Sprzęt i przybory kuchenne: ostry nóż, deska do krojenia, mała miska lub salaterka, plastikowa torba – 2 sztuki, taca lub pudełko z pokrywką, lodówka.
Składniki
Składniki | Ilość |
Filet z różowego łososia | 1 kg |
Sól | 2 łyżki stołowe. l. |
Cukier | 1 ul. l. |
Kolendra (opcjonalnie) | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Do przygotowania lekko solonego różowego łososia lepiej użyć schłodzonej ryby: w całości (sam posortuj na filety) lub już przygotowanych filetów. Kupując świeżą rybę zwracaj uwagę na jej zapach i skórkę: ryba powinna pachnieć jak surowa ryba, bez śladu zgnilizny czy stęchlizny, a skóra powinna być błyszcząca, bez uszkodzeń i przesuszonych miejsc.
Przy wyborze ryb mrożonych zwracaj uwagę na ilość lodu – powinna być minimalna. Brzuch i płetwy powinny być lekkie, a sama tusza bez charakterystycznych rdzawożółtych plam. Nie należy również brać ryb z połamanymi i spieczonymi płetwami.
Lepiej wcześniej rozmrozić mrożonego różowego łososia na dolnej półce lodówki, aby mięso ryb nie straciło swoich właściwości.

Opcje dekorowania i serwowania
Lekko solony różowy łosoś odpowiednio ozdobi Twój stół nawet na wakacje, nawet w dzień powszedni. Kawałki ryby można po prostu ułożyć na talerzu i przyozdobić gałązkami świeżych ziół, kręgami świeżego ogórka i cytryny.
Możesz podać lekko solonego różowego łososia na kanapkach, smarując plastry świeżej bagietki masłem i pięknie układając rybę. Takie kanapki można również ozdobić świeżymi ziołami i ogórkiem.
Przepis
Pyszny lekko solony różowy łosoś przyrządza się w bardzo prosty sposób. Oglądanie Cię o tym przekona.
Poznałeś przepis na solonego różowego łososia. To bardzo proste, ale ryba okazuje się doskonała: gęsta i smaczna. Należy ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących ilości soli i cukru oraz pamiętać, że w przepisie podana jest ich ilość na 1 kg fileta. Ale z przyprawami możesz eksperymentować, zmieniając je według własnego gustu. Przygotuj i podziel się swoimi wynikami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Królewski różowy łosoś gotowany w multicookerze
Morski ozorek w cieście
Różowy łosoś duszony w śmietanie
Stek z suma w cieście na patelni
Zupa rybna z łososia norweskiego ze śmietaną
Smacznego!