Sok pomidorowy w domu na zimę: jak gotować z pasty pomidorowej i świeżych pomidorów

Przepis na sok pomidorowy na zimę: jak zrobić „czysty” napój i jakie składniki wzbogacą smak

Znalezienie na sprzedaż czystego, naturalnego soku pomidorowego nie jest takie proste. Aby zachować produkt przez długi czas, miesza się go z innymi warzywami i owocami (na przykład jabłka) lub dodaje się konserwanty przemysłowe. Jeśli przygotujesz pachnący napój w domu, nie będziesz musiał martwić się o jakość produktu i swoje zdrowie.

Korzyści i przeciwwskazania obrabianego przedmiotu

Czerwone soczyste owoce to jagody, chociaż wielu uważa pomidory za warzywa z przyzwyczajenia. Bez względu na kategorię roślin, do których owoce nie należałyby z botanicznego punktu widzenia, nie można zaprzeczyć ich użytecznemu składowi. Pomidory dosłownie „pękają” z witamin, pierwiastków śladowych i związków organicznych niezbędnych do normalnego życia człowieka. Owoce przenoszą swoje właściwości na napój. Pozytywny i negatywny wpływ pomidora na organizm pokazano w tabeli.

Tabela – Korzyści i szkody związane z pomidorem

Korzyść Potencjalna szkoda
– łagodzi zmęczenie, poprawia nastrój;
– pomaga w walce z depresją, bezsennością, stresem;
– wzmacnia układ odpornościowy;
– stymuluje układ pokarmowy;
– normalizuje procesy metaboliczne;
– obniża poziom cholesterolu we krwi;
– wspomaga normalne funkcjonowanie serca;
– zapobiega rozwojowi osteoporozy;
– zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych
– Powoduje alergie, ponieważ zawiera agresywne alergeny;
– wywołuje zaostrzenie lub rozwój chorób przewodu pokarmowego (zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zapalenie trzustki) z powodu kwasu zawartego w miazdze;
– może powodować kamicę moczową, jeśli jest spożywany w dużych dawkach i w połączeniu ze skrobią (chleb, ziemniaki)

Nie nadużywaj soku pomidorowego. Optymalnie jest wypić szklankę dziennie. Nadmiar witamin może powodować hiperwitaminozę i zatrucie. Ponadto w organizmie gromadzi się likopen, który nadaje kolor pomidorom. Znany jest przypadek, gdy po przedawkowaniu napoju pomidorowego skóra pacjenta stała się czerwona.

Urządzenia-„asystenci”

Aby przygotować sok pomidorowy według dowolnego przepisu, musisz posiekać czerwone owoce na owsiankę, wycisnąć i zagotować płyn. Proces gotowania mogą ułatwić urządzenia kuchenne. Którą jednostkę wybrać, decyduje kucharz. Należy jednak wziąć pod uwagę cechy sprzętu AGD, aby nie być rozczarowanym wynikiem. Tabela zawiera podstawowe pomysły dotyczące urządzeń, które pomagają wyciskać sok pomidorowy.

Tabela – Zalety i wady urządzeń gospodarstwa domowego do gotowania pomidorów

urządzenie Zalety Wady
Sokowirówka – Daje dużo gotowego soku, pozostawia małe ciastko;
– tworzy jednorodny sok bez miąższu i piany;
– idealny do miękkich warzyw i owoców
– Wytwarza dużo hałasu (tanie modele);
– nie radzi sobie z produktami stałymi;
– niektóre warzywa i owoce zamienia w puree, a nie w sok;
– działa przez długi czas
Mikser – Mieli i miesza w kilka minut;
– radzi sobie z produktami o dowolnej twardości (od roślin okopowych po jaja)
– Robi puree, a nie sok;
– utlenia produkty roślinne;
– robi dużo hałasu
Szybkowar lub sokowirówka – szybko gotuje dzięki mocnemu nagrzewaniu;
– wytwarza gotowy sok, który nie wymaga dodatkowej obróbki (można od razu przelać do sterylnych pojemników);
– zachowuje witaminy i kolor składników
– Wymaga wstępnej obróbki składników (pomidory należy obrać, pokroić);
– nie pozwala na otwarcie zaworu podczas gotowania, więc produkty układa się przed rozpoczęciem procesu;
– pozostawia sporo „odpadów”, które można poddać recyklingowi
Multicooker – Przygotowuje się zgodnie z ustalonym trybem;
– umożliwia dostosowanie przepisu: zmianę czasu, dodawanie przypraw w trakcie gotowania
– Wymaga wstępnego zmielenia produktów;
– pomaga tylko w obróbce termicznej soku, co można zrobić w zwykłym rondlu

Jeśli w kuchni nie ma automatycznych urządzeń, owoce można przepuścić przez ręczną maszynkę do mięsa lub zetrzeć na zwykłej tarce. Masa pomidorowa nie będzie gorsza, ale sam proces zajmie trochę czasu.

5 zasad gotowania

Jednym z zadań konserwacji jest zapobieganie powstawaniu pleśni i fermentacji. W tym celu do półfabrykatów dodaje się roztwór octowy, przyprawy, ostre przyprawy. Postępuj zgodnie ze wszystkimi subtelnościami, które pomogą w pięciu zasadach przygotowania napoju.

  • Wybór owoców. Do soku nadają się owoce mięsiste, dojrzałe, a nawet przejrzałe. Pomidory powinny być miękkie w dotyku. Możesz użyć zepsutych i zdeformowanych pomidorów, ale przed gotowaniem musisz wyciąć wszystkie wady. Nie sprawdzą się brązowe, zielone i gęste, wodniste owoce. Najlepiej zostawić je na marynaty i solenie.
  • Usuwanie skórek i nasion. Aby sok był jednorodny, należy pozbyć się nasion i skórek. Aby usunąć skórkę, owoce można zblanszować. Jednocześnie łatwo pozbyć się skórek i nasion za pomocą sita. Najpierw posiekaj pomidory na owsiankę, a następnie przełóż masę przez drobne metalowe sito ustawione nad patelnią.
  • Gotowanie. Proces ten zwiększa trwałość napoju. Gotowanie soku pomidorowego następuje po zmiażdżeniu i przepuszczeniu przez sito świeżych pomidorów. W rzeczywistości gotowy, świeżo wyciśnięty sok gotuje się tylko trochę, aby zabić zarazki, aby konsystencja była gęstsza i bogatsza. Nie gotuj przez długi czas, w przeciwnym razie dostaniesz pastę, a nie sok. Można używać tylko naczyń emaliowanych.
  • Integralność pojemnika. Szklany pojemnik do przechowywania nie powinien mieć odprysków ani pęknięć. Pokrywki muszą być wolne od zadrapań i uszkodzeń. Najmniejsze wady mogą złamać plombę podczas przechowywania.
  • Sterylność. Nawet bez częściowej sterylizacji jest to trudne. Sterylizacja pojemników daje pewność bezpieczeństwa produktu. Przybory do przechowywania należy najpierw umyć, a następnie wysterylizować w piekarniku, kuchence mikrofalowej, rondlu, na parze. Sok można wlać tylko do suchego, ciepłego pojemnika.
  • Zaleca się dodanie przypraw i przypraw do smaku. Najczęściej są to suszone zioła, groszek, ale napój można zamknąć kawałkami świeżego dzwonka lub ostrej papryki. Bazylię, oregano, cynamon, miętę, czerwoną paprykę można łączyć z pomidorami.

    Sok pomidorowy na zimę: wybór przepisów

    Przy pomocy sprzętu AGD łatwo uzyskać sok o idealnej konsystencji ze wszystkimi witaminami i składnikami odżywczymi. Samodzielne przygotowywanie soku jest trudniejsze, ale proponowane przepisy krok po kroku pomogą Ci to zrobić. Sok pomidorowy można zachować nie tylko w czystej postaci – można eksperymentować ze smakami, dodawać owoce, warzywa, przyprawy.

    Klasyczny

    Opis. Napój naturalny przygotowywany jest bez dodatków, przypraw, dodatkowych składników. Możesz go posolić, ale lepiej obejść się bez soli. Po użyciu same gospodarstwa domowe dodadzą przypraw do smaku. Wydajność około litra soku, ilość zależy od dojrzałości owoców i technologii ekstrakcji.

    Co przygotować:

    • dojrzałe pomidory – 1,5 kg;
    • sól – w razie potrzeby.

    Jak zrobić

  • Zmiel owoce na owsiankę w dowolny dogodny sposób (możesz najpierw usunąć skórkę).
  • Ostrożnie łyżką przetrzyj masę przez sito.
  • Podpal powstały sok, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj przez około dziesięć minut.
  • Zbierz powstałą piankę łyżką cedzakową.
  • Wlej do sterylnych słoików, zamknij.
  • Z makaronu

    Opis. Jeśli nie można było przygotować napoju ze świeżych pomidorów, możesz zrobić sok pomidorowy z pasty pomidorowej. Powinieneś wybrać produkt, koncentrując się na oznaczeniu „GOST”. Skład pasty naturalnej nie zawiera soli i cukru, natomiast zawartość suchej masy waha się w granicach 25-40%.

    Co przygotować:

    • naturalna pasta pomidorowa – jedna łyżka stołowa;
    • zimna woda – jedna szklanka;
    • sól, przyprawy – do smaku.

    Jak zrobić

  • Rozcieńczyć pastę w szklance wody.
  • Dokładnie wymieszaj, sól.
  • Do smaku dodać tymianek, kolendrę, cynamon.
  • Jeśli potrzebny jest gęstszy sok, zwiększ ilość pasty do dwóch do trzech łyżek.
  • Nie ma sensu przechowywać soku pomidorowego z makaronu na zimę. Oto jedna z dwóch rzeczy: albo przygotuj domową pastę pomidorową i rozmnażaj ją zimą, albo kup w razie potrzeby, przygotuj roztwór z gotowego produktu.

    z selerem

    Opis. Do przygotowania soku pomidorowego z selerem nie są potrzebne dodatkowe przyprawy – zielone łodygi są dość ostre.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1 kg;
    • seler – trzy łodygi;
    • sól, cukier, przyprawy – opcjonalnie.

    Jak zrobić

  • Z pomidorów wycisnąć sok, zagotować.
  • Zetrzyj lub drobno posiekaj łodygi selera.
  • Dodaj do wrzącego płynu pomidorowego, sól, dopraw.
  • Dusić przez około 15 minut, aż łodygi zmiękną.
  • Przepuścić przez sito, powstały napój wlać do sterylnych pojemników.
  • Sok pomidorowy, świeże jabłka i pomidory

    z jabłkiem

    Opis. Sok pomidorowo-jabłkowy na zimę to magazyn witamin dla całej rodziny. Owoce są prasowane osobno. Jabłko bez specjalnych urządzeń można przetrzeć przez sito lub wycisnąć gazą. Plastry jabłek zmiażdżone w puree są zawijane i ciasno wiązane w plasterki z gazy. Worek zawieszany jest nad pojemnikiem, okresowo wykręcany ręcznie.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • jabłka – 1 kg;
    • goździk – trzy pąki;
    • liść laurowy;
    • przyprawy do smaku.

    Jak zrobić

  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę.
  • Jabłka pokroić w plastry, wyciąć nasiona.
  • Zmiel przygotowane owoce na owsiankę.
  • Wlej mieszaninę do rondla, umieść na średnim ogniu.
  • Dodaj przyprawy i przyprawy.
  • Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, gotować przez 15 minut.
  • Przecedź przez sito, aby zatrzymać przyprawy, nasiona, duże cząstki.
  • Wróć do garnka, gotuj przez kolejne trzy minuty.
  • Gotowy napój wlej do pojemników.
  • Według recenzji pyszny sok uzyskuje się z winogron. Winogrona są miażdżone i wyciskane razem z pomidorami. W rezultacie napój nabiera przyjemnego słodkawego aromatu. Winogrona nie zakłócają smaku pomidorów, działają konserwująco, utrzymując świeżość soku.

    z bazylią

    Opis. Dość prosty przepis na sok pomidorowy na zimę z suchymi lub świeżymi ziołami. Bazylię można zastąpić koperkiem, pietruszką lub innymi zieleniami.

    Co przygotować:

    • pomidory – 4 kg;
    • bazylia;
    • przyprawy, sól, cukier – do smaku.

    Jak zrobić

  • Wyciśnij sok w dowolny wygodny sposób.
  • Gotuj w emaliowanym rondlu przez 20 minut.
  • Sól, dosłodź według własnych upodobań.
  • Dodaj kilka gałązek świeżej bazylii lub suszonych ziół.
  • Wlać do pojemników, szczelnie zamknąć.
  • z czosnkiem

    Opis. Przepis na sok pomidorowy z czosnkiem spodoba się miłośnikom pikantnych i pikantnych potraw. Czosnek „uwielbia” fermentować, więc dla niezawodnej konserwacji lepiej dodać esencję octu.

    Co przygotować:

    • pomidory – 11 kg;
    • głowa czosnku – jedna;
    • groszek ziele angielskie – do smaku;
    • czerwona papryka – łyżeczka bez szkiełka;
    • goździk – osiem pąków;
    • cynamon – trzy łyżeczki;
    • mielona gałka muszkatołowa – pół łyżeczki;
    • cukier granulowany – 500 g;
    • sól – 175 g;
    • esencja octu – jedna łyżka stołowa.

    Jak zrobić

  • Zrób sok w wygodny sposób.
  • Gotuj przez pół godziny.
  • Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i przyprawy do gotującego się płynu.
  • Dokładnie wymieszaj, gotuj przez pięć minut.
  • Wlej esencję octową, dodaj posiekany czosnek.
  • Gotować przez 20 minut, zdjąć z ognia, przelać do pojemników.
  • Z cebulą i słodką papryką

    Opis. Pikantny i pachnący napój będzie bardzo poszukiwany na każdej uczcie. W razie potrzeby można pominąć czosnek.

    Co przygotować:

    • pomidory – 3 kg;
    • duża cebula – jedna głowa;
    • ząbki czosnku – trzy sztuki;
    • papryka – dwa lub trzy kawałki;
    • przyprawy do smaku.

    Jak zrobić

  • Wyciśnij sok za pomocą urządzenia gospodarstwa domowego lub sitka.
  • Cebulę, pieprz i czosnek posiekać, wymieszać z płynem.
  • Włóż ciepło, sól, dopraw.
  • Gotuj dziesięć minut po ugotowaniu.
  • Wlać do sterylnych pojemników.
  • Pyszny sok uzyskuje się z dodatkiem dyni, buraków czy marchwi. Wyciśnij sok z warzyw, wymieszaj w rondelku, zagotuj z przyprawami.

    Pachnący

    Opis. Smak pomidorowy dobrze komponuje się z wieloma przyprawami, zwłaszcza ostrymi. Aby duże przyprawy nie przeszkadzały, zaleca się przefiltrowanie napoju przed wypiciem. Podczas gotowania można osiągnąć pożądaną ostrość: namoczyć przyprawy do smaku podczas gotowania, a następnie wyjąć z napoju.

    Co przygotować:

    • pomidory – 2 kg;
    • strąk chili – jeden;
    • ziarna pieprzu – pięć sztuk;
    • liść laurowy – jeden;
    • goździk – dziesięć pąków;
    • cynamon – pięć łyżeczek;
    • mielona gałka muszkatołowa – pół łyżeczki;
    • cukier granulowany – 1 kg;
    • sól – 50 g
    • Ocet 9% – 50 ml.

    Jak zrobić

  • Wyciśnij sok w dowolny wygodny sposób.
  • Zagotować w emaliowanej misce.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień, odstaw na pół godziny.
  • Sól, osłodź, dodaj przyprawy.
  • Gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Zdjąć z ognia, przelać do przygotowanego pojemnika.
  • Sok pomidorowy w dzbanku i szklance, pomidory i zielenina

    z miazgą

    Opis. Domowy sok pomidorowy z miąższem raczej nie pozostawi nikogo obojętnym. Soczysty i pachnący napój pomoże psychicznie wrócić do słonecznego lata. Przepis nie wymaga gotowania, dlatego gotowy produkt należy poddać pasteryzacji.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,2 kg;
    • sól – dwie łyżeczki.

    Jak zrobić

  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę.
  • Zmiel miąższ na owsiankę (możesz użyć popychacza).
  • Przetrzyj przez sito, sól.
  • Wlać do sterylnych pojemników.
  • Przykryj gotowanymi pokrywkami, włóż do rondla z wodą (zaleca się położyć ręcznik na dnie).
  • Pojemniki litrowe gotować przez dziesięć minut, pojemniki trzylitrowe przez pół godziny.
  • Napój pomidorowy jest przechowywany przez dwa lata. Tak długo pomidory nie tracą swoich korzystnych właściwości. Jeśli pokrywa spuchła wcześniej, podczas gotowania naruszono zasady sterylizacji.

    Każdy przepis na sok pomidorowy na zimę wymaga hermetycznego zamknięcia pojemnika. Banki zapieczętowane kluczem są odwracane, owijane kocem lub ręcznikiem. Jest to konieczne do powolnego chłodzenia. Możesz przenieść słoiki do chłodnego miejsca do przechowywania w około jeden dzień.

    : „Z 40 kg pomidorów – 32 litrowe słoiki”

    Wczoraj szukałam przepisu na zrobienie soku, ale nie znalazłam jasnego, więc zebrałam trochę od wszystkich i zamknęłam. Resztę spróbowaliśmy, pyszne. Tak więc myję pomidory, wycinam szypułki, skręcam w maszynce do mięsa specjalną dyszą lub wyciskam sokowirówkę. Zagotować w emaliowanej misce (czytałem, że w aluminium to niemożliwe), gdy się zagotuje, dodać sól (dodałem 1 łyżkę na 7 litrów), przyprawy, liście laurowe, pieprz, dodałem kilka goździków parasolki, ogólnie , do smaku i zagotować 10 -12 minut, przelać do gorących wysterylizowanych słoików i przekręcić!!!

    Julia, http://forum. say7.info/topic46891.html

    Sok jest prosty: pomidory kroimy w rondelku: na ćwiartki, małe na połówki, wyciskamy tak, aby sok pokrywał dno. Na kuchence na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut. Czas zależy od ilości pomidorów. Wlej wszystko do durszlaka i wyciśnij tłuczkiem do ziemniaków, resztę wyrzuć. Doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku..trochę..i w słoikach. Możesz aspirinchiku, ale myślę, że za dużo. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz bez nasion, musisz przejść przez sito, jest to trudniejsze. Ale w każdym razie lepiej niż przez maszynkę do mięsa… A jeśli chcesz gęstsze… do pomidora, adżyki lub sosu, nie musisz gotować, tylko poczekaj, aż miąższ się uspokoi… odsącz klarowny sok na wierzchu.

    Dina, http://www. kobieta. pl/home/kulinarne/wątek/3849324/

    Bardzo prosty i pyszny sok pomidorowy na zimę! Umyj pomidory, pokrój na duże kawałki. Przepuścić przez sokowirówkę śrubową – dzięki czemu zarówno skórka, jak i nasiona zmarnują się, zostanie tylko sok i miąższ. Zagotować, dodać 0,5-1h. l. sól na 1 litr soku, gotować przez 10 minut, wlać do czystych, suchych słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami, zawinąć na dzień. Można przechowywać w temperaturze pokojowej. Umieść 1 godzinę ja .. bez zjeżdżalni na każdy litr, mój mąż to lubił, ale dla mnie było słone. Dlatego prawdopodobnie lepiej jest odłożyć pół łyżeczki, a przy użyciu w razie potrzeby dodać sól. Wziąłem duże okrągłe mięsiste pomidory, wyjście to 32 litrowe słoiki po 40 kg pomidorów. Smacznego!

    lekka lana, https://hlebopechka. ru/indeks. php? option=com_smf&Itemid=126&topic=468311,0

    Inne przepisy na sałatki

    Marynowane pomidory na zimę Sałatka pomidorowa
    na zimę
    Zielone pomidory Zielona
    sałatka z pomidorów na zimę
    Marchewka po koreańsku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author