Przydatne właściwości kalafiora
Wielu zastanawia się, dlaczego kalafior jest biały. Okazuje się, że nazwa nie dotyczy koloru warzywa, ale tego, że składa się z kwiatostanów. Zaczęli ją uprawiać w Syrii, więc wcześniej nazywano ją syryjską. Kapusta jest bardzo przydatna i dobrze zaspokaja głód. Jest prawie całkowicie wchłaniany przez organizm i jest produktem delikatnym dla przewodu pokarmowego.
Gotowane kwiatostany polecane są diabetykom, ponieważ kapusta normalizuje poziom glukozy i cholesterolu. Zawarte w nim substancje zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, normalizują układ nerwowy, a nawet przyczyniają się do walki z otyłością.
Kapustę spożywa się na surowo w sałatkach, jako bazę do rosołu lub do zupy. Dla tych, którzy przestrzegają paragrafów, otrzymuje się bardzo dobre i zdrowe potrawy. Szczególnie smaczna będzie zapiekanka warzywna. Zapiekanka z kalafiora jest również przygotowywana w piekarniku, powolnej kuchence, patelni i mikrofalówce. Aby przygotować zapiekankę warto zastanowić się nad kilkoma niuansami, a wtedy danie okaże się doskonałe.
Jak gotować
- Oczyszczamy z owadów. Niektóre owady, które nie są dla nas widoczne na zewnątrz, mogą żyć w główce kapusty. Umieść główkę kapusty w zimnej, bardzo słonej wodzie na 5-7 minut, a wszystkie „żywe stworzenia” wypłyną na powierzchnię.
- Usuń nadmiar. Rozmontuj lub pokrój warzywo na kwiatostany, usuń grube „nogi”, ponieważ gotują się znacznie dłużej.
- Właściwy sos. Nie każdy sos nadaje się na zapiekankę. Na przykład sosy na bazie pomidorów nie pasują do dania. Lepiej wybrać śmietanę, śmietanę lub tatar.
- Zachowujemy kolor. Aby kwiatostany pozostały białe, przed zagotowaniem wrzuć trochę cukru (1-2 łyżki stołowe) do wrzącej wody.
- Surowa kapusta. Surowe kwiatostany są często używane do różnych sałatek lub dekoracji. Aby to zrobić, dobrze umyj kapustę i sparz ją osoloną wrzącą wodą, a następnie natychmiast spuść wodę.
Zapiekanka z kalafiora z serem jak na zdjęciu
Spośród wielu przepisów na zapiekankę z kalafiora z pieca, ten ma pikantny smak dzięki orzechom włoskim i bułce tartej. Przygotowanie dania jest proste i szybkie. Z niewielkiej ilości składników uzyskuje się 4 pełnowartościowe porcje, które można spożywać bez przystawki.
Będziesz potrzebować:
- kalafior – 400 g;
- ser twardy (odmiany śmietankowe) – 130 g;
- jajko – 3 sztuki;
- mleko – 60 ml;
- masło – 70 g;
- orzech (posiekany) – 4 łyżki;
- bułka tarta – 3-4 łyżki;
- sól, przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Przepis z mięsem mielonym w piekarniku
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora – 1 sztuka;
- mięso mielone – 500g;
- jajko – 3 sztuki;
- ser – 250 g;
- cebula – 3 średnie;
- bułka tarta – 3-4 łyżki;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe;
- sól, pieprz, przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Subtelności gotowania
- Użyj wieprzowiny. Zapiekanka z kalafiora z mięsem mielonym będzie bardziej soczysta i delikatna.
- Ser lepiej wybrać twarde odmiany. Sery topione nie są odpowiednie, ponieważ po podgrzaniu stają się wodniste i zamiast pieczenia danie będzie duszone.
- Dodaj pomidory, aby urozmaicić danie. Wstępnie usmaż pokrojone plastry pomidora, to uwolni nadmiar soku. Możesz również pokroić paprykę w cienkie paski. Bardzo drobno pokrojony smak będzie ledwo wyczuwalny.
Przepis w powolnej kuchence
Będziesz potrzebować:
- kalafior – 400-500 g;
- ser twardy – 200 g;
- marchewki – 1 średnia;
- cebula – 1 sztuka;
- kwaśna śmietana – 4 łyżki stołowe;
- majonez – 4 łyżki stołowe;
- masło – 20 g;
- kasza manna – 2 łyżeczki;
- olej roślinny – 1 łyżka stołowa;
- sól, przyprawy – pół łyżeczki lub do smaku.
Gotowanie
Zapiekanka z kalafiora w wolnym naczyniu nadaje się do kaszy gryczanej lub ryżu, tłuczonych ziemniaków. Jeśli nie masz majonezu, możesz podwoić porcję śmietany lub odwrotnie, zastąpić śmietanę majonezem. Nie trzeba najpierw ugotować główki kapusty, ponieważ po godzinie gotowania w powolnej kuchence warzywo i tak stanie się miękkie i delikatne w smaku.
Szybki przepis w kuchence mikrofalowej
Będziesz potrzebować:
- kalafior – 1 mała głowa;
- jajko – 2 sztuki;
- mleko – 100 ml;
- ser twardy – 70-100 g;
- czosnek – 2 średnie zęby;
- masło – 1 łyżeczka;
- posiekany koperek – 2 łyżki;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z serem powstaje w pośpiechu. Danie będzie doskonałą opcją na obfite śniadanie. Ponadto nadaje się nawet dla małych dzieci. Zapiekanka może być używana zamiast przystawki do mięsa i ryb.
Przepis na zapiekankę z kalafiora jest łatwy w przygotowaniu i składa się z produktów, które zawsze znajdą się w lodówce każdej gospodyni domowej. Ponadto nadzienie można dobrać według własnego gustu i przygotować z ulubionych składników. Do zapiekanki dodaj smażone pieczarki, szynkę, słodką paprykę lub pomidory. Z powodzeniem można też łączyć kalafiora z bakłażanem i cukinią. Odrobina wyobraźni i eksperymentowania oraz smaczne i zdrowe danie stanie się ulubieńcem całej Twojej rodziny.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka z serem i truskawkami
Zapiekanka z kapustą
Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z rybą
Zapiekanka z serem Zapiekanka z serem i szarlotką
Smacznego!