na zapiekankę. Na przykład sosy na bazie pomidorów nie pasują do dania. Lepiej wybrać śmietanę, śmietanę lub tatar.
  • Zachowujemy kolor. Aby kwiatostany pozostały białe, przed zagotowaniem wrzuć trochę cukru (1-2 łyżki stołowe) do wrzącej wody.
  • Surowa kapusta. Surowe kwiatostany są często używane do różnych sałatek lub dekoracji. Aby to zrobić, dobrze umyj kapustę i sparz ją osoloną wrzącą wodą, a następnie natychmiast spuść wodę.

kwiatostany kalafiora

Zapiekanka z kalafiora z serem jak na zdjęciu

Spośród wielu przepisów na zapiekankę z kalafiora z pieca, ten ma pikantny smak dzięki orzechom włoskim i bułce tartej. Przygotowanie dania jest proste i szybkie. Z niewielkiej ilości składników uzyskuje się 4 pełnowartościowe porcje, które można spożywać bez przystawki.

Zapiekanka Kalafiorowa Z Serem
Będziesz potrzebować:

  • kalafior – 400 g;
  • ser twardy (odmiany śmietankowe) – 130 g;
  • jajko – 3 sztuki;
  • mleko – 60 ml;
  • masło – 70 g;
  • orzech (posiekany) – 4 łyżki;
  • bułka tarta – 3-4 łyżki;
  • sól, przyprawy – do smaku.

Gotowanie

  • Umytą kapustę podzielić na różyczki i po ugotowaniu gotować w osolonej wodzie przez około 7 minut. Suchy.
  • Zmiel orzechy (niezbyt drobno) i smaż je z bułką tartą przez kilka minut.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż kalafior równomiernie.
  • Kolejna warstwa to grubo starty ser.
  • Posyp prażonymi orzechami włoskimi i bułką tartą.
  • Ubij jajka, dodaj mleko i ponownie ubij. Wylej powstałą mieszaninę na ostatnią warstwę.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni i pozostaw formę na 10-15 minut. Po ugotowaniu nie wyciągaj kolejnych 5-6 minut.
  • Przepis z mięsem mielonym w piekarniku

    Zapiekanka z kalafiora z mięsem mielonym
    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora – 1 sztuka;
    • mięso mielone – 500g;
    • jajko – 3 sztuki;
    • ser – 250 g;
    • cebula – 3 średnie;
    • bułka tarta – 3-4 łyżki;
    • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe;
    • sól, pieprz, przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • W rondelku zagotować wodę, lekko posolić. Zanurz umytą główkę kapusty we wrzącej wodzie i gotuj przez 5-6 minut.
  • Wysuszyć, rozłożyć na małe kwiatostany.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i przełóż na patelnię w oleju z oliwek lub słonecznika. Cebula smażona na maśle okaże się bardziej soczysta i pachnąca. Możesz wybrać dowolną metodę.
  • Ser zetrzyj na grubo. Ubij jajka i dodaj do nich ser. Dokładnie wymieszać.
  • Dodaj smażoną cebulę do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj rękami. Wsypać kwiatostany kapusty, posolić, włożyć zioła lub przyprawy, ponownie dobrze wymieszać (łyżką).
  • Nasmaruj formę masłem (może być warzywem). Wyłożyć mięso mielone z kalafiorem i polać roztrzepanymi jajkami z siekanym serem.
  • Włącz piekarnik na 200 stopni i włóż do niego foremkę na 25-30 minut, aż się ugotuje.
  • Subtelności gotowania

    • Użyj wieprzowiny. Zapiekanka z kalafiora z mięsem mielonym będzie bardziej soczysta i delikatna.
    • Ser lepiej wybrać twarde odmiany. Sery topione nie są odpowiednie, ponieważ po podgrzaniu stają się wodniste i zamiast pieczenia danie będzie duszone.
    • Dodaj pomidory, aby urozmaicić danie. Wstępnie usmaż pokrojone plastry pomidora, to uwolni nadmiar soku. Możesz również pokroić paprykę w cienkie paski. Bardzo drobno pokrojony smak będzie ledwo wyczuwalny.

    Przepis w powolnej kuchence

    Zapiekanka z kalafiora w wolnym naczyniu
    Będziesz potrzebować:

    • kalafior – 400-500 g;
    • ser twardy – 200 g;
    • marchewki – 1 średnia;
    • cebula – 1 sztuka;
    • kwaśna śmietana – 4 łyżki stołowe;
    • majonez – 4 łyżki stołowe;
    • masło – 20 g;
    • kasza manna – 2 łyżeczki;
    • olej roślinny – 1 łyżka stołowa;
    • sól, przyprawy – pół łyżeczki lub do smaku.

    Gotowanie

  • Umyj kapustę, oddziel kwiatostany od siebie i włóż do miski multicooker. Wstępnie nasmaruj olejem roślinnym, posyp równomiernie kaszą manną na wierzchu, aby naczynie się nie paliło i znajdowało się daleko za miską.
  • Cebulę pokrój w półpierścienie i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozłóż warstwę cebuli. Następnie warstwa marchewki.
  • Śmietanę wymieszać z majonezem i polać marchewką. Wypoziomuj równomiernie. Do sosu można dodać wyciśnięty czosnek i zmielony czarny pieprz. Wtedy danie nabierze pikantnego posmaku.
  • Pokrój masło na płatki i wyłóż na wierzch sosu śmietanowo-majonezowego.
  • Ostatnia warstwa to rozdrobniony ser na grubej tarce.
  • Gotuj w wolnej kuchence w trybie „Pieczenie” przez 60 minut.
  • Zapiekanka z kalafiora w wolnym naczyniu nadaje się do kaszy gryczanej lub ryżu, tłuczonych ziemniaków. Jeśli nie masz majonezu, możesz podwoić porcję śmietany lub odwrotnie, zastąpić śmietanę majonezem. Nie trzeba najpierw ugotować główki kapusty, ponieważ po godzinie gotowania w powolnej kuchence warzywo i tak stanie się miękkie i delikatne w smaku.

    Szybki przepis w kuchence mikrofalowej

    Zapiekanka z kalafiora w mikrofalówce
    Będziesz potrzebować:

    • kalafior – 1 mała głowa;
    • jajko – 2 sztuki;
    • mleko – 100 ml;
    • ser twardy – 70-100 g;
    • czosnek – 2 średnie zęby;
    • masło – 1 łyżeczka;
    • posiekany koperek – 2 łyżki;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Umyj kapustę, rozłóż na małe kwiatostany i gotuj po gotowaniu przez 5 minut. Umieść półprodukty kwiatostany w formie odpornej na ciepło. Nasmaruj pojemnik masłem.
  • Ubij jajka z mlekiem. Do masy dodać posiekany ser i czosnek, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj sos.
  • Wypełnij mieszanką różyczek. Aby uzyskać złotą skórkę, pokrój na wierzch płatki masła.
  • Ustaw kuchenkę mikrofalową na program „Grill” lub na tryb maksymalny na 10 minut.
  • Udekoruj gotowe danie posiekanym koprem lub innymi wybranymi ziołami.
  • Prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z serem powstaje w pośpiechu. Danie będzie doskonałą opcją na obfite śniadanie. Ponadto nadaje się nawet dla małych dzieci. Zapiekanka może być używana zamiast przystawki do mięsa i ryb.

    Przepis na zapiekankę z kalafiora jest łatwy w przygotowaniu i składa się z produktów, które zawsze znajdą się w lodówce każdej gospodyni domowej. Ponadto nadzienie można dobrać według własnego gustu i przygotować z ulubionych składników. Do zapiekanki dodaj smażone pieczarki, szynkę, słodką paprykę lub pomidory. Z powodzeniem można też łączyć kalafiora z bakłażanem i cukinią. Odrobina wyobraźni i eksperymentowania oraz smaczne i zdrowe danie stanie się ulubieńcem całej Twojej rodziny.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z serem i truskawkami
    Zapiekanka z kapustą
    Zapiekanka z brokułami
    Zapiekanka z rybą
    Zapiekanka z serem Zapiekanka z serem i szarlotką

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author